Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Risotto met Paddestoelen

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

- 400 gr risottorijst (Carnaroli, Vialone Nano of Arborio)
- 300 a 400 gr. paddestoelen (verse of gedroogde porcini oftewel eekhoorntjesbrood is echt het allerlekkerst, maar andere soorten mag ook)
- 85 gr boter
- 1 grote ui, in ringen
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1,75 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
- 60 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 2 el olijfolie
- zout en peper


HULPMIDDELEN

- kookpan met dikke bodem
- koekenpan

Risotto met paddenstoelen

De enige echte Italiaanse risotto met paddestoelen. Makkelijk te maken en echt superlekker!
Ik koop altijd gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) bij een delicatessenzaak of Italiaanse traiteur. Die laat ik altijd even weken op lauw water. Het vocht kan je gewoon aan de risotto toevoegen. Het maakt je risotto zoveel lekkerder!

Voorbereiding

Houd de bouillon op het fornuis tegen de kook aan als je de risotto maakt. Zo onderbreek je het garingsproces niet.
Was de rijst NIET, anders gaat alle zetmeel verloren die de risotto zo romig maakt.

Bereidingswijze

Fruit het sjalotje in de pan met de dikke bodem aan in wat boter en de twee el olijfolie. Als het sjalotje glazig is roer je vervolgens de rijst erdoor. Zorg dat alle korrels met vet bedekt zijn. Begin dan de (hete) bouillon toe te voegen. Voeg 15 minuten lang steeds 1 soeplepel tegelijk toe en roer voortdurend. Als de bouillon bijna geabsorbeert is kan de volgende lepel worden toegevoegd.
Als de risotto bijna gaar is de Koekenpan verhitten, helft van de boter toevoegen en de paddestoelen en de ui gaarbakken.
Vervolgens de risotto van het vuur halen en even een minuutje laten staan. Dan de rest van de boter, de Parmezaanse kaas en het paddenstoelenmengsel erdoor scheppen.
De risotto is op zijn best als hij "al dente" is, zacht romig glanst en dik vloeibaar is. Je moet hem met een vork kunnen eten.
Breng de risotto op smaak met (versgemalen)peper en zout

Serveertips

Op voorverwarmde borden. Op tafel kan je nog een schaaltje versgeraspte Parmezaanse kaas zetten.
Eet smakelijk!



Leuk recept? Deel het
Reacties (15)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mikevanleeuwen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top