Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Cake
  5. Pappa`s cake

Pappa`s cake

Door: alidada

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 09-01-2005

Ingrediënten


  • 150 gr boter.
  • 150 gr bloem.
  • 150 gr suiker.
  • wat geraspte schil van 1 (goed gewassen) citroen OF het merg van ½ vanillestokje( ook heel erg lekker) OF 2 pakjes vanillesuiker.
  • Snufje zout.
  • 3 eieren(Middegroot)1 ei weegt ongeveer 50-60 gram.
  • Wil je een grotere cake neem je gewoon meer, als je maar altijd gelijke hoeveelheden neemt. (dus bij hoeveelheden van 200 gram neem je 4 eieren enz)
  • 1 theelepel bakpoeder.


Verder heb je nodig


  • Cakevorm voor 3 eieren enz. van ± 19 cm.
  • Voor 4 eieren enz. een cakevorm van ± 28 cm
  • Mixer
  • Grote mengkom
  • zeef


Dit is een recept van mijn vader,(hij was banketbakker) het is een klassiek recept van cake,als je het recept opvolgt lukt het altijd!
Mijn vader drukte mij altijd op het hart om nooit de bloem met de mixer door het mengsel toe doen. Doe ik dus ook nooit en ik volg nog altijd zijn raad op en schep als het ware de bloem door het boter/ei mengsel en ik krijg altijd een luchtige cake.
De laatste keer (februari 2011) heb ik hem weer eens gemaakt en
foto`s geplaatst. De foto`s heb ik toen bewerkt en daarom ziet het beslag er wat `korrelig uit, dat komt door de foto bewerking, volgende keer zal ik betere foto`s maken.
Bij de foto`s staat ook hoe ik de laatste keer deze cake eens gevuld heb met jam en slagroom.
Ik heb dat niet bij het recept vermeld maar de foto`s spreken voor zich.
Voor de vulling heb aardbeienjam genomen -zoveel als nodig was- en door de slagroom wat poedersuiker plus één theelepel vers citroensap. (een natuurlijke slagroomversteviger).

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 150-160 C.(Hangt van je oven af.)
  • Eerst de boter met de suiker, citroenrasp (OF vanillemerg OF vanillesuiker)&zout zeer luchtig roeren (met Mixer ± 5 min)
  • Daarna één voor één de eieren erdoor mixen, het volgende ei pas toevoegen als het voorgaande geheel is opgenomen en er een luchtige massa is verkregen.
  • De massa is nu licht van kleur.

Bereidingswijze

  • De bloem met het bakpoeder door een zeef over de massa verdelen. (zeef hoog houden wordt de cake luchtig).
  • Snel en luchtig erdoor spatelen.(rondom dan een "geul"in het midden en weer rondom)
  • Het deeg over doen in beboterde cakevorm waar je wat bloem in doet en het overtollige eruit schud.
  • De cakevorm op een rooster in de voorverwarmde schuiven, zo dat de bovenkant van de vorm TER HOOGTE van het MIDDEN van de oven is.
  • De cake in 1 tot 1¼ uur laten uitrijzen, goudbruin en gaar laten worden.
  • Kijk goed naar je cake, het hangt beslist van je oven af en open beslist niet de oven het eerste halfuur.
  • De cake is gaar als een houten prikker erin gestoken wordt en er droog uitkomt.
  • De cake in de vorm iets laten afkoelen,(kwartiertje) dan op een taartrooster storten en verder af laten koelen.


______________________________________________________________

Serveertip

  • Eventueel besprenkelen met wat drank (of vruchtensap). Het kan de cake nog "vochtiger" maken. Hangt gewoon van je smaak af.
  • Gewoon "kaal" is deze cake ook heel erg lekker.

Bron

Recept van mijn vader



Deel dit recept

Reacties (32)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top