Aardappelgratin

  • Frans Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1-2 teentjes knoflook

25 gram boter

1 kilo vastkokende aardappels

125 ml slagroom

125 ml volle melk

versgemalen zwarte peper

(versgeraspte) nootmuskaat

50 gram geraspte gruyere

HULPMIDDELEN

Ovenschaal (inh. 2 liter)


Een heerlijke, simpele aardappelgratin. Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin dan zonder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi dan de kaas erover. Bak de gratin daarna bruin in een oven van 200 graden in 15-20 minuten.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.



Pel de knoflook en halveer de teentjes. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet de schaal daarna in met de helft van de boter.



Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne plakjes.

Bereidingswijze

Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met 1 tl zout, peper en nootmuskaat.



Voeg de aardappelplakjes toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.



Schep de plakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover.



Bestrooi met de gruyere en verdeel de rest van de boter in klontjes over de schaal.



Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat de gratin in 40-50 minuten goudbruin worden.

Bron

Onbekend

Leuk recept? Deel het
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kittybit
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: paddenstoelen in alle soorten en maten. Maar wat maak je ermee? Hier wat inspiratie en must-haves voor in de herfst!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies