A:hover {font-weight: bold} A { text-decoration: none; }
Ik heb U lief, mijn Nederland!
Dit wordt een soort Hollands basiskookboek, geinspireerd op die mooie oude "Hollandsche" kookboeken, met welluidende titels als: "De volmaakte Hollandse keukenmeid" en de kookboeken van de huishoudscholen, zoals daar de Haagse en Wannee zijn. Maar ook familierecepten van moeder op dochter zul je hier vinden.
Kijk ook eens op mijn hoofdpagina Saartje... (klik hier!)
Prettig weekend, Hier niet veel te beleven dit weekend ik mag werken en mijn werderhelft heeft 24 uurs dienst dus ben ik de meeste tijd alleen thuis als ik niet werk . Groetjes en tot de…
Lees verder
dit is zo′n mooie pagina, ik was z′n bestaan bijna vergeten. Jammer Dagmar dat je niet meer actief bent op smulweb. Groetjes Anne
Lees verder
ik kom eens kijken of de verhuizing al is volbracht en je nu in je nieuwe huis woont, met tuin. Hoop je weer snel op het forum te zien, voor nu liefs Rob
Lees verder
heeft kuren. Er komt geen blokje ′Klaar′. Mijn reactie daarom in je tuinhuisje. Sterkte! Anna
Lees verder
… Lees verder »
Lekker ouderwets koekje met amandelen, kaneel en honing … Lees verder »
Weer eens een ouderwets inmaakrecept. Heb je voor een prikkie aan het eind van een marktdag de hand weten te leggen op een kist champignons, dan is dit een leuk recept. … Lees verder »
Voor de moestuinbezitter een mooi recept om de snijbonen te zouten. Gezouten snijbonen zijn heerlijk met witte bonen. … Lees verder »
Een kipstoof die redelijk snel klaar is, omdat de filets van de kip gebruikt worden. … Lees verder »
Het woord nougat is afgeleid van het Latijnse nux wat (wal-) noot betekent. Duizenden jaren was het een melange van honing en walnoot, tot in het Rhone-stadje Montelimar de nougat ontstond zoals we die tegenwoordig kennen.
De lekkernij was al bij de oude Grieken bekend. Het recept zal via de havenstad Marseille (Massilia) Frankrijk zijn binnengekomen en via het Rhone-dal zijn weg naar het noorden gevonden. Dat het recept in de buurt van Montelimar bleef steken, is niet verwonderlijk. In de regio waren de benodigde grondstoffen lavendelhoning en noten immers ruim voorradig. Dat nougat voortaan gemaakt wordt met amandelen is de verdienste van Olivier de Serres die de amandelboom in de Provence en Rhone-vallei introduceerde. Hoewel daar tegenwoordig weinig amandelbomen meer te vinden zijn, sinds de strenge vorst in het jaar 1956 toesloeg. In Montelimar en omstreken gingen de nougat-recepten over van vader op zoon en werden steeds meer verfijnd. … Lees verder »
De eerste Europese aardappelteelt vindt plaats rond de Spaanse stad Sevilla, waarmee de monikken de voedselvoorziening voor hun eigen ziekenhuis veiligstellen. De boeren in de regio volgen al snel. En zo kan het gebeuren dat Spaanse militaire strategen met deze grote voedselbron kennismaken. Met de zich steeds verplaatsende legers mee komt de aardappel op de lange duur in alle uithoeken van Europa terecht. In het jaar 1588 komt de aardappelplant voor het eerst naar Noord-Europa. De eigenaar, Charles de l?Ecluse, plant ze in Mechelen, in de tuin van de heren van Pistenburg. Brabant heeft daarmee de Noord-Europese primeur. Het is dezelfde l?Ecluse die de plant in Nederland introduceert. Dat gebeurt in het jaar 1601. Frankrijk maakt rond 1600 vanuit Italie kennis met de plant, met name in de Vogezen. Ruim 100 jaar zal de aardappel nodig hebben om de gehele Elzas te veroveren. In Duitsland zien we de aardappel rond 1640 aarzelend verschijnen en wel in Westfalen en Nedersaksen. … Lees verder »
Ouderwets eenvoudig visrecept: "De vis wordt duur betaald!" Ik zie de beelden uit vervlogen tijden voor me... een vrouw in zwarte dracht, met droeve ogen starend over de zee..."The cruel sea". … Lees verder »
Deze warme rinse eiersaus waarmee mosselen in vroeger tijden werden gegeten is heerlijk. Ze wordt bereid met het mosselnat en zorgt voor een enorme verfijning van het Zeeuwse mosselgerecht. … Lees verder »
Uit: Eenvoudige recepten van Martine Wittop Koning, 1940. Vroeger was deze soep vrij algemeen. … Lees verder »
Juliennesoep dankt zijn naam aan de groenten, die julienne gesneden worden. Dat houdt in: in lange, smalle reepjes. … Lees verder »
Speksaus is geschikt bij onder andere bruine bonen, kapucijners, bij rode kool met nieuwe aardappelen, of bij kropsla met nieuwe aardappelen. … Lees verder »
de_welkokende_saar heeft nog geen restaurantrecensies.
de_welkokende_saar volgt nog geen andere Smulwebbers.