Blini's

  • Russisch Voorgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

15 gram gist

2 1/2 dl. lauwe melk

150 gram boekweitmeel

2 gesplitste eieren

1 theelepel suiker

zout

60 gram boter

50 gram bloem

HULPMIDDELEN

Extra nodig: een blini-pannetje met een doorsnede van circa 10 cm, of een

kleine koekepan


Blini's, kleine boekweit- of tarwemeelpannekoeken op gistbasis, zijn
afkomstig uit de Russische keuken. Traditioneel zijn de blini's een vast
onderdeel van de zogenaamde zakuski-tafel, een tafel met een uitgebreid
assortiment voorgerechten. In Rusland worden blini's bestreken met zure
room, besmeerd met gesmolten boter en met rode zalmkaviaar, zwarte beluga
of gerookte zalm belegd. Haring en wodka mogen op de hapjes-tafel ook niet
ontbreken.

Voorbereiding

[Het beslag:]
Verkuimel de gist in een kommetje en roer er 1 1/2 dl. melk door. Doe
100 gram boekweitmeel in een schaal en roer het gistmengsel erdoor. Laat
het beslag afgedekt op een warme plaats 1-1 1/2 uur rijzen.
Roer de eidooiers los met de suiker en zout. Laat 15 gr boter in 1 dl. melk
smelten en klop dit samen met het dooiermengsel door het gerezen beslag.
Schep er de bloem en 50 gram boekweitmeel door en klop het beslag enkele
minuten door.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Laat het beslag afgedekt nog 20-30 minuten rijzen.

Bereidingswijze

[De blini's bakken:]
Smelt in het koekepannetje een klontje boter, schenk zoveel beslag in de
pan tot de bodem net is bedekt en bak de blini aan de onderkant bruin. Keer
hem en bak de andere kant.
Bak de overige blini's op dezelfde wijze

Serveertips

Beleg de blini's met plakjes gerookte zalm en een schepje creme fraiche.
Bestrooi ze met fijngehakte bieslook.
Of bak de blini's in de poffertjespan. Roer 1 1/4 dl. creme fraiche los met
zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte
dille. Beleg de blini's met een lepeltje van deze kruidige creme fraiche,
een takje dille en enkele zalm-eitjes.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van skip55
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies