Limburgse vlaai

  • Nederlands Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

250 g bloem
25 g witte basterdsuiker
15 g verse gist
1-1? dl lauwe melk
25 g boter
1 ei


(Libelle, Streekgerechten uit Nederland) van "M."

Voorbereiding

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje. Los de gist en de suiker op in wat melk en die in het kuiltje. Roer vanuit het midden tot een papje. Dek met een vochtige doek af en zet 15 min. op een warme plek. Roer de rest van de melk, de zachte boter en het ei erbij en kneed gedurende 15 minuten. Laat 1 uur rijzen tot dubbele omvang. Kneed nog eens door. Houd 1/5 deel/100 g achter, rol de rest uit tot een grote lap die iets groter is dan de vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Snij de overhangende delen eraf en kneed met het achtergehouden deeg, wat wordt gebruikt om er een deksel van te maken.

Bereidingswijze

Variaties:
Verse fruitvlaai: met 1 kg kersen met pit of 75 g zonder, suiker en een losgeklopt ei. Prik de bodem met een vork in en schep de (uitgelekte) kersen er op. Snij het achtergebleven deeg in dunne reepjes. bedek de taart er ruitjesgewijs mee. Bestrijk al het zichtbare deeg met ei. Bak 25-30 minuten op 225? even onder het midden. Neem uit de oven, bestrooi met suiker en laat in de vorm afkoelen.
rijstevlaai: maak van het achtergebleven deeg 2 reepjes om de rand van de vlaai mee te verstevigen. Voor de vulling: 100 g rijst, 1 l melk, 150 g suiker, boter en 3 eieren. Kook de rijst met 100 g suiker in ca.1 uur gaar in de melk. Een vlamverdeler is belangrijk! Als de pap is gebonden, dan wat boter erdoor en af laten koelen. Splits de eieren, klop de witten zeer stijf en 2 dooiers met 25 g suiker schuimig. Schep de afgekoelde rijstebrij door de dooiers en schep hierbij voorzichtig het eiwit. Prik de bodem in met een vork en verdeel de rijstepap erover. Klop een eigeel met de rest van de suiker schuimig en strijk over de rijstebrij. Bak de vla net onder het midden 30 minuten op 200?. Laat in de vorm afkoelen.
Smoelvlaai: hetzelfde als rijstevlaai maar in plaats van melk wordt 90 g griesmeel gebruikt.
Boter- of kruimelkesvlaai: maak van het achtergehouden deeg 2 repen, waarmee de rand van de vorm wordt verstevigd. Voor de vulling: 5 dl melk, ? gesplitst vanillestokje, 50 g custardpoeder en 50 g suiker. Trek de vanille 15 minuten in de hete melk. Maak de custard en de suiker aan met 4 lepels koude melk. Haal de vanille uit de hete melk en roer het custardpapje erdoor. Laat even binden en dan afkoelen. Als het nog dikvloeibaar is, in de vorm scheppen. Voor de kruimeltjes: meng met een koele hand 75 g suiker, 75 g kleingesneden koude boter en 100 g bloem door elkaar tot een kruimelig geheel. Strooi over de pudding en bak als de rijstevlaai.

Serveertips

Kruisbesvlaai met schuim: maak van het achtergehouden deeg 2 reepjes waarmee de rand wordt verstevigd. Vulling: 750 g kruisbessen, suiker, 4 eiwitten en 200 g suiker. Kook de bessen in ? dl water in 15 minuten zachtjes tot moes, eventueel afgieten, en op smaak brengen met suiker. Laat afkoelen en schep in de bodem. Bak net onder het midden op 200? gedurende 15 minuten. Haal dan uit de oven maar zet die niet uit. Klop inmiddels de eiwitten zeer stijf en doe dan beetje bij beetje de suiker erbij. Doe in een spuitzak met groffe kartelmond en spuit goed aaneengesloten toeven op de taart en zet dan 15-20 minuten in de oven. Schakel dan uit. Als de taart nog niet gekleurd is, laat dan in de uitgeschakelde oven staan en wacht tot de oven volledig is afgekoeld

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)
Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van llheks
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Stuur vóór 30 augustus jouw recept in en kies uit de categorie: marinade, dressing of kruidenboter. Op de ingezonden recepten kan direct gestemd worden! Doe mee! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies