Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Pate met gevogelte

Door: puddinkje

  • Voorgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


Pond parelhoenboutjes(of kippenboutjes), 3 el olijfolie, 150 gram kippenlevertjes, zout en peper, 50 gram mager rookspek in reepjes, 1 fijngesneden teentje knoflook, 3 fijngesneden sjalotten, 1 el fijngesneden provencaalse kruiden, 4 el rode port, 1 ons verse roomkaas, 1 ei, 2 ons katenspek(of zeeuws spek), in dunne plakken


Verder heb je nodig


Keukenmachine of Blender, langwerpige pateschaal van ca 1 liter inhoud, aluminiumfolie, grote ovenschaal.


De roomkaas maakt de pate heerlijke romig. Laat de pate 2 tot 4 dagen 'rijpen', dan komen de smaken nog beter tot hun recht.
Bereidingstijd is exclusief wachttijd van minimaal 5 uur!

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snij het vlees van de boutjes en verwijder de pezen. Verhit 2 el olijfolie en bak hierin de kippenlevertjesca 3 minuten. Schep de levertjes uit de pan en snij ze in stukken. Bestrooi met zout en peper en zet ze apart.Verhit 1 el olie in dezelfde pan en bak hierin de spekreepjes ca 5 minuten. Voeg de knoflook, sjalot en provencaalse kruiden toe en bak dit 3 minuten mee. Schenk de port erbij. Pureer het vlees van de boutjrs samen met het kruidenportmengsel, de roomkaas en het ei in de Keukenmachine of blender. Breng op smaak met zout en peper en schep de kippenlevertjes erdoor. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de schaal met katenspek, laat de plakken over de rand hangen en schep het mengsel in de schaal. Klop een paar keer tegen de vorm om eventuele luchtbellen te verwijderen. Vouw het spek terug over de vulling. Sluit de vorm goed af met een deksel of alufolie. Zet de vorm in de ovenschaal die voor driekwart gevuld is met kokend water. Bak de pate au bain-marie in ca 1 uur stevig en gaar in het midden van de oven. Haal de pate met vorm uit de ovenschaal. Dek de bovenkant af met een plankje dat precies in de vorm past en zet hier een zwaar gewicht op om de pate te verzwaren, zodat deze tijdens het afkoelen compact wordt. Laat de pate helemaal afkoelen en zet dan in de koelkast.

Serveertip

Serveer heel licht gekoeld met bijvoorbeeld stevig boerenbrood en kleine zure augurkjes.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van puddinkje
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Volgend recept
Top