Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Mijn vaders oliebollen

  • Nederlands
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1 kilo bloem,
1 liter lauw water of lauwe melk,
80 gram gist,
250 gram reuzel
50 gram witte basterd suiker,
20 gram citroensap,
10 gram zout,
3 eieren,

Voor de vulling:
75 gram krenten,
100 gram rozijnen,
100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes,
200 gram appel (goudrenetten).


HULPMIDDELEN

1 bus poedersuiker
Mijn vader gebruikte op 2 liter slaolie, ongeveer 250 gram reuzel. De reuzel werd en wordt aan 1 stuk gekocht, in kleine stukjes gesneden en dan uitgebakken. Wat over blijft van het stuk reuzel zijn dan kaantjes, de uitgebakken reuzel wordt bij de slaolie gedaan.


Mijn vader bakte voor ons, zijn kinderen, altijd oliebollen, en van het laatste deeg wat over was, een broeder. Ik heb het recept van mijn vader gevonden, en ik weet dat er heel veel oliebollenrecepten zijn, ik vond en vind het leuk om dit recept met jullie te delen.

Voorbereiding

Door dat er reuzel wordt toegevoegd, worden de oliebollen, dankzij de reuzel, sneller dichtgeschroeid, zodat ze niet zo vet zijn.

Bereidingswijze

Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water.
Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.
Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
Los de gist op in de lauwe melk.
Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
Laat het geheel nu ca. 60 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
Let dus wel op, dat u de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst.
Mijn vader gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 60 minuten sloeg hij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden.
Hij gebruikte daarvoor twee natgemaakte lepels, die hij in een steelpannetje met water deed zodat het deeg er goed van af liep.
Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.



Leuk recept? Deel het
Reacties (4)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top