Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Scones van john

  • Engels
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 10 personen

225 g bloem (patentbloem)
OF zelfrijzend bakmeel. 75 g boter (of margarine) plus iets extra om de vormpjes in te vetten.
2 flinke theelepels bakpoeder.(opgehoopt dus)
(Bij zelfrijzend bakmeel voeg je 1 opgehoopte theelepel bakpoeder toe).
40 g (riet)suiker. (je kunt minder gebruiken. miniumum is 25 g)
Als extra wat suiker om over de ongebakken scones te strooien. (niet noodzakelijk)
Mespunt zout.
Ongeveer 150 ml karnemelk (of gewone melk)
(Karnemelk laat het deeg beter rijzen, het wordt luchtiger, je proeft het niet.)
Heb je geen karnemelk neem dan gewone melk)
1 ei (is lekker maar niet noodzakelijk)


HULPMIDDELEN

Oven/ Bakplaat Of eventueel muffinvorm/ Bakpapier of Bakfolie/Lepel/Vork/Kom.

Nog even opensnijden�

De rustieke scone

(foto van Nadino)

Vet de bakvorm (of de bakplaat) van te voren in.

Mix alle droge ingredi�nten met je vingertoppen door elkaar tot het op broodkruim lijkt.

Voeg de melk toe en roer alles door elkaar met vork.

Neem een eetlepel en maak een hoopje op de bakplaat, (of zoals hier het hoopje in de vorm).

Scones van John even anders

Lekkere luchtige scone.

Scones

 Het is bijna niet te geloven maar dit recept is  meer dan 100 jaar oud! Heel veel jaren geleden kreeg ik dit recept van onze Engelse vriend John. Het oorspronkelijke recept was van zijn moeder die kunstenares was en aardewerk beschilderde in Stoke-on-trent.
Scones bakken betekende kneden, uitrollen, uitsteken enzovoort. Daar had ze geen tijd voor. Ze maakte scones maar zonder veel "poespas", gewoon hoopjes deeg op de bakplaat en bakken maar. Het is een makkelijk te maken recept, je krijgt geen prachtige scones maar ze zijn heel lekker! Een paar jaar geleden begon ik deze scones eens te maken in een cupcake vorm. Het is weer eens wat anders. Ik wissel nu af of op de bakplaat de grote scones, ongeveer  8,  of in cupcakevorm ongeveer 12 stuks.  John is niet meer onder ons helaas, maar het zal hem zeker plezieren dat zoveel mensen nog steeds de scones van zijn moeder maken.
 
 

Bereidingswijze

1. Voorbereiding Oven voorverwarmen op 230-235 graden (hete lucht oven 20 graden lager). Helaas verschillen oventemperaturen vaak dus let goed op.
2. Zorg dat de oven op juiste temperatuur is, want de scones moeten de oven in zodra alles doorelkaar geroerd is.
3. Om vastplakken te voorkomen de bakplaat invetten. Of leg er bakpapier op.

Bereidingswijze
1. Wrijf met je vingertoppen alledroge ingrediënten doorelkaar tot het op broodkruim lijkt.
2. Als je een ei gebruikt klop je het ei even los voeg toe aan de (karne)melk.
3. Neem een vork en roer door de bloem terwijl je beetje voor beetje de melk toevoegd.
4. (gebruik je rozijnen voeg die dan nu toe).
5. Roer alles door elkaar en zorg dat het niet te zacht is (dus niet met een plons de melk erbij, het ligt aan de bloem dus even voorzichtig doen). soms heb je meer en soms heb je minder melk nodig. Ga beslist NIET kneden.
6. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg op de bakplaat (of in de vorm).
7. Of gebruik een ijsknijper als je die hebt.
8. Strooi er eventueel wat suiker over (niet noodzakelijk)

Serveertips

Eet ze dezelfde dag of vries de scones in, heel handig als je ze van te voren wilt maken.
Verse scones zijn lekker, scones van een dag oud niet.
Doe de scones (als ze afgekoeld zijn) in een diepvriesdoos in een diepvrieszak.
Wil je ze gebruiken. Ontdooi ze en zet ze in een oven op 350 graden voor ongeveer 8-10 minuten. (zodat ze warm worden maar niet meer bakken)
Je kunt ook nog wat suikerkorrels op de scones strooien voordat je ze in de oven zet. Met eventueel wat rozijnen of ander gedroogd fruit(eerst wellen in water of drank en dan uitlaten lekken) smaken de scones ook heel lekker. De karnemelk proef je niet, maar het maakt de scones absoluut luchtiger.
De scones doormidden snijden en jam en clotted cream er op of "gewoon" met roomboter en jam,smaakt prima!
(klik op de link hieronder als je de clotted cream eens zelf zou willen maken.)
Clotted-cream . (kopier link in je browser)
http://www.smulweb.nl/recepten/1105521/Clotted-cream

Een (aangepaste) tip van ciska10.smulweb.nl Voor een hartige variant: Uitgebakken (mager)spek erin en/of geraspte kaas. Heerlijk!

Bron

John Hilditch



Leuk recept? Deel het
Reacties (39)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Heerlijk nostalgisch! Met de wonderpan kun je makkelijk bakken zonder oven. De wonderpan is te gebruiken op elke warmtebron. Bekijk `m in de Smulweb Shop!… Lees verder »

Top