Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Veganistische broccoli-bloemkool-gehakttaart

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 5 personen

Het deeg:

- 250 g tarwemeel
- 250 g tarwebloem
- olijfolie (extra vierge)
- water
- zout naar smaak

De vulling:

- olijfolie om in te bakken
- kleine ui
- doosje Quorn fijngehakt of sojagehakt
- broccoli en/of bloemkool
- zout naar smaak

De saus:

- olijfolie (extra vierge)
- 25 gr witte bloem
- 1 dl sojamelk
- 3,5 dl water
- 25 gr polenta
- 5 el gistvlokken
- 1 flinke theelepel (Franse) mosterd
- mespuntje kurkuma
- e.v.t. knoflook
- zout naar smaak
- 2 bakjes Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth of een soortgelijke veganistische roomkaas

Garnering:

- nootmuskaat


HULPMIDDELEN

Het deeg:

- maatbeker/schenkkan
- kom/bak
- stukje keukenpapier + olijfolie om de taartvorm in te vetten
- taartvorm
- oven

De vulling:

- pan voor het 'gehakt'
- pan voor de broccoli en/of bloemkool

De saus:

- pan
- pollepel
- garde
- eetlepel (om de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth uit de bakjes te lepelen)
- spatel


Veganistische hartige taart op basis van broccoli/bloemkool en Quorn-/sojagehakt.

Met dank aan Ben Klok voor het recept voor het taartdeeg en de saus.

Voorbereiding

- De oven voorverwarmen op 170 graden Celsius (heteluchtoven).

- De rest van de spullen klaarzetten + de ui fijnsnijden.

Bereidingswijze

Het deeg:

- Kneed de ingredienten (het tarwemeel, het tarwebloem, de olijfolie, het water en het zout) tot een niet al te plakkerig deeg en bekleed met dit deeg de taartvorm.

- Bak het deeg vervolgens in plusminus 30 minuten op 170 graden Celsius (heteluchtoven), in de vorverwarmde oven, lichtbruin en knapperig.

De vulling:

- Zet een bodempje water op met wat zout en voeg - wanneer het water kookt - de broccoli en/of bloemkool toe.

- Kook de broccoli en/of bloemkool in plusminus 5 minuten beetgaar.

- Hak de ui fijn (mocht je dat nog niet gedaan hebben).

- Doe wat olijfolie in een pan en laat deze warm worden.

- Voeg - wanneer de olie goed warm is - de ui toe en bak deze een paar seconden op middelhoog vuur.

- Voeg vervolgens het 'gehakt' toe, en bak dit in plusminus een minuut of twee aan.

- Draai hierna het vuur uit om te voorkomen dat het 'gehakt' aanbrandt.

De saus:

- Maak vervolgens een roux van de olijfolie en het witte bloem, en voeg vervolgens (onder continu roeren met een garde) langzaam de sojamelk en het water toe.

- Voeg daarna de polenta, de gistvlokken, de (Franse) mosterd, de kurkuma, e.v.t. knoflook en zout naar smaak toe. Voeg, wanneer de saus te dik dreigt te worden, water toe.

- Voeg vervolgens de inhoud van de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth bakjes toe aan de saus en draai het vuur uit. Roer even goed door met de garde totdat de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth is opgelost in de saus.

De afwerking:

- Haal nu het deeg, wanneer het klaar is, uit de oven en schep het 'gehakt' en de broccoli en/of bloemkool erop.

- Schep daarna de saus met een spatel over het broccoli- en/of bloemkool-gehaktmengsel.

- Laat de taart vervolgens in plusminus 3 minuten goed warm worden in de oven.

- Garneer de taart met geraspte nootmuskaat erover.

Serveertips

Serveer deze taart met een lekkere - uiteraard veganistische - salade naar keuze. Bijvoorbeeld een Waldorfsalade.



Leuk recept? Deel het
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van thomaskemp
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top