Karamelappels

  • Amerikaans
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

Voor 12 stuks
1 pond donkerbruine basterd suiker
1 pakje ongezouten boter 227gr
400 ml gecondenseerde gezoete melk
160 ml donkere "corn syrup"
80 ml echte ahorn siroop
11/2 theelepel vanille extract
1 theelepel sterk smakende molasses
1/8 - 1/4 theelepel zout
12 "chop sticks" chinese eetstokjes
12 appels Granny Smith - niet al te groot
Extra boter om in te vetten

Voor decoratie:
Gehakte noten; halve pinda`s; candy corn (rechtsonder op de foto); mini M&M`s; gekleurde muisjes; stukjes gedroogde abrikozen en/of gezoete gedroogde cranberries etc.

Gesmolten pure chocolade, gesmolten melk- en/of witte choclade

Extra:
paar lepels slagroom

ATTENTIE!
Dit recept zou niet kloppen! Er waren echter vervangende ingrediënten gebruikt. Met de originele lukte het wel!

HULPMIDDELEN

Candy thermometer; liefst eentje die je aan de pan vast kunt zetten
Water en een kwastje
Zware braadpan (zeker) ? 8 cm diep - een houten spatel of lepel
Metalen schaal
Grote platte schaal of bakblik bekleed met aluminiumfolie
Garde


Appels gedoopt in suikerstroop.Snoep en fruit tegelijk!
Leuk voor Halloween of voor een kinderfeestje

Voorbereiding

Appels niet schillen maar goed afborstelen en wassen, en het steeltje eruit halen.
Steek de "chop stick" in de appel op de plaats van het steeltje

Doe de eerste 8 ingredienten in de pan; suiker t/m zout
Zet het vuur vrij laag, en roer met een houten lepel totdat ALLE suiker gesmolten is, ± 15 minuten
Veeg zo nu en dan met de natte kwast de caramel v/d rand boven de vloeistof naar beneden.
De suiker is gesmolten als je geen kristallen meer tussen je vingers voelt, als je een druppeltje van de karamel fijnwrijft.

Zet nu de candy thermometer vast aan de zijkant v/d pan en zet het vuur hoger.
Breng de karamel aan de kook totdat het borrelt, en de thermometer 236º F aanwijst.
CONSTANT roeren met een houten lepel, maar langzaam!
Zo nu en dan met het natte kwastje de karamel v/d rand naar beneden vegen.
± 12 minuten.

Giet de caramel in de metalen schaal, maar schraap de pan niet uit!
Zet de thermometer in de karamel in de schaal.
Karamel afkoelen tot de thermometer 200°F aanwijst: ± 20 minuten.

Smelt de chocolade(s) en hak de noten

ATTENTIE
Goed de werkwijze/bereidingswijze lezen!
Neem er ruim de tijd voor!

Bereidingswijze

Hou het eetstokje (met de appel eraan) vast, en doop ze BIJNA helemaal onder i/d karamel.
Zie foto voor de karamellijn.
Haal de appel omhoog en laat het teveel aan karamel terug in de schaal druppelen.
Met de zijkant naar boven draaien en langzaam tot 20 tellen, zodat de karamel een beetje kan opdrogen.
Op het ingevette aluminiumfolie zetten en zo de rest v/d appels op dezelde manier behandelen.
Zet ze wel 15 cm uit elkaar, de karamel loopt er nl af, er vormt zich een soort schoteltje.
Laat ze zo 15 minuten staan.

Til ze daarna een voor een op, hou met 1 hand het eetstokje vast en druk met de vingers van de andere hand het gevormde schoteltje van karamel over de appel.
Als het goed is zal het er nu niet meer aflopen.

Druk de versieringen stevig in de karamel, of doop de appels met de karamel eerst nog in gesmolten chocolade.
Gewoon in de chocolade dopen, eventjes laten uitdruppen, en dan in de gehakte nootjes of id rollen

Of maak er met behulp van een lepel dunne chocolade slingers op.
De gesmolten chocolade zal in een dun straaltje v/d lepel aflopen. De appel telkens een beetje draaien. (Vasthouden aan het eetstokje, zijkant naar boven werkt het gemakkelijkst voor de chocolade slingers)
Daarna plak je de versierinkjes erop.
Zo nog een uur laten staan ; totdat de snoepjes etc goed vastzitten.

Serveertips

Klaar binnen een uur; maar nóg wel een uurtje laten rusten.
TIP!
Kan al een paar dagen van tevoren worden gemaakt. Koel bewaren!

Voor corn syrup, en ahorn siroop moet je misschien even zoeken, net als voor de molasses.
Deze laatste wordt vaak ingeblikt/of in blik verkocht.

Bron

Geen idee meer

Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van zizypha
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

In JAN Geen vlees staan 120 succesrecepten zonder vlees uit JAN Magazine. Voor iedereen die van snel, simpel maar verantwoord koken en eten houdt. Koop `m nu voor 19,95 … Lees verder »

Stuur jouw lekkerste recept in met verse ingrediënten van het land en maak kans op een WARE SMAAK kookworkshop van Estée (winnares MasterChef) in haar eigen restaurant. Doe mee!… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies