Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

HOPSCHEUTEN.....

Hopscheuten goud op je bordje Het wordt tijd om een grote ode te brengen aan deze delicatesse. De teelt van hop kent in Belgie een zeer lange traditie, met name in de regio rond Poperinge en in de even zo glooiende streek tussen Aalst en Brussel. De traditie was logisch, want ze stond in rechtstreeks verband met het brouwen van bier. Tegenwoordig betrekken de brouwers hun hop veelal van de goedkope Oost-Europese landen, in Belgi? wordt de teelt daarom steeds zeldzamer. Vroeger, zo horen we oudere mensen zeggen, kon je van Brussel naar Aalst lopen zonder het hopveld te verlaten. De regio stond bekend als de hopschuur van Europa en was goed voor eenderde deel van de Europese teelt. Tegenwoordig zijn er nog ongeveer vijf telers in die streek, te vinden en gezien de leeftijd van de meeste zal de cultuur weldra helemaal uitgestorven zijn. Helaas. De eerste grote schuldige van de teloorgang schijnt Napoleon Bonaparte te zijn. Hij had vooral graan nodig voor zijn legers en dwong veel telers tot verandering van bezigheid. De doodsteek kwam later, door de lage prijzen voor hop uit Tsjechie en Polen. Maar ook door de Belgische brouwers want die laten het vaderlandse produkt meestal links liggen. Weet u waar de laatste hop van Belgi? naar toe gaat? Naar de Verenigde Staten. Daar zijn nog brouwers te vinden die voor een authentieke herkomst van hun grondstoffen kiezen. Bravo! Bron: info@foodstyling.be
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Heerlijke wintersalade. De combinatie van de bietjes met de rucola en de pijnboompitten is heerlijk! In het originele recept werden nog geroosterde walnoten en pistachenoten toegevoegd. In plaats van honing werd suiker in de dressing gebruikt en waren de hoeveelheden voor 4 personen veel groter (teveel dus!) …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Heerlijke combinatie van het Oosterse gekruide gehakt met de bloemkool. Wilde eens iets anders en dit kwam eruit. Gaan we echt vaker eten! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Indonesisch

We serveren een Vlaamse versie van de 'coq au vin'. In plaats van wijn laten we alle ingredi?nten sudderen in een blond streekbier (blonde leffe, duvel...). Je kan dit gerecht ook opdienen met aardappelkroketjes. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Zo lust iedereen andijvie. Lekker pittig gekruid. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Aziatisch

Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor aardappelpuree, maar ik denk dat rijst lekkerder is. Het recept komt uit Hongarije. Heel erg lekker en goed voor te bereiden. Ooit ergens iets dergelijks gelezen en geprobeerd hier een eigen draai aan te geven. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Hongaars

Lekkere rolletjes van pittig gekruid gehakt in groene kool bladeren. Door het plakje ham wat meegerold wordt wordt het geheel nog smakelijker. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Duits

4 uien 800 gr varken en rund gehakt 50 gr boter 1 blokje vleesbouillon 2 el Luikse siroop(of andere appel-perenstroop) 400 gr frietaardappelen zout en peper …  Lees verder »

8 witloofstronkjes 200 g gerookt ontbijtspek 400 g gemengd gehakt (varken en kalf) 50 g boter 1 pakje aardappelpuree 1 el bloem 500 ml melk 200 g geraspte kaas nootmuskaat zout en peper …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Een heerlijke herfst ovenschotel van spruitjes met gehakt in een wijnsausje onder een dekje van walnotenpuree. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

SUPER LEKKER!Het even voorgebakken vlees wordt samen met de rode kool gestoofd. Dat zorgt voor een heerlijke smaak van de rode kool en lekker zacht vlees. Ook voor de slowcooker! Echt een aanrader! NB. Ik heb in plaats van goudreinetten Elstar gebruikt. De appels geraspt in plaats van in stukjes gesneden. …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

Mijn schoonzusje werd 60 jaar. Een reden voor haar dochters om haar te verrassen met een feestje. Natuurlijk bood ik aan om voor borrelhapjes, een buffet en taarten te zorgen. Wat ik heb gemaakt en de recepten vind je in het artikel. Mijn nichtjes zouden zorgen voor uitnodigingen, versiering en natuurlijk dat het feestje een echte verrassing zou worden. …  Lees verder »

• 0,7 kg grondwitloof • 3 preien (alleen het wit) • 3 dikke uien • 20 9 boter • 1,5 I gevogeltebouillon • 1 dl room • 1 eidooier • 100 9 grijze garnalen • 1 eetlepel kervel …  Lees verder »

2 eieren 1 kg tarwe of boekweitmeel 0,5 l melk 0,5 l lauwwarm water 1 mespuntje zout boter om te bakken 24 plakjes bacon of ontbijtspek …  Lees verder »

Kabeljauw behoort tot dezelfde familie als koolvis, schelvis, pollak, leng en wijting. Jonge kabeljauw wordt gul genoemd …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Belgisch

Ons nationale drankje Advocaat dankt zijn bestaan aan een meer exotisch voorbeeld. In de 17e eeuw leerden de zeevaarders van de West Indische Compagnie de avocado kennen in het Caraïbisch gebied. Het vruchtvlees van de avocado werd ter plekke met rum gemengd waardoor een dik vloeibaar drankje ontstond dat uitermate populair werd. Het verhaal gaat nu dat, toen de zeevaarders thuisgekomen over dit drankje vertelden, men ging experimenteren met eieren, suiker en brandewijn en dat zo onze advocaat is ontstaan. In mijn recept wordt het hele ei gebruikt. Vloeibare advocaat wordt bereid met het hele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Ik geef graag een flesjes advocaat cadeau. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Voedingswaarde per persoon (op basis van de Ingredlëntenlijst) Energie 577 kcal Koolhydraten 48,8 g Eiwitten 37,4 g Vetten 25,8 g …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

4 tamelijk dikke varkenskoteletten 4 plakken pikante Hervekaas 1 Herve-smeerkaasje 1 scheut droge witte wijn 100 g boter 1 koffielepel vers ingelegde roze peper Vers gemalen peper, zout en muskaatnoot  …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Belgisch

Dit gerecht komt uit de Twentse keuken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands
Top