Limburgse vlaai

  • Nederlands Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

250 g bloem
25 g witte basterdsuiker
15 g verse gist
1-1? dl lauwe melk
25 g boter
1 ei


(Libelle, Streekgerechten uit Nederland) van "M."

Voorbereiding

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje. Los de gist en de suiker op in wat melk en die in het kuiltje. Roer vanuit het midden tot een papje. Dek met een vochtige doek af en zet 15 min. op een warme plek. Roer de rest van de melk, de zachte boter en het ei erbij en kneed gedurende 15 minuten. Laat 1 uur rijzen tot dubbele omvang. Kneed nog eens door. Houd 1/5 deel/100 g achter, rol de rest uit tot een grote lap die iets groter is dan de vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Snij de overhangende delen eraf en kneed met het achtergehouden deeg, wat wordt gebruikt om er een deksel van te maken.

Bereidingswijze

Variaties:
Verse fruitvlaai: met 1 kg kersen met pit of 75 g zonder, suiker en een losgeklopt ei. Prik de bodem met een vork in en schep de (uitgelekte) kersen er op. Snij het achtergebleven deeg in dunne reepjes. bedek de taart er ruitjesgewijs mee. Bestrijk al het zichtbare deeg met ei. Bak 25-30 minuten op 225? even onder het midden. Neem uit de oven, bestrooi met suiker en laat in de vorm afkoelen.
Rijstevlaai: maak van het achtergebleven deeg 2 reepjes om de rand van de vlaai mee te verstevigen. Voor de vulling: 100 g rijst, 1 l melk, 150 g suiker, boter en 3 eieren. Kook de rijst met 100 g suiker in ca.1 uur gaar in de melk. Een vlamverdeler is belangrijk! Als de pap is gebonden, dan wat boter erdoor en af laten koelen. Splits de eieren, klop de witten zeer stijf en 2 dooiers met 25 g suiker schuimig. Schep de afgekoelde rijstebrij door de dooiers en schep hierbij voorzichtig het eiwit. Prik de bodem in met een vork en verdeel de rijstepap erover. Klop een eigeel met de rest van de suiker schuimig en strijk over de rijstebrij. Bak de vla net onder het midden 30 minuten op 200?. Laat in de vorm afkoelen.
Smoelvlaai: hetzelfde als rijstevlaai maar in plaats van melk wordt 90 g griesmeel gebruikt.
Boter- of kruimelkesvlaai: maak van het achtergehouden deeg 2 repen, waarmee de rand van de vorm wordt verstevigd. Voor de vulling: 5 dl melk, ? gesplitst vanillestokje, 50 g custardpoeder en 50 g suiker. Trek de vanille 15 minuten in de hete melk. Maak de custard en de suiker aan met 4 lepels koude melk. Haal de vanille uit de hete melk en roer het custardpapje erdoor. Laat even binden en dan afkoelen. Als het nog dikvloeibaar is, in de vorm scheppen. Voor de kruimeltjes: meng met een koele hand 75 g suiker, 75 g kleingesneden koude boter en 100 g bloem door elkaar tot een kruimelig geheel. Strooi over de pudding en bak als de rijstevlaai.

Serveertips

Kruisbesvlaai met schuim: maak van het achtergehouden deeg 2 reepjes waarmee de rand wordt verstevigd. Vulling: 750 g kruisbessen, suiker, 4 eiwitten en 200 g suiker. Kook de bessen in ? dl water in 15 minuten zachtjes tot moes, eventueel afgieten, en op smaak brengen met suiker. Laat afkoelen en schep in de bodem. Bak net onder het midden op 200? gedurende 15 minuten. Haal dan uit de oven maar zet die niet uit. Klop inmiddels de eiwitten zeer stijf en doe dan beetje bij beetje de suiker erbij. Doe in een spuitzak met groffe kartelmond en spuit goed aaneengesloten toeven op de taart en zet dan 15-20 minuten in de oven. Schakel dan uit. Als de taart nog niet gekleurd is, laat dan in de uitgeschakelde oven staan en wacht tot de oven volledig is afgekoeld

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van llheks

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Met een inhoud van 1,2 liter.

van 37,95
Alleen vandaag 29,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies