Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Lemon yoghurt cake

  • Engels
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

300 g suiker.
50 g zachte roomboter. 3 (grote) eieren.
225 g Griekse of Turkse yoghurt. ( bij gebrek aan: Gewone yoghurt kan ook)
Geraspte schil plus sap van een goed gewassen citroen.
175 g zelfrijzend bakmeel.
½ tl zout.
Een iets opgehoopte tl bakpoeder (Omdat Engels zelfrijzend bakmeel hoger rijst dan het Nederlandse zelfrijzend bakmeel).
1 tl vanille extract - optioneel- (Ik heb mijn zelf gemaakte vanille extract gebruikt en heb je het niet in huis laat je het gewoon weg).
VOOR DE ICING: (Suiker glazuur dus).
100 g poedersuiker- gezeefd.
Pers een halve citroen (of limoen of sinaasappelsap) uit je zal daar Ongeveer 1½ - 2 eetlepels van nodig hebben.
Eventueel een klein beetje geraspte citroen (is niet noodzakelijk)


HULPMIDDELEN

Mixer/ 3 kommen/ lepel/ Zeef/ Diepe ronde vorm van Ø 20 cm OF vierkante vorm OF gewone cakevorm van ± 22 x 12 x 6 cm.

Foto Petra Wiggers

Lemon-yoghurt-cake gebakken door pwiggers

Mix de suiker, boter en eigeel in een kom.

Voeg toe: Yoghurt, citroenschil, plus het vanille extract (als je dat gebruikt).

Mix tot het een gladde zachte massa wordt.

Met een lepel de gezeefde bloem, bakpoeder en zout er voorzichtig doorheen scheppen.

Sla daarna (met schone mixer) het eiwit stijf tot het zachte pieken vormt.

Schep voorzichtig het geklopte eiwit erdoor.

Een mooi gerezen cake.

Het glazuur; Met mixer citroensap en eventueel wat citroenrasp doorelkaar.

Gevuld met Lemoncurd. Bovenop glazuur en het met tussenpozen langs kanten laten lopen.

Lemon Yoghurt cake.

De Ingrediënten.

Giet in de cakevorm.

Of Roer met een vork het citroensap plus beetje rasp erdoor.

Glazuur over de cake verdelen.

Cake eventueel opensnijden en de helften bestrijken met Lemon Curd (of andere vulling).


Recept uit;`Mary Berry`s Ultimate Cake book`. Mary schreef; ` Hoewel de cake er absoluut niet spectaculair eruit ziet, is dit een heerlijke zachte cake. Bewaar de cake in de koelkast en eet binnen een week`. Ha ha..Bij mij heeft deze cake nog nooit de kans gekregen om een week oud te worden!
Ik heb hem weer eens gemaakt. (maart 2011) en nieuwe foto`s geplaatst. En dit keer heb ik de cake gevuld met mijn eigengemaakte Lemon curd (link onderaan dit recept). Uiteraard is de cake ook heel lekker zonder de vulling.

Bereidingswijze

Mix de suiker, boter en eigeel in een kom.
Voeg toe; Yoghurt, citroenschil, plus het vanille extract als je dat gebruikt.Mix tot het een gladde zachte massa wordt.
Voeg de gezeefde bloem, toe en schep voorzichtig (met een lepel) de bloem erdoorheen, dus niet met de Mixer, dan sla je de lucht eruit en wordt de cake te vast!
Sla daarna (met schone mixer) het eiwit stijf tot het zachte pieken vormt.
Schep met een lepel voorzichtig het geklopte eiwit erdoor.
Giet in de cakevorm.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven 1-1¼ uur, (hangt van je oven af, kijk na 1 uur). De cake moet goed gerezen zijn en stevig aanvoelen. Steek er een prikker in als hij er schoon uitkomt is de cake gaar.
Laat de cake een minuut of vijf afkoelen in de vorm en stort hem daarna op een rek zodat hij kan afkoelen.
HET GLAZUUR:
Verwarm het citroensap goed warm tot heet(niet koken).
Zeef de poedersuiker en mix met mixer(of vork) het warme citroensap en -eventueel- wat citroenrasp erdoor zodat het een "papje" wordt, niet te dik of te dun. (soms heb je meer suiker of citroensap nodig).
Giet over de Koude cake
Maak het glad met een (pannenkoeken)mes en laat het wat harder worden in de koelkast.
Vul eventueel de cake met Lemon Curd (zie recept hieronder)
Lemon-curd-makkelijk-magnetron-recept

Serveertips

Heerlijk gewoon zoals je hem maakt, ook lekker gevuld met Lemon Curd of dik geslagen room.
Let op!
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn anders heb je kans dat de cake inzakt.

Bron

Mary Berrys ultimate cake book en iets aangepast



Leuk recept? Deel het
Reacties (52)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Top