Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Griekse Pita met gyros en tzatziki

Door: sonja13091976

  • Grieks
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 4 personen



Pitabroodjes
20 gram gist (van de bakker)
1/4 liter water
1 tl zout
snufje suiker
8 el olijfolie
500 gram roggebloem

Gyros
600 gram mager varkensvlees of kipfilet
olijfolie
citroensap
2 teentjes knoflook, geperst
zout
gemalen peper
oregano
klein beetje dille
paprikapoeder
cayennepeper

Tzaziki
1/2 liter dikke yoghurt
1 kleine komkommer
3 teentjes knoflook
2 el azijn
peper en zout


Verder heb je nodig


BBQ, oven, 3 mengkommen, Snijplank, mes, knoflookpers


Als je dit eet op een mooie zomerse dag, verlang je zo terug naar het warme Griekenland waar ze dit nog veel lekkerder kunnen maken!!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Het vlees of de kip marineren kan je het beste natuurlijk een dag van tevoren doen en dit lekker laten intrekken in de koelkast.
Meng voor de marinade de olijfolie, het citroensap, de knoflook, versgemalen peper, zout, oregano, dille, paprikapoeder en cayennepeper goed door elkaar. Voeg het vlees of de kipfilet toe en laat dit goed intrekken (liefst dus een dag van tevoren)

Bereidingswijze


Maak eerst de pitabroodjes:
De gist verbrokkelen en met het water glad roeren
De overige ingredienten toevoegen en tot een glad soepel deeg kneden
Daarna 30 minuten op een warme plaats, afgedekt, laten rijzen
Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht nogmaals kneden
In gelijke porties verdelen en elk stuk uitrollen tot een circel van ongeveer 18 cm
Op 2 met bakpapier bedekte bakblikken leggen en met een vork een aantal keren inprikken
Afdekken en nog ongeveer 15 minuten laten rijzen
Oven ondertussen voorverwarmen op 180 graden
De broodjes met water bestrijken en licht met roggemeel bestuiven
De pitabroodjes op de bakblikken na elkaar op een rooster in het midden van de oven in 15 minuten gaar bakken
Onder een doek laten afkoelen

Maak dan de tzaziki
Komkommer schillen, raspen en door de yoghurt mengen
Teentjes knoflook persen en samen met de azijn toevoegen aan de yoghurt
Goed roeren en op smaak brengen met peper en zout

Maak ten slotte de gyros:
Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast
Grill het op de BBQ in ongeveer 8 minuten gaar en bruin (besrijk tussendoor met de marinade)
Snijd het vlees in dunne plakjes
Doe de gyros in de pitabroodjes met wat sla en dunne reepjes ui. Tzaziki erop en klaar

Serveertip

Je kan dit serveren met een lekkere Griekse salade en een goed glaasje witte wijn.



Deel dit recept

Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sonja13091976
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top