Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Kruidig italiaans tomatenbrood

Door: mimi_h

  • Italiaans
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 5 personen


3 el olijfolie (of beter nog: de olie van de zongedroogde tomaten);
360 g broodbloem (of half bloem en half griesmeel, dat doe ik altijd);
1 el droge gist (het grote maatschepje, of 1 zakje van 11 gram);
6 el melk;
1,5 dl water;
1,5 tl suiker;
1,5 tl zout;
1 tot 2 tenen knoflook;
1,5 tl gedroogde basilicum;
0,75 tl gedroogde oregano;
0,5 tl gedroogde tijm;
0,25 tl gedroogde rozemarijn;
50 g Parmezaanse kaas;
6 el zongedroogde tomaten;
eventueel geraspte kaas voor eroverheen (heerlijk!)


Verder heb je nodig


Evt. een broodbakmachine, maar gewoon als plat brood in de oven is nog lekkerder.

Tomatensoep met ′t kruidig Italiaanse tomatenbrood

Tomatensoep, recept volgens Jamie Oliver 30 minutes meals + Italiaans brood, recept volgens mimi_h!


Serveer dit brood gewoon met boter. Heerlijk bij de soep ofzo. Of bak er een plat brood van dat eruit ziet als een Turks brood (dit doe ik altijd, lekkerrrr!!!)
Ik geef een werkwijze voor met de broodbakmachine en een werkwijze voor in de gewone oven.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor bakken in de oven:
Kneed alle ingrediënten behalve de tomaten 20 minuten met de hand of zet een broodbakmachine op deegprogramma en laat de ingrediënten daar 20 min. in kneden. Zet de machine vervolgens uit, ook al is het programma nog lang niet afgelopen. Neem de deegbal en leg deze bij gewone kamertemperatuur op de aanrecht, met een theedoek er losjes omheen gewikkeld.
Na 30 minuten meng je de in stukjes gesneden of geknipte tomaat door het deeg. Dit gaat heel makkelijk als je het deeg in hele kleine stukjes snijdt, de tomaat erover strooit en het deeg dan weer tot een bal kneedt.
(Als je de tomaat meteen aan het begin van het kneedproces met de broodbakmachine mee zou mengen, dan blijft er niets van over. Dan heb je gewoon een roze brood met tomaten/kruidensmaak.)
Laat de bal nog 10 minuten onder de theedoek rusten. Bestrooi de aanrecht licht met bloem of griesmeel en rol de bal uit of druk deze plat met je handen tot een platte ronde schijf. Leg deze op een ingevette bakplaat en bestrooi de bovenkant nog eens met bloem of griesmeel. Druk met je vingers nog eens puntjes overal in het deeg voor een leuker uiterlijk. Tegenwoordig strooi ik er (de tip staat bij een reactie op dit recept) ook nog ruim geraspte kaas over voordat ik m in de oven doe.Leg een theedoek over de bakplaat en laat alles 35 minuten rijzen. Het volume hoeft niet persé te verdubbelen!
Het brood ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven (200 C), totdat het aan de onderkant hol klinkt als je het omdraait en erop klopt.
Voor bakken met de broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten behalve de tomaten in de door de fabrikant van de machine aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op witbrood, medium korst. Druk op start. Dep de tomaten als ze in olie ingelegd zijn droog. Hak de tomaten of knip ze met een keukenschaar. Doe ze in het deeg na de eerste kneding of na het piepsignaal.

Serveertip

Nog een geweldige tip:
Je kan dit brood ook 20 minuten bakken, en later op de dag of op de volgende dag de resterende tijd afbakken in een hete oven. Dan heb je bij het eten een heel vers brood, terwijl je het toch helemaal kan voorbereiden.



Deel dit recept

Reacties (40)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mimi_h
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top