Scones van john

  • Engels
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

  • 225 g bloem (Patentbloem)
    OF zelfrijzend bakmeel.
  • 50 g boter of margarine plus iets extra om de vormpjes in te vetten.
  • 2 flinke theelepels bakpoeder.(beetje opgehoopt)
  • (Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt voeg dan maar 1 theelepel bakpoeder toe).
  • 25 g suiker. (30 g)
  • Mespunt zout.
  • 150 ml melk OF karnemelk (Karnemelk)
  • Laatste keer 1 geklutst ei toegevoegd, maar dat is niet noodzakelijk.

HULPMIDDELEN

  • Oven/ Bakplaat Of eventueel muffinvorm/ Bakpapier of Bakfolie/Lepel/Vork/Kom.

Scones van John even anders

Vet de bakvorm (of de bakplaat) van te voren in.

Mix alle droge ingredinten met je vingertoppen door elkaar tot het op broodkruim lijkt.

Voeg de melk toe en roer alles door elkaar met vork.

Neem een eetlepel en maak een hoopje op de bakplaat, (of zoals hier het hoopje in de vorm).

Nog even opensnijden

Lekkere luchtige scone.

De rustieke scone

(foto van Nadino)

Scones

John was 89 toen ik dit recept van hem kreeg, zijn moeder was kunstenares, ze beschilderde aardewerk en had dus minder tijd om in de keuken te staan. Ze bakte scones maar zonder veel "poespas", gewoon hoopjes deeg op de bakplaat. Geen deeg uitrollen dus. Het is dus een heel makkelijk recept! Je krijgt geen prachtige scones omdat je ze zelf moet vormen maar ze zijn echt lekker!
Ik heb in maart 2011 deze scones weer gemaakt maar nu heb ik het beslag eens in een muffinvorm gedaan, het was weer eens wat anders. volgende keer maak ik ze weer eens op de bakplaat want die "rustieke" scones vinden mijn kinderen het leukst. Foto`s van de laatste scones staan erbij. Het recept blijft hetzelfde. Wel heb ik dit keer karnemelk gebruikt want de scones worden dan heel luchtig en ik heb één geklutst ei toegevoegd. Ik heb achter de ingrediënten- tussen haakjes- vermeld wat ik de laatste keer gebruikt heb.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 225° - 230°C.
Het hangt van je oven af, soms moet hij hoger of lager.

Bereidingswijze

  • Mix alle droge ingrediënten met je vingertoppen tot het op broodkruim lijkt.
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe.
  • (gebruik je rozijnen voeg die dan nu toe).
  • Roer alles door elkaar met vork en zorg dat het niet te zacht is (dus niet met een plons de melk erbij, het ligt aan de bloem dus even voorzichtig doen).
  • Zorg dat de oven op juiste temperatuur is, want dat is heel belangrijk!
  • Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg op de bakplaat (of in de vorm).
  • Om het vastplakken te voorkomen vet je de bakplaat in.
  • Of bak papier erop- Of speciaal bakvel erop (lijkt op plastic),te koop o.a. bij Blokker.
  • Deze hoeveelheid is voldoende voor 8 - 10 scones.
  • De bakplaat net boven het midden van de oven plaatsen.
  • In ongeveer 15 -20 minuten zijn ze klaar. (hangt van je oven af)

Serveertips

  • Eet ze dezelfde dag (of doe ze in de vriezer).
  • Je kan ook nog wat suikerkorrels op de scones strooien voordat je ze in de oven zet. Met eventueel wat rozijnen of ander gedroogd fruit(eerst wellen in water of drank en dan uitlaten lekken) smaken de scones ook heel lekker.
  • De karnemelk proef je niet, maar het maakt de scones absoluut luchtiger.
  • De scones doormidden snijden en jam en clotted cream er op of "gewoon" met roomboter en jam,smaakt prima!
  • (klik op de link hieronder als je de clotted cream eens zelf zou willen maken.)
    Clotted-cream .
    Een tip van ciska10.smulweb.nl
    Voor een hartige variant: Uitgebakken spekkies erin en kleine blokjes kaas. Heerlijk! Opmerking van Louise. Inderdaad is deze hartige variant heel lekker.

    Bron

    Van onze vriend John

    Leuk recept? Deel het
    Reacties (39)
    Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies