Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Oudhollandse recepten -en streekgerechten.

De naam alleen zegt het eigenlijk al. Deze groep is er voor bedoeld om recepten door te geven en in stand te houden. Sommige recepten raken helaas in de vergetelheid, doordat we, door de jaren heen, anders zijn gaan koken. Toch ben ik van mening dat het zonde is om deze, vaak streekgebonden, recepten verloren te laten gaan. Heb -óf ken jij ook zo`n recept? Plaats het dan bij deze webgroep. Alvast bedankt. Groetjes Straufje
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep
Tip

knijpertjes

  • Staat in kookgroep sinds 2013-12-19 20:28:04

Kruidnoten horen bij de Sinterklaas tijd. Voor velen een lekkernij, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. En als je dan toch de moeite neemt om kruidnootjes te gaan bakken kun je er met dezelfde moeite deze lekkere variant voor volwassenen meteen bij maken. Door er lekkere noten in te duwen zijn deze kruidnoten met noten juist niet geschikt voor kleine kinderen. Duw de noten goed aan anders vallen ze er na het bakken weer uit. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Hutspot is er in talloze varianten en heel veel verschillende recepten zijn dan ook op Smulweb te vinden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en deze versie is mijn favoriet. In de loop der jaren heb ik mijn hutspot veranderd en aangepast. Zo ben ik erachter gekomen dat het lekkerder is om de uien te bakken (samen met de spekjes) in plaats van mee te koken met de aardappelen en de wortelen. Ook gebruik ik voortaan (kook)room in plaats van melk. TIP: Neem geen kant en klare voorgesneden zakken uit het koelvak maar neem verse wortelen en snijd ook de uien zelf voor een lekkerder resultaat. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Het vlees staat nu heerlijk te garen op een sudderplaatje (zie foto). Het hele huis ruikt ernaar. Zalig. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Internationaal

Bloemkool is nu goedkoop en is van het seizoen. Bloemkool met een sausje doen we niet meer, da`s te gewoon. Maak er dit romige ovenschoteltje van met maar liefst drie soorten kaas en bacon. Echt heel lekker en zo lust zelfs een klein kindje opeens bloemkool. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Alles al geprobeerd om net zulke lekkere gehaktballen te maken als die de slager verkoopt? Of misschien nog wel lekkerder... Lukt het maar niet om de gehaktbal toch stevig te maken maar niet zo droog? Ik heb zelf ook al heel veel versies gehaktballen uitgeprobeerd en gemaakt, maar nu is het dan eindelijk gelukt, op basis van wat samengevoegde en aangepaste bestaande recepten en mijn eigen toevoegingen. Dan eindelijk hét recept voor een overheerlijke sappige gehaktbal met veel smaak weten te creëren. …  Lees verder »

Dit stamppotje is leuk en lekker voor de overgang van de seizoenen, zomer/herfst of lente/zomer. Geen zware winterstamppot maar een wat "lichtere" versie. Dit komt natuurlijk door de frisheid van de sla. Ideaal als je nog niet helemaal toe bent aan hutspot of boerenkool. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld sukade lapjes of andere vleesstoofschotels. Voor dit stamppotje kun je het beste voor de wat stevigere sla soorten kiezen zoals: rucola, ijsbergsla, krulsla en eikenbladsla. De camembert en het katenspek maken het geheel tot een wat uitbundiger gerecht. Je kunt het ook gewoon wat simpeler houden door deze ingrediënten weg te laten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Heerlijk die grote ronde blauwe parels. Als ik ze weer zie kan ik ze niet laten liggen. Het lekkerste zijn ze natuurlijk vers, een geweldige combinatie met ijs maar nog veel lekkerder als je er dan ook nog eens warme flensjes bij maakt. Doe er nog een dot slagroom bij en je hebt echt een toetje om van te genieten. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Nederlands

Soms kom je, als je met andere lekkerbekken over eten praat, op goeie ideeën. Dit is een voorbeeld van zo`n idee. Het leuke van dit recept is dat je mensen die anders nooit boontjes eten door deze bereidingswijze boontjes zelfs lekker kunt laten vinden. Als ik gewone gekookte sperziebonen op tafel zet hou ik vaak een halve pan over maar deze keer was hij schoon tot op de bodem. Door de boontjes te wokken behouden ze een stevige bite. Let op: Voeg geen extra zout toe want de spekreepjes bevatten al voldoende zout. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Omdat het momenteel bessentijd is en de bessen met dit weer zo snel rijpen, moest ik weer iets bedenken om weer wat bessen te verwerken. 2 struiken in mijn tuin hangen vol met deze rode sappige parels die erom schreeuwen om geplukt te worden. Mijn emmertje vol plukkende bedacht ik dat ik wel eens jam kon maken. Lekker en zo gebeurd. Omdat ik zelf niet van zo`n zoete jam houd heb ik deze variant gemaakt. Fruitig en zeer fris niet alleen door minder suiker te gebruiken maar zeker ook door de toevoeging van citroensap. Zorg ervoor dat de potten die je gebruikt goed schoon zijn door ze met heet water of in de vaatwasser te wassen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Ik zag ze weer liggen. Heerlijke zoete rode kersen. En aangezien de kersen van mijn eigen boom nog niet zover zijn kon ik het niet laten om er wat mee te nemen. Natuurlijk om er kersenpannenkoeken mee te maken. Zo`n kersenpannenkoeken kregen wij vroeger thuis ook altijd maar dan wel met "spekkersen" Spekkersen zijn tegenwoordig nogal moeilijk aan te komen. Maar ook met deze "gewone" kersen is een smulpartij verzekerd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Kinderkeuken

Met aardbeien, kersen, (wilde) perziken, ananas en meloen kun je van een gewone pannenkoek een "feestje" maken. Als je er dan ook nog eens een dot slagroom en een bolletje roomijs op doet is het "feest" helemaal compleet …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Kinderkeuken

Dit is zo`n recept dat van moeder op dochter overgaat en waar je niets aan moet veranderen omdat het gewoon goed is Deze soep kregen we vroeger thuis altijd op zondag. Door het jaar heen "naturel" en in het aspergeseizoen met asperges er in. De basis is een heerlijk getrokken runderbouillon, dus dit is een heldere aspergesoep. Een heerlijke afwisseling op een gebonden aspergesoep. Het klinkt heel simpel maar het is wel heel erg lekker …  Lees verder »

Omdat dit jaar wel een gedenkwaardig jaar is voor de familie van Oranje hoort daar natuurlijk ook een feestelijke en echte Hollandse soep bij. Met deze soep maak je niet alleen met koninginnedag de hele familie of buurt blij Zet een grote soeplepel in de pan en laat iedereen met zijn kop langskomen. Succes verzekerd …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

- Ongeveer 800 gram riblappen (geen magere) - Bloem - (Grove) mosterd - Zout - Peper - Koekkruiden - Een hoop uien (3 à 4 hele grote) - Roomboter - 4 Laurierblaadjes - 6 Kruidnagels - Rode wijn - Rode wijnazijn - Vleesbouillonblokje - Eetlepel Appelstroop …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Nederlands
Top