Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Groene sambal

  • Thais Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

GROENE SAMBAL
~ 12 kleine groene pepers
~ 2 sjalotten
~ 4 teentjes knoflook
~ 30 mm Kha gember aan een stuk
~ 4 korianderwortels
~ 2 stengels citroengras
~ 1 tl gehakte Kaffir limeschil
~ 10 zwarte peperkorrels
~ ? tl geroosterde korianderzaden
~ ? tl geroosterde komijnzaden
~ 2 tl trassi
~ 75 ml kokosolie


HULPMIDDELEN

Hak de pepers, sjalotten, knoflook, gember, koriander wortels en citroengras in stukken en doe het in een vijzel. Stamp zacht en voeg dan de limeschil, peperkorrels, korianderzaad, komijnzaad en trassi toe en stamp totdat het een glad geheel wordt (stamp het niet te fijn). Voeg uiteindelijk de kokosolie toe en meng alles goed door elkaar.


De meeste Thaise recepten bevatten de ingredienten voor hun eigen kruidensaus, omdat deze saus deel uitmaakt van het recept. Door echter een hoeveelheid vooraf te maken kan een aanzienlijke tijd worden bespaard als de maaltijd echt wordt bereid. De saus kan weken in de koelkast worden bewaard in een afgesloten doos.
Hier zijn 'voorraad' recepten voor twee van Thailand's favoriete sambals.

Bereidingswijze

RODE SAMBAL
~ 12 gedroogde rode pepers
~ 2 sjalotten
~ 2 teentjes knoflook
~ 15 mm verse Kha gember aan een stuk
~ 15 mm gewone gember aan een stuk
~ 2 korianderwortels
~ 2 stengels citroengras
~ 10 zwarte peperkorrels
~ ? tl korianderzaden
~ ? tl komijnzaden
~ ? tl kaneelpoeder
~ 1 tl bakpoeder
~ zout naar smaak
~ 75 ml plantaardige olie

Serveertips


Week de pepers in warm water totdat ze zacht zijn. Hak de pepers, sjalotten, knoflook, beide soorten gember, korianderwortels en citroengras in stukken en doe het in een vijzel. Stamp zacht en voeg dan de peperkorrels, korianderzaden, komijnzaden, kaneel, bakpoeder en zout toe. Stamp totdat het een gladde massa is geworden, voeg de plantaardige olie toe en meng alles goed door elkaar.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cheribon
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top