Lamsschouder in stukken

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

300 - 350 gram lamsschoudervlees
1 1/2 eetl. bloem, gezeefd
1/3 theel. scherpe kerriepoeder (Madras)
1/3 theel. milde paprikapoeder
1/3 theel. chilipoeder
zout
35 gram boter
2 eetl. (zonnebloem)olie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd
2 dl droge witte wijn, zoals Chardonnay
1 komkommer
1 eetl. fijngesneden bieslook

HULPMIDDELEN

braadpan


Hoewel we in ons land elk jaar wat meer lamsvlees eten, blijkt de belangstelling voor de minder malse delen van het lam vrijwel nihil te zijn. Dat vrijwel niemand op het idee komt om een stukje lamsvlees te stoven is begrijpelijk. Het stoven kost tijd en die willen we voor de bereiding van een doordeweekse maaltijd liever niet uittrekken.

Jammer want met het vlees van een ontbeende lamsschouder kun je tal van bijzondere gerechten samenstellen. Dit recept levert u het bewijs.

Bereidingswijze

Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in stukken van ca. 2 1/2 centimeter. Schep bloem in een grote plastic zak. Voeg kerrie-, paprika- en chilipoeder en wat zout toe. Leg het vlees in de zak en schud alles zolang tot het vlees aan alle kanten met een gekruid bloemlaagje is omgeven. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat boter en olie heet worden.

Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Laat het vlees er, onder regelmatig omscheppen, 4 minuten in bakken. Strooi er vervolgens ui en knoflook over. Temper de warmtebron. Laat alles opnieuw, onder regelmatig omscheppen, 4 minuten (ditmaal zachtjes) bakken. Schenk de wijn er bij en voeg nog zoveel heet water toe tot alles net onder ligt.

Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron opnieuw. Leg het deksel op de pan. Laat het gerecht in 1 uur zachtjes gaar stoven. Roer het gerecht van tijd tot tijd even krachtig door. Boen intussen de komkommer onder stromend koud water. Verwijder de uiteinden en snijd de komkommer overlangs door.

Neem het een lepeltje het zaad uit beide helften weg. Snijd de helften in pinkbrede boogjes. Leg ze in een vergiet. Strooi er wat zout over en laat de boogjes uitlekken. Voeg de boogjes enkele minuten voor het einde van de stooftijd aan het gerecht toe.

Serveertips

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi bieslook er over. Dien er apart droog gekookte rijst, couscous of een kleine Italiaanse pastasoort, zoals fusilli, bij op.

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke_smum
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies