Krentenbollen

  • Belgisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

500 gr bloem
40 gr gist
3 dl lauwwarme melk of water
3 el basterdsuiker
300 gr krenten
2 eieren
10 gr zout
2 thl citroenrasp
40gr margarine of boter
40gr zachte margarine
40 gr bloem


Voor 24 krentenbollen

Bereidingswijze

- Zeef de bloem in de kom. maak in het middan eeen kuiltje en brokkel daarin de gist .
- Giet de melk in het kuiltje en voeg er de suiker aan toe. roer met een spatel of met de hand tot de gist en de suiker zijn opgelost.
- Vermeng de vloeistof vanuit het midden geleidelijk met de omringende bloem. gebruik hier voor uw handen of maak gebruik van een keukenmachine, bv een mixer met deeghaken.
- Kneed de ingredienten tot een elastisch deeg. zet het deeg op een warme plaats en leg er een schone droogdoek over. laat het deeg ongeveer 15min rijzen .
- Spoel de krenten af met lauwwarm water. laat ze op een laagedraaide warmtebron 7min in zeer heet water wellen. giet ze af en laat ze uilekken.
- Kneed 1ei, het zout, de citroenrasp, en de margarine door het deeg. blijf kneden en slaan met het deeg tot er een soepel en elastische deg ontstaat dat gemakkelijk loslaat van de handen en van de kom.
- Zet het deeg opnieuw warm en afgedekt weg. laat het weer 15min rijzen.
- Kneed het deeg wederom goed door en kneed er de krenten door. maak een grote rol van het deeg en snijd deze in 24 gelijke delen.
- Rol de porties brooddeeg tot bolletjes. bestrijk de bakplaten met behulp van een boterkwast en de zachte margarine. stuif een dun laagje bloem over de beboterde platen. leg de bolletjes op de bakplaten en laat ze op een warme plaats 20min rijzen.
- Warm de oven voor en klop 1 ei los.
- Bestrijk de gerezen bolletjes met het losgeklopte ei. plaats ze in het midden van de oven en bak ze in 15-20 min mooi bruin.
- Laat de versgebakken krentenbollen op een rooster afkoelen.

Serveertips

TIP :
- Breng de variatie en de vulling en neem in plaats van 300gr krenten : 100gr krenten, 150gr rozijnen en 50gr sukade.
- Bestrooi de afgekoelde krentenbollen met poedersuiker.

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van josianenijssen

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De nr. 1 gezondheidsblender uit Amerika. Nu met hakmachine!

van 139,95
Alleen vandaag 69,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies