Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Kip Lekker

Op deze kookgroep binnenkort alles te vinden over kip en alles wat er mee te maken heeft .Wil je ook alles weten over kip en aanverwanten wordt lid.Het ei Geboorte van een ei Een ei maken kost de hen ongeveer 25 uur. De basis is een geel balletje (de dooier) in de eileider van de hen. De eileider is een gekronkelde buis van zo′n 75 centimeter lang. De dooier zakt langzaam de eileider af naar buiten. Een dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Onderweg wordt de dooier netjes ingepakt, eerst met eiwit, daarna met twee vliezen en tenslotte de schaal. Gaandeweg wordt de voorkant puntig, de achterkant blijft stomp. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider. Afwijkende eieren Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen, waar omheen zich dan de schaal vormt. Zo′n ei heet een dubbeldooier. Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo′n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo′n ei wordt ook wel een ′scheet′ of ′hanenei′ genoemd. Een zgn. "windei" heeft wèl een vlies maar géén schaal. Het kuiken Het ei is het "geboortehuis" van het kuiken. Onder de broedende hen of in een broedmachine eet het kuiken van het eigeel en het eiwit. De vliezen en de schaal van het ei houden ziekten buiten de deur. In het eiwit zit een bacteriedodende stof. In de kalkhoudende schaal zitten tienduizend luchtdoorlatende gaatjes waardoor het kuiken zuurstof krijgt. Die gaatjes zijn ook belangrijk voor het kunnen verdampen van het water uit het ei. Zonder die poriën zou het kuiken verdrinken. Na 18 tot 21 dagen broeden, pikt het kuiken de schaal open en krabbelt uit het ei. Dat kost hem een dag. Eieren die op de 22ste dag nog niet zijn uitgekomen, komen meestal ook niet meer uit. De leg wordt beinvloed door een doelmatige voeding en huisvesting maar is afhankelijk van de aanwezige erfelijke aanleg. Om tot een groot aantal eieren per jaar te komen, moet een hen vroegrijp zijn en een grote legsnelheid hebben, dat wil zeggen een aantal eieren achter elkaar leggen zonder een dag over te slaan. Verder moet deze krachtige leg zich lang handhaven. Er bestaat een zekere verhouding tussen de najaars-en de winterleg en de totale jaarproductie, doch die verhouding is niet bij alle rassen gelijk.Het kuiken is onmiddelijk nadat het droog en in staat tot lopen is, geschikt om voeder op te nemen, maar behoefte aan warmte is de eerste 24 uur groter dan de voederbehoefte. De kloek blijft dan ook rustig zitten. Wel roept ze de kuikens en pikt op de grond. De vlugste verschijnen een ogenblikje "buiten", doen al wat pogingen om te pikken doch verdwijnen dan weer onder de kloek. De volgende dag , dat is de tweede dag na het uitkomen, roept de kloek al vaker en komen de kuikens langer ′uit de veren′ en strekken hun onderzoekings tocht iets langer uit.Een wyandotte is een in de Verenigde Staten gefokt kippenras. De eerste kippen zijn rond 1870 gefokt. Als nutras wordt ze ingedeeld bij de vleesrassen, legrassen en sierrassen. De kip legt bruine eieren. De wyandotte is vanwege zijn verscheidenheid aan kleuren zeer populairDe leghorn komt oorspronkelijk uit Italië. Van daaruit is hij door koopvaarders uitgevent over de hele wereld. Zo werden rond 1835 de eerste dieren in Amerika geïmporteerd. De eerste dieren die daar aankwamen waren wit en bruin. Vooral de witte vielen zeer sterk op door hun legkracht. In het begin werden deze dieren de Italianers genoemd, maar na een tijd kwam daar de naam Leghorn voor in de plaats. Genoemd naar het stadje Livorno aan de Liguriaanse Zee (Middellandse Zee onder Frankrijk en West-Italië). Deze Amerikaanse stam is uitgegroeid tot een van de betere legrassen. Deze zeer ranke kip kon zeer goed voor zichzelf zorgen en hoefde dan ook niet veel bijgevoerd te worden om toch nog tot een zeer hoge eiproductie te komen. Rond 1900 werden deze dieren weer in Nederland geïmporteerd. Nederland had wel zijn eigen Leghorns (ook rond 1835 binnengehaald), maar toch hadden deze Amerikanen een beter legkracht dan de in Europa ontwikkelde leghorns. De Amerikaanse Leghorn is dan ook uitgegroeid tot het legras van de eeuw. Toch heeft dit ras niet ontzettend lang de erven beheerst. Het ras is wel de basis geworden van vele moderne leghybride rassen. Scharrelkip Scharrelkip met vrije uitloop. Scharrelkip onder het merk Bewust & Lekker voldoet volledig aan de door de Europese Unie opgestelde normen. Hiermee is niet alleen het welzijn van de kip gewaarborgd, maar ook de stevige en ontwikkelde smaak. Niet voor niets heeft deze Scharrelkip 2 sterren van de Dierenbescherming gekregen. De vrijheid en de voeding van premiumkwaliteit zorgt voor een van de best beoordeelde kipproducten. Scharrelkip is een langzaam groeiend ras en voldoet aan de volgende kenmerken: De stal heeft 11 kippen per m². Scharrelkip leeft 56 dagen. Scharrelkip groeit binnen op en heeft een buitenuitloop. Scharrelkip leeft in een omgeving waar stro op de grond ligt. Scharrelkip krijgt plantaardig voer met minimaal 70% graan. Scharrelkip heeft van de Dierenbescherming 2 sterren gekregen.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Heerlijke kipdijfilet met pittige Oosterse gekruide linzen. We hebben ervan gesmuld! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Turks

Heerlijke kippenboutjes gekruid met de curry Madras van Jonnie Boer.Als je die niet in huis hebt kun je de volgende specerijen gebruiken:paprika, kurkuma,koriander,komijnzaad, peper. De snijbonen niet door de molen,maar in stukken en in santen gestoofd. Bruine bonen met ui en ketjap. …  Lees verder »

HEERLIJKE geurige rijst met een vurig kipgerecht , waarin de pikante sambal geraffineerd wordt getemperd door suiker , kokosmelk en citroengras. Tip : gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe. Dit is een absoluut lievelingsgerecht van mijn Indonesische moeder en van mij en mijn gezin !! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Indonesisch

Nou vooruit dan maar, hier is dus nog een snelle, maar erg lekkere weekendhap om maar in die trend te blijven. Ook ik heb wel eens trek in een vette bek vooral op de zaterdag. Dit is lekker, lekker en lekker, niet eens zo ongezond of vet en nog snel te maken en klaar ook. Iedereen likt hier zijn vingers bij af. Smullen dus! …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Turks

Salades zijn eigenlijk het hele jaar door lekker en niet alleen in de zomer. Wanneer je telkens de producten van het seizoen gebruikt kun je iedere keer weer andere heerlijk combinaties maken. Met de ingrediënten van deze salade kun je heel goed variëren. Je kunt deze eenvoudige salade heel erg luxe maken door de gerookte kip te vervangen door gerookte eendenborst, en de champignons door een luxere paddenstoelenmelange. Soms kan het een probleem zijn om verse vijgen te verkrijgen of zijn ze gewoon vreselijk duur. Dan is het een goed alternatief om vijgencompote of vijgenchutney te gebruiken. Tip: Rooster de walnoten voor nog meer smaak. Het is een kleine moeite en het is zoveel lekkerder. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Dit is ook weer zo`n heerlijk curry gerecht waar ik dol op ben. Als je eenmaal in aanraking bent geweest met de Thaise keuken kun je nooit meer zonder. Tenminste dat heb ik aan Thailand overgehouden sinds ik er een keer ben geweest. Alleen al de geur van de groene curry doet me watertanden. Het gerecht is uitermate geschikt om mee te variëren, daarom heb ik deze keer broccoli en bloemkool gebruikt. Het was een goede keuze en dus wil ik het graag met jullie delen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Thais

1 kip 425 g pitloze witte druiven (vers of blik) 1 takje verse tijm 15 kleine sjalotten 1 sneetje brood 1 koffiel. mierikswortel met room (bokaal) instantsausbinder 25 cl droge witte wijn 2 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 2 dl heet water) 2 eetl. olijfolie peper en zout …  Lees verder »

Het is herfst en het wordt v.a. woensdag guur. Herfst associeer je met paddenstoelen. Daarom heb ik mijn lekkere quiche weer eens gemaakt. Paddenstoelen, kip en kazige room is een heerlijke combinatie. Het deegje is lekker luchtig. Deze quiche misstaat niet als lunch, maar is ook een perfecte hoofdmaaltijd. Heel erg machtig is hij niet. Probeer zelf maar en geniet van deze heerlijke smaken. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Sappige kip in een zalige saus …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Als je deze streek in Frankrijk beter leert kennen voor wat betreft de specialiteiten op het gebied van eten en drinken snap je ook beter waar de uitdrukking "leven als God in Frankrijk" vandaan komt. Normandië staat bekend om haar vele lekkernijen zoals: boter, room, kazen, cider, calvados, appels, gevogelte maar ook oesters, mosselen en vele andere vis en schaaldieren. Het kan dus niet anders dan dat een gerecht uit deze streek een lekkernij is. Deze parelhoen is een goed voorbeeld van zo`n heerlijk gerecht. Tip: Je kunt in plaats van parelhoen ook een mooie scharrelkip nemen. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Frans

Een aantal jaren geleden heb ik tijdens een vakantie in Thailand deelgenomen aan een kookles Een onderdeel daarvan was een bezoek aan de markt met o.a. fruit, groenten, kruiden, specerijen, (gedroogde) paddenstoelen, maar ook verse vis, vlees, teveel om op te noemen. We kregen daar ook uitleg overal allerlei producten. Het is interessant om te weten dat je in de Thaise keuken met een klein aantal ingrediënten zoals bijvoorbeeld, vissaus, oestersaus, limoenblaadjes, citroengras, curry pasta`s, kokosmelk en koriander een heel scala aan gerechten kunt bereiden. De ingrediënten zijn allemaal goed verkrijgbaar in elke Toko en een aantal zelfs in een supermarkt met een wat uitgebreider assortiment. De sugar-snaps in dit gerecht zijn eventueel te vervangen door peultjes. De rode peper gebruik je met of zonder pitjes al naar gelang de pittigheid is gewenst. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Thais

Aangezien we thuis allemaal aan de lijn zijn en DOl zijn op de slankie smeerkaas met zwarte peper en ik nog prei en kipfilet had , heb ik deze slanke preischotel bedacht. Mijn kinderen die geen prei -liefhebbers zijn , vonden dit gerecht ook erg lekker. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Slanke keuken

De kipfilet moest op dus heb er een lekkere, makkelijke en snelle (weekend)hap van gemaakt. Ideaal voor de lunch, tussendoor of als snel bijgerecht. Eet dit met een lekkere klodder vers gemaakte knoflooksaus (Aioli) of Tzatziki, wraps of pitabroodjes of met een portie Franse frietjes en salade. Snel, niet te vet, niet moeilijk te maken en onbeschaafd lekker …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Grieks

O la la dit is lekker Verse kipfilet rijkelijk gevuld met verse satésaus in een heerlijk krokant jasje, maar met een vleugje kerrie. Iedereen lust ze. Soortgelijke (slechtere) producten zijn ook wel kant en klaar te koop, maar ik loop er met een grote boog omheen. Ze zijn gewoon niet lekker, zijn taai, hebben veel te weinig vulling, smaak en zijn in elkaar gestampt in fabrieken. Derhalve deze "kakelverse" variant die heel veel beter is. Lekker bij je nasi of bami of bij een bord friet. Echt niet zoveel werk, hieronder zie je hoe het moet. Je bent even bezig, maar dan zit je ook "grandioos" te smullen van je eigen eindresultaat! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Multi-cultureel

Dit is een traditionele schotel uit Maleisië, eigenlijk een enorme fusion keuken. Heel Maleisië is fusion want je vind er voornamelijk megelingen uit Thailand (erg pittig) en uit Indië, maar ook weer uit Indonesië. Toevallig zag ik dit een poos geleden gemaakt worden in een Masterchef Australië aflevering en heb geprobeerd het ongeveer zo na te maken. Als je van pittig eten houd nou dan mag deze er zijn, echt hemels, vooral die kip want alle smaken zitten in de kip! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Fusion

Dit is een lekker hapje! Malse kippendijtjes op zomerse, Griekse, wijze klaargemaakt in de oven met een Grieks garnituurtje. Serveer er lekkere krokante frietjes bij en je hebt een feestmaal! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

Met dit curry gerecht kun je eindeloos variëren. De basis blijft steeds hetzelfde maar de spitskool kun je vervangen door Chinese kool, paksoi of zelfs door gewone witte kool. In plaats van gewone champignons kun je ook kastanje champignons, oesterzwammen of shi-take nemen. het is dus eigenlijk gewoon een beetje afhankelijk van wat je in huis haalt of wat je voorhanden hebt. Doordat je de groenten gewoon in de curry doet trekken de smaken goed door elkaar en is het gerecht ook prima geschikt om het voor 2 dagen tegelijk klaar te maken. De 2e dag is het misschien zelfs nog lekkerder en ook invriezen is geen enkel probleem. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Thais

Eerst in de marinade, dan in de oven.Om je vingers bij af te likken. …  Lees verder »

Top