Ingrediënten voor 2 personen

1 .Mousse van topinamboer (aardpeer) met salie. Topinamboer vindt u bij de goed gesorteerde groentewinkel. Voor 2 personen. ? Sjalotje, fijngesneden, 2 theelepels olijfolie, 150 gram topinamboer, geschild, in stukken, 1 klein salieblaadje, fijngesneden, 4 eetlepels groente-of kippenbouillon, 4 eetlepels lobbig geklopte slagroom, zout, peper, circa 1 theelepel citroensap. Bereiden. Bak de sjalot 5 minuten in de olie. Voeg de topinamboer en salie toe en verwarm alles nog 5 minuten. Schenk de bouillon erbij en kook de aardperen 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Pureer het mengsel (verwijder de salie) en roer de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Schep de mousse in glaasjes en laat hem afkoelen. Garneer met salie. Tip. Topinamboer of aardpeer is in de winter te koop. De kleine knolletjes hebben een roodbruine schil. Na het schillen kunt u de groente verwerken. In deze mousse kan topinamboer worden vervangen door aardappelen of door pompoen. 2. Gegrilde kipspiesjes. Snelle kipspiesjes met een heerlijke oosterse marinade. Voor 2 stuks. Meng 2 eetlepels Japanse sojasaus, 1 theelepel gembersiroop, snufje cayennepeper en een snufje gemalen komijn. Rijg 80 gram in reepjes gesneden kipfilet aan houten stokjes. Bestrijk de spiesjes met de marinade en rooster ze in 5-7 minuten lichtbruin en gaar onder de hete gril. Bestrijk ze regelmatig met de marinade en bestrooi ze voor serveren met verse koriander.


tijd: > 2 uur
keuken: Multi-cultureel
soort_gerecht: Feestmaaltijd
eigen_keuken: Nee
vegetarisch: Nee

Zeven gangen lang romantisch tafelen.

Koken met liefde.

Voorbereiding

3. Romige bloemkoolsoep met Sint-Jakobsschelpen en zalmeitjes. De zachte smaak van bloemkool is heerlijk in combinatie met Sint-Jakobsschelpen. Voor 2 personen. 200 gram bloemkoolroosjes, 1 eetlepel boter, 2 dl kippenbouillon, zout, peper, 5-6 eetlepels slagroom, 3 Sint-Jakobsschelpen, 1 eetlepel olie, 2 theelepels zalmeitjes. Bereiden. Bak de bloemkool 2-3 minuten op zacht vuur in de boter. Voeg de bouillon toe en stoof alles nog 6-8 minuten tot de bloemkool gaar is. Pureer de bloemkool met het vocht in de Keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm de puree samen met de slagroom en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de Sint-Jakobsschelpen met zout en peper en bak ze aan elke kant ? -1 minuut in de olie. Halveer ze overlangs en serveer ze in de soep samen met de zalmeitjes. 4. Gebakken tongfilet met munt-limoendressing. Verrassend en heerlijk: munt-limoendressing bij gebakken tong. Bereiden. Voor 2 personen. Bestrooi 4 kleine tongfilets met zout en peper en bak ze in 2-3 minuten lichtbruin in 30 gram boter. Meng voor de dressing 2 eetlepels fijngesneden bieslook, 1-2 eetlepels fijngesneden munt, 1 theelepel fijngesneden kappertjes, het sap van ? limoen en 2-3 eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Serveer de vis met de dressing en wat veldsla.

Bereidingswijze

5 Lamsfiletrolletjes. De lamsfilet wordt ingepakt in rauwe ham en een kruidenmengsel. Hoofdgerecht voor 2 personen. Circa 50 gram rauwe ham, in dunne palakken, 2 lamsfilet a circa 100 gram, 1 eetlepel olijfolie, 30 gram boter of margarine, 1 sjalotje, fijngesneden, 2 theelepels rode bessengelei, 2 dl lams-of kalfsfond (pot a 4 dl), ? Theelepel rozemarijnnaaldjes. Voor het kruidenmengsel. 2 eetlepels fijngesneden peterselie, 3 eetlepels fijngesneden rucola- of waterkersblaadjes, 1 theelepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes, Zout, peper, 2 theelepels mosterd, 2 eetlepels gedroogd broodkruim, 2 eetlepels olijfolie. Bereiden. Roer alle ingredienten voor het kruidenmengsel door elkaar. Maak 2 bedjes van elkaar iets overlappende plakken rauwe ham en strijk het kruidenmengsel hierover uit. Leg op elk bedje een stuk lamsfilet en rol de ham met kruiden om het vlees, het vlees moet helemaal bedekt zijn. Bind de rolletjes met keukentouw vast. Bak de rolletjes in 8-12 minuten rondom bruin en rose in 15 gram boter. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Bak de sjalot 3-4 minuten in het achtergebleven braadvet, roer daarbij de aanbaksels in de pan goed los. Voeg de rode bessengelei en fond toe en laat de saus op hoog vuur iets inkoken. Breng op smaak met zout en peper en roer er voor serveren 15 gram boter in klontjes en de rozemarijn door. Laat de saus nu niet meer koken. Serveer de saus bij de lamsfilet samen met een romige aardappelpuree.

Serveertips

6. Appelbeignets. Krokant gefrituurd en geserveerd met kaneelsuiker. Voor 4 stuks. Schil 1 appel, boor het klokhuis eruit en snijd de appel in plakken. Klop 1 ei los en haal de plakken appel door het ei en vervolgens door panko of broodkruim. Frituur de appel goudgeel in de hete frituurolie op 180 C. meng 40 gram fijne tafelsuiker met 1 theelepel gemalen kaneel en wentel de beignets door de kaneelsuiker. Tip. De appelbeignets zijn verrassend krokant omdat ze worden gepaneerd met panko. Panko is Japans gedroogd broodkruim dat te koop is bij de Japanse toko. U kunt ook zelf brood drogen of licht roosteren en daarna grof verkruimelen. 7. Gepocheerde peren. De peren garen zachtjes in een siroop met steranijs. Voor 2 personen. ? Citroen, ? Sinaasappel,