Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
Recepten van LuukSpee013

Houd jij ook zo van hartige taart? Probeer dan eens deze variant! Verse zalm en een hoeveelheid spinazie waar Popeye alleen maar van kan dromen spelen de hoofdrol in deze luxueuze quiche. Loopt het water je al in de mond?  Je kunt de quiche makkelijk een tijdje van tevoren klaarmaken. Je hoeft hem dan alleen nog maar even in de oven op te warmen. Een ideaal recept dus voor op feestjes en partijen!  Serveer de quiche als borrel- of voorgerecht in hapjesformaat of, in royale punten gesneden, als hoofdgerecht bij het diner of uitgebreide lunch.  Succes! …  Lees verder »

Zeker wanneer pompoenen in het seizoen zijn en de winkels vol liggen met deze oranje rakkers, maak ik regelamtig pompoensoep. Want zeg nou zelf: wie houdt er nu niet van een dampende kom pompoensoep op een regenachtige novembermaandag?  Het recept voor deze soep is vrij eenvoudig te maken en super lekker. Door de specerijen wordt de soep lekker pittig en vol van smaak. De gembersiroop zorgt voor een zoetje aan het geheel, waardoor de smaak gebalanseerd blijft.  Daarbij is de soep 100 % vegetarisch én veganistisch! Tenzij je een vleesbouillon en/of roomboter gebruikt, wat geheel optioneel is natuurlijk.  *Het recept is genoeg voor een grote pan soep. Hieruit krijg ik 8 grote kommen soep, die geschikt zijn als lunchgerecht of lichte hoofdmaaltijd. Wanneer je de soep als voorgerecht serveert, zou ik aanraden om iets kleinere kommetjes te gebruiken. Uiteraard kan je dan meer dan 8 kommen vullen.  …  Lees verder »

Het is een klassieker bij menig afhaalchinees: Foe Yong Hai. Het eiergerecht met de zoete rode saus preikt altijd wel op Chinese menukaart . Je kunt Foe Yong Hai ook heel makkelijk zelf maken; kost je waarschijnlijk net zoveel tijd als een ritje op en neer naar de plaatselijke afhaalchinees. ? Dit is mijn eigen versie: ik heb het 'oorspronkelijke' recept ooit eens geplukt van het wereldwijde web en daarna naar eigen smaak aangepast, 'verbeterd' en gecombineerd met andere recepten zodat het mijn eigen recept werd. Succes gegarandeerd! By the way, wie trouwens denkt dat hij of zij met Foe Yong Hai écht Chinees eten eet, komt bedrogen uit. Het gerecht is in de jaren '30 ontwikkeld in de Verenigde Staten en daarna door Chinese en Indonesische immigranten doorontwikkeld naar de smaak hun Nederlandse klanten.  …  Lees verder »

Deze simpele maaltijdsalade haalt de zomer gegarandeerd in huis. Ik maak hem dus graag op gure herfstdagen, wanneer ik terugverlang naar langere dagen en de zomerzon.  Daarbij is de salade makkelijk van tevoren te maken en is dus ideaal om mee te nemen, of om voor grote groepen eters te serveren.  Couscous is tegenwoordig bijna net zo geïntergreerd in de Nederlandse keuken, als spinazie en doperwtjes. Iedere supermarkt puilt uit van de verschillende soorten voorgekookte cousous, die je aleen maar hoeft te wellen - wat trouwens een aftreksel is van échte (gestoomde) couscous. Je zult dus geen moeite hebben om aan alle ingrediënten te komen. Desalniettemin geeft deze maaltijdsalade mij een zonnig vakantiegevoel en dat wil ik graag met jullie delen.  Smakelijk!  …  Lees verder »

Gnocchi di patate is een bijzondere pastasoort en wordt gemaakt op basis van aardappel en meel. In dit recept heb ik de gnocchi verwerkt in een pastasaus, gebaseerd op de pastasauzen van Sicilië. Iets wat eigenlijk helemaal niet kan, want gnocchi komt niet uit Sicilië, maar vind je meer in het noorden van Italië. Aangezien gnocchi zonder uitzondering mijn favoriete pastasoort is, kon ik het niet laten om deze te gebruiken.  De uitlopende hartige, zoete en milde smaken van van pastasaus vormen een koningskoppel met de smeuïge gnocchi waar ik zo van houd. Daarbij is dit gerecht klaar in een handomdraai; het is dus ideaal voor op doordeweekse dagen - al smaakt het net zo goed in het weekend! Smakelijk!  …  Lees verder »

Nederland ontmoet Israël in deze lekkere ovenschotel! Door het kruidige vlees en de gebakken uitjes is de schotel heerlijk van smaak. De popeye-hoeveelheid aan spinazie zorgt voor je dagelijkse dosis groente. Het geheel wordt afgetopt met een romige knoflook-aardappelpuree. Loopt het water je al in de mond?   Het shoarmavlees in dit recept kocht ik bij een Turkse slager bij mij in de buurt. Hij gebruikt zijn eigen kruidenmengsel. Weliswaar geheim, maar ò zo lekker! Je kunt de shoarma echter ook gewoon in de supermarkt kopen of natuurlijk zelf maken.  Smakelijk!   …  Lees verder »

Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert gemaakt van voornamelijk volvette (slag)room. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 'panna cotta' letterlijk 'gekookte room' betekent. Het recept voor deze panna cotta, met onder andere robiolakaas,  heb ik van een kennis en hobbykok uit Montecatini, een stadje in het noorden van Toscane. Deze panna cotta wordt doorgaans geserveerd met een frisse aardbeiensaus en een beetje balsamicoazijn. Van dat laatste ingrediënt kijk je misschien raar op, maar geloof me: het resultaat is alsof de engeltjes uit het Vaticaan over je tong heen...eh, dansen   Smakelijk! …  Lees verder »

Wanneer je veel kookt houd je altijd ingrediënten over, die te ruim zijn ingekocht of die je gewoonweg niet nodig bleek te hebben. Bij mij  belanden die dan vaak achter in de koel- of voorraadkast, waar hen vaak een eenzame verottingsdood te wachten staat. Zonde! Met de restjes groente en vlees kun je makkelijk nog een nieuwe maaltijd in elkaar toveren. Zo ook deze bami. De ingrediënten in dit recept zijn dan ook eerder een indicatie. Wees dus creatief!    …  Lees verder »

Anders dan de naam doet vermoeden, at ik dit simpele gerechtje voor het eerst in Italië. Daar is de insalata Russa een populair lunchgerecht en antipasto. Bij de versafdeling van veel Italiaanse supermarkten wordt deze salade dan ook ter plekke gemaakt. Je kunt de salade echter ook heel makkelijk zelf maken, wat natuurlijk des te lekkerder is!  Bij dit recept wordt de salade opgerold in gekookte ham, als of het sigaren zijn. In een handomdraai zet je zo een borrel-, of voorgerechtje op tafel!  Smakelijk! …  Lees verder »

Crostini zijn een voorgerecht (antipasto) of borrelhapje uit de Italiaanse keuken en bestaan uit geroosterde sneetjes stokbrood, belegd met uiteenlopende ingrediënten.  Deze croistinivariant is in Nederland wat minder bekend en daardoor misschien wel des te lekkerder! Ze bevat Italiaanse worst (salsiccia) en stracchino, een zachte kaas uit Lombardije. Dit zijn ingrediënten die je misschien niet zo snel kunt vinden in de doorsnee buurtsuper, maar bij iedere zichzelfrespecterende Italiaanse speciaalzaak moet je een heel eind kunnen komen.  Smakelijk! …  Lees verder »

Dit simpele gerechtje werd aan mij geserveerd als antipasto op vakantie in Italië. Zoals zoveel gerechten uit de Italiaanse keuken is ook dit gerechtje super simpel, maar ò zo lekker.    …  Lees verder »

Cantuccini (ook wel biscotti genoemd) zijn amandelkoekjes uit Toscane. Iedere stad heeft daar wel een eigen variant op het recept, maar oorspronkelijk komen de koekjes uit de omgeving van Prato. Het bijzondere aan de cantucinni is dat zij tweemaal gebakken worden waardoor zij extra krokant worden.  Hoewel ik eigenlijk helemaal niet zo'n liefhebber ben van zoetigheid, kan ik niet van deze koekjes afblijven. Ze zijn simpel, krokant en niet te zoet. Daarom is het werkelijkwaar niet mogelijk om maar één van deze koekjes te eten!  Het recept voor deze cantuccini heb ik van een kennis en hobbykok uit Montecatini.  …  Lees verder »

Van een lekker pastagerecht wordt ik altijd vrolijk. En dit zomerse pastagerechtje met kruidige salami, zoete paprika en andere smaakmakers vormt daar absoluut geen uitzondering op!  Daarbij is dit recept übersimpel, snel klaar en ook nog eens goedkoop. Dus zeg nou zelf; wat wil je nu nog meer?  Smakelijk!  …  Lees verder »

Dit simpele, studentikoos eenpansgerechtje staat binnen no time op tafel. Zelf maak ik dit dan ook op de dagen wanneer ik weinig tijd heb om te koken.  Pilaf is een gerecht, dat volgens mij  is ontstaan in de jaren zeventig door libellelezend, doch progressief huismoederlijk Nederland. Zij wilden wel eens iets anders voorschotelen dan de traditionele Hollandse drie-eenheid van aardappels, vlees en groente (en gelijk hadden ze!).  Niet echt authentiek dus, maar zeker niet minder lekker …  Lees verder »

Dit lekkere lichte visgerechtje is ideaal voor op warme zomerdagen. Door de vis te stomen in folie gaan de smaken die de vis eigen is niet verloren en blijft het visje lekker sappig.   …  Lees verder »

De Arabische wereld is rijk aan de meest heerlijke gerechten met bijzondere smaakcombinaties. Zo ook dit couscousgerecht uit Marokko. Zoet en hartig vormen een 'match made in heaven' met het zoete rozijnen en het hartige kippenvlees. Dit alles gecombineerd met zijdezachte couscous en knapperige amandelen. Al trek gekregen?  Het recept is eigenlijk afkomstig van het wereldwijde web, maar heb ik naar mijn eigen smaak enigszins aangepast. Doe dat vooral ook, indien je dingen toe wilt voegen of weg wilt laten. Experimenteer en geniet dus van dit pareltje uit de Marokkaanse keuken! …  Lees verder »

Zoete aardappels zijn tegenwoordig harstikke populair. Overal schieten de receptjes met de oranje (of witte) knol in de hoofdrol als paddestoelen uit de grond. Wat niet zo verwonderlijk is, want de zoete aardappel is erg lekker en koolhydraatarmer dan de 'reguliere' pieper (een conclusie die het goed doet in de gezondheidsfreakerij ;-)).  Wat veel mensen echter niet weten is dat de zoete aardappel al eeuwenlang het basisgewas is voor veel mensen in de wereld. Van Nieuw-Guinea tot Suriname; bij allen vormt de zoete aardappel een belangrijk onderdeel van de nationale keuken.  Zelf leerde ik de zoete aardappel ongeveer een jaartje geleden kennen en ik was gelijk verknocht aan deze ietwat raar gevormde knollen. Ik verwerk de zoete aardappel vaak in een lekkere stamppot met ruculasla en sjalotjes; super simpel, maar ò zo lekker!  Smakelijk!   …  Lees verder »

Boeuf Bourguignon is een klassieke Franse stoofschotel op basis van rundvlees en rode wijn en is bommetje vol smaak.  Zoals bij zoveel culinaire klassiekers, zijn van dit recept talloze varianten in omloop en discussie over het authentieke recept is in Frankrijk dan ook altijd gaande.  Zelf proefde ik boeuf bourguignon voor het eerst op vakantie in Parijs, waarnaar ik verliefd raakte op dit gerecht. Eenmaal thuis dook in kookboeken en het wereldwijde web, om zelf ook te kunnen maken wat ik in Parijs geproefd had. Door verschillende recepten met elkaar te combineren heb ik zo zelf een eigen variant van de boeuf bourguignon weten te fabriceren. Misschien dus niet zo authentiek, zoals al die varianten uit Frankrijk, maar minstens even lekker.  Mijn versie wil ik dan ook graag met jullie delen.  Smakelijk! …  Lees verder »

Het is zalig zondigen met deze hart(/maag)verwamende ovenschotel!  Door de grote hoeveelheid vlees en de mierzoete sausjes is dit gerecht nou niet bepaald vriendelijk voor de lijn; lekker is de ovenschotel des te meer! Het is het ultieme 'comfortfood', dat bij uitstek geschikt is voor druilerige middagen en regenachtig weer. Maar ook wanneer de zon schijnt verovert dit gerecht een lach op eenieder die ervan proeft.  Smakelijk! …  Lees verder »

Op een vakantie in Zuid-Frankrijk kreeg ik dit verrassende voorgerecht eens geserveerd. De bijzondere combinatie van gekookte eieren, geroosterde paprika en ansjovisfilets blijkt daar een veelgebruikte combinatie te zijn. In deze versie dus op een stukje gegrild brood. Super simpel, maar super lekker! De zoete smaak van de paprika, past onwijs goed bij het milde van de eitjes en het zoute van de ansjovis.  Dat alles maakt dit voorgerecht een topper voor op ieder etentje!  …  Lees verder »

Top