Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pot au feu

Door: luckyjo

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 8 personen


1 kleine kalfsschenkel - 1,3 kilo mager rundvlees - 1 bouquet garni - 1 kip a 1 kilo - 4 wortels - 8 uitjes - 16 kruidnagels - 2 preien - 4 meiknollen - 2 stengels selderij - 1 chorizo - verse peterselie voor garnering



Ontdek meer:

Voorbereiding

Halveer de wortels. Steek in elke ui 2 kruidnagels. Snijd de preien elk in 8 stukken. Schil en halveer de meiknollen. Snijd elke selderij in vieren. Hak de peterselie fijn. Doe de kalfsschenkel, rundvlees en bouquet garni in een soeppan van 6 1/2 liter en giet er voldoende water bij zodat alles onder water staat. Breng het snel aan de kook. Schep het schuim met een schuimspaan eraf. Zet het vuur zacht en laat het zachtjes pruttelen met het deksel op een kier. Blijf het schuim eraf scheppen en voeg af en toe koud water toe zodat het vlees geheel onder water blijft. Bind de kippen poten en vleugels vast aan de kip. Doe de kip in de kokende bouillon en laat haar 30 minuten mee pruttelen. Zorg dat alles onder water blijft. Voeg de wortels, uien, prei, meiknollen, selderij en chorizo toe. Laat het geheel 45 minuten stoven tot de kip en groenten gaar zijn. Haal het bouquet garni uit de pan.

Bereidingswijze

Leg het vlees, de kip en groenten op een grote schaal, bedek het met alu-folie en houd het warm in de oven. Zeef de bouillon door een kaasdoek in een grote pan. Breng de bouillon langzaam aan de kook en laat hem 15 minuten koken, zodat de bouillon met een kwart vermindert en de smaken meer geconcentreerd worden. Houd 500 ml van de bouillon apart en schenk de rest in een kan. Dit gerecht wordt in twee gangen geserveerd. Voor de eerste gang schept u de bouillon in soepkommen. Serveer hem heet. Voor de tweede gang snijdt u het vlees aan tafelen serveer het met de groenten. Schenk wat van de bewaarde bouillon over het vlees.

Serveertip

Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met gekookte aardappel en kool. Franse mosterd en augurken. Garneer het gerecht met de peterselie.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van luckyjo
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top