Moules Provencales - Provencaalse mosselen

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

2 eetlepels olijfolie
200 gr gezouten spek zonder zwoerd, in blokjes
1 ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 laurierblaadje
1 eetlepels verse Provencaalse kruiden: tijm, majoraan, basilicum, oregano en boenkruid; gehakt
1-2 eetlepels zongedroogde tomaten in olie, in stukjes
4 grote, zeer rijpe tomaten, zonder zaadjes, ontveld en in blokjes
50 gr zwarte olijven zon der pit, in stukjes
1 dl witte wijn
2 kg mosselen, gewassen en van baarden ontdaan
zout en zwarte peper
4 eetlepels verse peterselie, grof gehakt


Bij het eten van deze verrukkelijke mosselen krijgt u gegarandeerd vieze vingers, maar dat is ook een deel van de charme van dit gerecht. Geef er flink veel knapperig stokbrood bij om in het vocht te dopen en zet vingerkommetjes met warm water en een bord voor de schelpen op tafel.

Voorbereiding

Verhit de olie in een grote pan en bak het spek knapperig en goudbruin. Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en houd het apart. Fruit de ui en het knoflook. Voeg de kruiden en de twee soorten tomaten toe en fruit dit ca. 5 minuten, roer regelmatig. Roer de olijven erdoor en breng op smaak.

Bereidingswijze

Doe de wijn en de mosselen in een andere pan, doe het deksel erop en kook de mosselen, schud de pan regelmatig. Gooi exemplaren die niet opengaan weg.
Giet het kookvocht in de pan met de tomatensaus en laat dit tot ongeveer twee derde inkoken. Voeg de mosselen toe en roer tot ze allemaal goed bedekt zijn met saus. verwijder het laurierblaadje.

Serveertips

Verdeel de mosselen en de saus over vier voorverwarmde borden.
Verdeel het gebakken spek en de peterselie erover en serveer de mosselen zeer heet.

Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van recepten_van_omalidy

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Zet met gemak de lekkerste salades op tafel!

van 39,99
Alleen vandaag 30,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies