Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Laksa (Maleisische miesoep)

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

250 gr gedroogde rijstmie
250 gr ongekookte garnalenstaarten
100 grtauge
1 eetlepel lichte sojasaus
400 ml kokosmelk, uit blik
250 gr kant-en-klare visballetjes
4-6 verse langoestines ( eventueel)
1/2 komkommer
1 grote bos verse munt
4 slabladeren
Rempah-kruiden.
5 cm verse galangal of gemberwortel
8 gagel-, cashew- of macadamianoten
1-2 gedroogde rode pepers
10 cm citroengras
1 eetlepel korianderzaad
4 eetlepels arachideolie
2 knoflooktenen, in plakjes
8 sjalotten of 2 uien, in ringen
2 theelepels hete paprikapoeder
I eetlepel gedroogde-garnalenpasta
2 theelepels kurkumapoeder
100 g gedroogde garnalen



Ga naar een toko voor de verschillende ingredienten. Laat u niet afschrikken door de lijst, boodschappen doen is de helft van de pret!
Cashewnoten, oorspronkelijk Braziliaans, kwamen 400 jaar geleden met de Portugezen naar Maleisie en vormen een zeer goed alternatief als u geen echte gagelnoten hebt.

Ga naar een toko voor de verschillende ingredienten. Laat u niet afschrikken door de lijst, boodschappen doen is de helft van de pret!
Cashewnoten, oorspronkelijk Braziliaans, kwamen 400 jaar geleden met de Portugezen naar Maleisie en vormen een zeer goed alternatief als u geen echte gagelnoten hebt.
s

Voorbereiding

Snijd voor de rempah-kruiden de gagangel of gember in plakjes. hak de cashew- of gagelnoten, haal het zaad uit de pepers en hak ze. Snijd het citroengras in de lengte in stukjes en plet het korianderzaad. Verhit de olie in een kleine pan, voeg alle rempah-ingredienten toe en roerbak 5 minuten.

Doe voor de soep de rijstmie in een kom. schenk er kokend

water over, laat 5 minuten weken, giet dan voorzichtig af en schep ze in 6 kleine kommen of 1 grote.

Pel de garnalenstaarten en verwijder de darm. Doe de garnalen


in een grote pan met tauge. soja, kokosmelk, visballen en eventueel
de langoestines. Voeg 1 liter kokend water toe en laat 5 minuut sudderen.

Bereidingswijze

Snijd voor de garnering de komkommer in stokjes van 5 cm lang, snijd de slabladeren fijn en scheur de muntblaadjes. Zet dit apart.

Voeg een lepel kokende soep toe aan de pan, roer het kruidenmengsel door de soep en laat alles 6-7 minuten zachtjes koken.

Leg de garnering boven op de mie in de kom of kommen. Verhit de soep weer tot aan de kook, al roerend om te voorkomen dat

de kokosolie zich afscheidt. Schep de hete soep in de kommen -


hierdoor wordt de mie onmiddellijk weer warm. Serveer warm

zodat alle kleuren, smaken en structuren levendig blijven.
Noot: verdubbel de hoeveelheid garnalen, gedroogde garnalen

en visballetjes en voeg 500 ml water extra toe, als u deze soep serveert als hoofdgerecht.




Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van soeppagina-van-omalidy
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top