Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Ovenschotel a la louise

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker)
1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid).
2 middelgrote uien (fijn gesneden),
1 prei (in smalle reepjes gesneden),
1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst),
1 bakje champignons ( in plakjes gesneden),
250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop.
2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij.
1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden).
1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse)
1 flinke eetlepel kerrie,
Scheutje ketchup,
Scheutje ketjap manis,
Zout en peper naar smaak.
Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten.
Wat geraspte kaas.


HULPMIDDELEN

Ovenschotel, Eventueel een schaaltje, Koekenpan en/of wok.

En nu de oven in...

Foto gemaakt door Lisa94

In laagjes

In laagjes bereid, begin en eind met aardappelpuree. Tomaat, kaas en gebakken chorizo stukjes bovenop.

Foto van mobiel_1358167333.

Ovenschotel met laagje kaas

Foto van Petra (mobiel_1343730232)

Ovenschotel a la Louise gemaakt door Petra

Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties!
Nieuwe fotos staan nu bij dit recept.
Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!

Bereidingswijze

Voorbereiding
Ovenschotel invetten met wat boter of olie./Verwarm de oven voor op 175- 180°C.
Zet de aardappels op en kook ze gaar.
Ondertussen doe je het gehakt in een grote Anti-aanbakpan (of in een wok).
Zet het op een laag vuur zodat het eigen vet loslaat (dus geen boter of olie in de pan doen).
Breek het gehakt regelmatig met een houten lepel.
Als er voldoende vet is uitgelopen zet het vuur dan hoog en laat het bruin worden.
Haal het gehakt uit de pan en doe het in een schaal.
Doe wat boter of olie in de pan en bak de uien (met eventueel de bruine suiker) tot ze glazig zijn.
Bak op het laatst de knoflook even mee.
Voeg dan de gesneden prei en als je hebt verse selderij toe, als dat goed vermengd is voeg je de champignons en de spitskool toe, even goed doorbakken.
Doe het gehakt, peper, zout, gedroogde kruiden, kerrie, ketchup en ketjap erbij.
Proef of er voldoende kruiden inzitten, voeg eventueel nog kruiden naar smaak toe.
Maak aardappelpuree en voeg eventueel nog een scheutje melk (of room) toe.
Roer alles goed door elkaar en doe het in de ingevette Ovenschaal.
Als je wat puree apart hebt gehouden strijk je het uit over de schaal.
Strooi er de geraspte kaas over.
Bak in de oven voor ongeveer 20- 25 minuten

Serveertips

Kan goed worden ingevroren.
Strooi dan de kaas er pas over als het in de oven gaat.
Uiteraard moet het dan langer in de oven omdat het gerecht koud is.
Je kan ook wat puree apart houden en dan op het gerecht uitstrijken en daarna de kaas erover (wat ik nu heb gedaan).
Maar "gewoon" de kaas over het gerecht zonder de aparte puree kan natuurlijk ook.
Je zou ook laag om laag kunnen doen in de schotel, je kan hier alle kanten mee op en het is altijd superlekker.



Leuk recept? Deel het
Reacties (103)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top