Asperges met zalm

  • Nederlands Voorgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Het gerecht is geen soep en ook geen ragout. Het zit er tussenin. Vooral in Belgie zijn dergelijke romige gerechten bijzonder geliefd. Neem minder asperges en wat meer zalm dan is aangegeven en wijzig de titel van het gerecht in: 'Zalm met asperges'. De bereidingswijzen en de wijze waarop de gerechten het beste kunnen worden opgediend zijn voor beide gerechten precies dezelfde. U kunt de zalm eventueel vervangen door een andere vissoort. kabeljauw, zeebaars, zeeduivel, zeewolf, zalmforel komen daarvoor in aanmerking.************************************************************************
Voor 2-3 hoofdgerechten: 750 gram verse asperges, geschild en schoongemaakt* zout*200-300 gram Noorse zalmfilets, 2-3 dikke(ca. 1 cm.)plakken* 2-3 theel. limoen-of citroensap* 1 tablet voor 5 dl. visbouillon* 2 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blanc(Elzas)*1 bosuitje, met veel fris groen, gesnipperd* 1? eetl. allesbinder* 2 eierdooiers* 4 eetl slagroom of creme fraiche*1 eetl. fijngesneden dille en/of bieslook

HULPMIDDELEN

Mes*pan met dikke bodem*vergiet*zeef*maatbeker*keukenpapier*kommetje*borden-of kommen*schaaltje


U mag de titel van het gerecht ook omkeren. Dan wordt het 'zalm met asperges'. Daarvoor dient u dan wat meer (ca. 25 %) zalm en wat minder asperges (25 %) in te slaan. De bereidingswijzen zijn aan elkaar gelijk. En het resultaat is beide malen een gerecht dat tussen een gebonden soep en een ragout in zit. Vooral onze zuiderburen zijn er verzot op.

Voorbereiding

Verwijder van elke aspergestengel het onderste, meestal uitgedroogde en mede daardoor houtige, gedeelte (ca. 4 cm.). Snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter.

Bereidingswijze

Zet ze op met ruim kokend water waaraan ditmaal geen zout mag worden toegevoegd. Laat de stukjes 6 - 8 minuten koken. Schakel daarna de warmtebron uit. Laat de asperges in de gesloten pan tenminste 6 - 8 minuten staan. Laat de stukjes daarna uitlekken in een vergiet. Zeef het kookvocht en meet precies 3 deciliter af.
Spoel de zalmfilets onder stromend koud water. Maak de filets droog met keukenpapier en wrijf de vis in met limoen- of citroensap. Laat de vis 10 minuten liggen. Snijd de zalm daarna in blokjes van 1 centimeter.
Breng 3 deciliter kookvocht van de asperges en de wijn aan de kook. Laat het bouillontablet er in oplossen. Roer het bosuitje door de bouillon en strooi allesbinder er over. Roer alles krachtig door.
Roer in een kommetje eierdooiers en room los. Voeg er 4 eetlepels hete bouillon aan toe. Roer het mengsel door de hete bouillon. Schep onmiddellijk daarna de asperges en de zalm door de saus. Neem eveneens onmiddellijk daarna de pan van de warmtebron. Blijf nog 1 minuut in de pan roeren.

Serveertips

Presentatie: dien het gerecht op in voorverwarmde grote diepe borden of in wijde kommen. Strooi de tuinkruiden er over. Geef er sneetjes licht geroosterd witbrood of knapperig, in eigen oven afgebakken, stokbrood bij. Zet een schaaltje met boter(balletjes) op tafel.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De bekers hebben een inhoud van 400 ml.

van 38
Alleen vandaag 24,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies