Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

grieksgenieten

Even voorstellen...Mijn naam is Inge en ik heb deze webgroep opgericht. Ik ben dol op Griekenland en de Griekse keuken. Afgelopen zomer ben ik 3 weken naar Kos en 2 weken naar Rhodos geweest. Behalve Kos en Rhodos heb ik ook Kreta en Samos bezocht.Heerlijk vind ik het daar, de manier van leven, het klimaat en natuurlijk het eten. Ik heb deze webgroep opgericht omdat de Griekse keuken een van mijn favoriete keukens is en ik graag met anderen Griekse recepten en artikelen uit wil wisselen. Tijdens mijn reizen heb ik volop kennis gemaakt met de Griekse kookkunst en ik ben van mening dat het een van de gezondste keukens is die er bestaat. Bovendien is het ook een van de smaakvolste. Behalve de traditionele en nieuwere recepten heb ik me ook verdiept in de kruiden die worden gebruikt in de griekse keuken en hun herkomst. Dit wil ik graag met jullie delen. Jullie zijn allemaal van harte welkom en mocht je nog op of aanmerkingen hebben dan hoor ik het graag. Als je lid wil worden, meld je dan aan. Ik hoop dat deze site vol komt te staan met heerlijke Griekse recepten en daarnaast artikelen over kruiden en lifestyle. Welkom!
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Lekkere wrap met Griekse smaak …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Grieks

Lekker dressing voor over de Griekse boeren salade …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Grieks

γύρος, jíros , Griekse varriant van shoarma …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Grieks voorgerecht met yoghurt, komkommer en knoflook …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Grieks

Lekkere griekse gevulde paprika`s. Simpel, met de echte smaak van Griekenland. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Deze versie als bijgerecht zonder vlees …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Grieks

500 gram kleine witte champignons - sap van 1 citroen - 250 gram feta - 2 kleine rode Spaanse pepertjes - 2 teentjes knoflook - 2 takjes verse rozemarijn - 2 takjes verse tijm - 2 laurierblaadjes - 4 dl olijfolie  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Bekri Meze (Μπεκρή μεζέ) betekent `hapje voor de dronkaard`. In Griekenland wordt het vaak als klein gerechtje bij een glas ouzo of wijn geserveerd. Maar in de taverna`s vindt u het ook op de kaart als hoofdmaaltijd. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Dit is een recept met een roerige achtergrond. Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen. Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven. De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was. De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond. De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip. Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden. Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze getomatiseerde pasta past er ook uitstekend bij. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

Tijdens mijn vakantie in Cyprus heb ik me meermalen laten verleiden om een Meze te bestellen. Dit is een maaltijd met allemaal kleine gerechtjes, enigzins vergelijkbaar met tapas in Spanje. Je hebt een vegetarische versie, eentje met vlees en ook nog een met vis. En ik kan je verzekeren, het is één grote smultpartij. Een toetje is daarna niet meer haalbaar, hooguit een kopje koffie na. Dit gerecht was een onderdeel van de Meze, maar je kunt het ook gewoon als bijgerecht serveren. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Grieks

Tijdens mijn vakantie op Cyprus heb ik een aantal nieuwe gerechten leren kennen. En dit is er eentje van. Het is voor mij altijd een uitdaging om juist dat te bestellen wat ik nog nooit heb gegeten, soms valt het mee soms, valt het tegen. Dit is door de keuring heen gekomen en daarom heb ik het thuis weer gemaakt om het hier te kunnen delen. Het oorspronkelijke gerecht is een worstje, maar omdat het hier een beetje lastig is om die te maken heb ik er balletjes van gemaakt. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Dit gerecht heb ik tijdens mijn vakantie op Cyprus leren kennen. Een voor mij totaal onbekend gerecht. Maar onbekend betekent voor mij niet onbemind. Na enig speurwerk bleek dat het helemaal niet zo moeilijk was om zelf te maken. En dus heb ik het thuis in mijn eigen keuken eens uitgeprobeerd. En ik kan jullie wel zeggen dat het precies zo smaakte zoals ik het op Cyprus gegeten heb.   …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Een poosje geleden waren er meerdere gasten en hebben we gezellig hier getafeld. Niet zomaar eten, nee een heel Grieks menu. Het smaakte net zo goed als in een Grieks restaurant. Iedereen was erg enthousiast. Het is makkelijk zelf na te maken thuis in je eigen keuken. Griekse keuken staat voor Mediterrane smaken, heel veel kruiden worden er gebruikt. De meeste van deze kruiden heeft iedereen wel ergens staan. Wil je een keer scoren bij je gasten of goed voor de dag komen dan staat hier een groot deel van het menu met instructie hoe je dat kan klaarmaken. Het hele menu maken inclusief mise en place kost je ongeveer 2 ½ uur. Mise en place betekent “voorbereiding”. Op de koksschool is dit een examenonderdeel. Sommige dingen zoals groente snijden en vlees snijden en marineren kun je ruim van te voren doen. De bereiding verloopt dan veel sneller en dat is nou precies de bedoeling. …  Lees verder »

Traditionele saus uit de Grieksekeuken …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Grieks

Walnotencake …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Garides Saganaki is eigenlijk Garnalen in tomatensaus met gebakken Feta. Dit gerecht wordt in heel Griekenland gemaakt maar elke kok geeft er zijn eigen draai aan. Het kan ook als hoofdgerecht gemaakt worden. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

Lamsschotel. Dit gerecht komt van Lesbos …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks
Top