Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Aardappelgerechten

In Nederland worden veel aardappels gegeten. We eten ze gekookt,gebakken,als puree of als friet. Het is makkelijk voedsel, niet duur en het past overal bij. Aardappels zijn ook gezond, er zit veel vitamine C in. In andere landen, bijvoorbeeld in Azie, eten de mensen juist weer veel rijst en helemaal nooit aardappels. Vroeger waren we echt een aardappel-volk. Zestig jaar geleden aten Nederlanders 130 kilo aardappels per persoon per jaar. Nu is het minder geworden: 80 kilo. We eten nu steeds vaker rijst,spaghetti,pizza en andere dingen. Toch staan de aardappels nog steeds op de eerste plaats. Iedereen kent ze,maar niet iedereen weet dat er zoveel leuks te vertellen is over de aardappel. Jij wel als je hier verder leest. Bewaren Niet te koud, te warm, te droog of te nat. Je kunt aardappels lang bewaren. Bijvoorbeeld in een kuil onder de grond. Met flink wat stro erop om de vorst tegen te houden. Dat noemen we: inkuilen. Tegenwoordig worden de aardappels meestal eerst in een machine geborsteld, daarna gewassen en weer droog geblazen. Een speciaal poeder zorgt ervoor dat de aardappels geen spruiten krijgen . Met spruiten bedoelen we beginnende wortels. De aardappels gaan daarna naar een speciale opslagplaats. Daarin kan de temperatuur en de vochtigheid geregeld worden. Dat moet allemaal precies goed zijn. Het moet er koel zijn, maar de aardappels mogen niet bevriezen. Want dan smaken ze niet meer lekker. Te veel vocht? Dan gaan ze rotten. Maar als het te droog is, krijgen ze rimpels. Dat bewaren is dus een heel precies werkje. Thuis kun je ze ook bewaren op een droge, donkere plek. Uit de verpakking! Niet te warm. Maar ook niet in de koelkast, daar worden ze zoet van. Als je gekookte aardappelen over hebt, kun je die wel in de koelkast bewaren. En ze dan de volgende dag lekker opbakken! Hoe de aardappel in Europa kwam. Vroeger groeiden er geen aardappels in Nederland. Niemand wist dat ze bestonden. Er gingen ontdekkings-reizigers naar Zuid-Amerika. In Peru woonden de Inca’s. Die aten kleine ronde bolletjes, die ze onder de grond vandaan haalden. Aardappels dus. De aardappelplant werd meegenomen naar Europa. Maar sommige mensen aten van de besjes van de plant en van de bladeren. Die zijn giftig. Dus die mensen werden ziek en zeiden: Weg met die plant. Pas later kregen ze in de gaten dat het om de knollen onder de aarde ging! Voor arm en rijk. Omdat de aardappel niet duur was, werd hij het voedsel voor de arme mensen. In Frankrijk woonde een meneer. Die zat in de gevangenis en daar kreeg hij alleen maar aardappels te eten. Hij voelde zich heel gezond, dus hij dacht: die aardappels zijn zo gek nog niet. Later heeft hij ervoor gezorgd dat ook de rijkere mensen aardappels gingen eten. Uiteindelijk de Franse koning! Ook zeelieden waren maar wat blij met de aardappels. Op hun lange tochten over zee aten ze weinig verse groente en fruit. Door vitamine-gebrek werden zeelieden vaak ernstig ziek: ze kregen scheurbuik. Later namen ze aardappels mee op hun verre reis. Want in een aardappel zit veel vitamine C. Hoe een bintje aan zijn naam kwam. De mensen gingen allerlei verschillende aardappels kweken. Een beroemde Nederlandse kweker was Klaas de Vries. Hij was schoolmeester. Op een dag had hij een heel goede soort gekweekt. Maar daar had hij nog geen naam voor. Een meisje in zijn klas heette Bintje Jansma. Naar haar noemde hij de nieuwe aardappelsoort. En nu eet iedereen bintjes.[youtube]Okhn15evSRo[/youtube] De aardappelplant en zijn familie Appels groeien aan bomen. Maar aardappels groeien onder de grond, aan de wortels van de aardappelplant. Een aardappel is geen fruit, zoals de appel. Het is een soort groente, een knolgewas. Er groeien een stuk of twaalf aardappels aan de plant. Hij krijgt in de zomer bloemen (wit of paars) en er komen ook besjes aan de plant. Bloemen, bladeren en besjes zijn giftig. Niet eten dus. In september gaat de plant dood. Dan moeten de aardappels uit de grond gehaald worden. De aardappel heeft vijanden. Aardappels en planten kunnen ziek worden. Om de planten daartegen te beschermen, worden ze bespoten met een chemisch middel. Maar in de grond zitten soms ook beestjes (aaltjes) die aan de wortels knagen. Daarvan gaat de plant dood. Om dit te voorkomen, verbouwt de boer aardappels niet altijd op dezelfde grond. Op een veld doet hij een jaar aardappels, dan vier jaar iets anders en dan pas weer aardappels. In die vier jaren gaan bijna alle aaltjes dood. Een grote vijand van de aardappelplant is de colorado-kever. Als die zijn gang mag gaan, vreet hij de plant helemaal kaal. De ene aardappel is de andere niet. Aardappels worden om verschillende redenen verbouwd: 1. Om op te eten De aardappels die je op kunt eten, noemen we consumptie-aardappels. Er zijn veel verschillende rassen: bintjes, eigenheimers, dore`s. Je hebt ook rode aardappels. 2. Als grondstof in de fabriek Aardappels bestaan voor driekwart uit water. En er zit ook meel in: zetmeel. In sommige aardappels zit extra veel zetmeel. Die zijn niet lekker om te eten. Ze gaan naar de fabriek. Daarom noemen we ze: fabrieks-aardappels. In het noorden van ons land heb je veel aardappelmeel-fabrieken. Daar raspen en zeven ze de aardappels. Na droging blijft het zetmeel over. Daarvan maken ze van alles: plaksel, vla, plakjes snoep, inkt, verf, creme, pillen, lippenstift, goudvissenvoer, kleding en nog veel meer. Je kunt er ook papier van maken, bijvoorbeeld frietzakjes. Als je dan je friet op hebt, kun je het zakje ook nog opeten! 2. Om nieuwe aardappels te kweken. Een poot-aardappel is niet bedoeld om op te eten. Hij is er speciaal voor om nieuwe aardappels mee te kweken. Daarvoor wordt de poot-aardappel in de grond gestopt. Onder de grond groeien aan de wortels van de pootaardappel andere aardappels en boven de grond: een nieuwe aardappelplant. In Nederland worden veel poot-aardappels verbouwd, die verkocht worden aan het Buitenland. Ze moeten er goed uitzien en mogen geen ziekten hebben. Sommige poot-aardappels leveren comsumptie-aardappels. Of ze leveren fabrieks-aardappels. Er zijn ook poot-aardappels die weer nieuwe poot-aardappels voortbrengen. Ras Type Eigenheimer afkokend zeer bloemig Irene afkokend zeer bloemig Resonant afkokend zeer bloemig Alpha vrij vastkokend iets bloemig Bintje vrij vastkokend iets bloemig Bildstar vrij vastkokend iets bloemig Gloria vrij vastkokend iets bloemig Accent vastkokend Arkula vastkokend Desire vastkokend Eersteling vastkokend Nicola vastkokend Blauwe en groene plekken Een belangrijke bouwstof is eiwit. Het eiwit in de aardappel zit vlak de schil. Nieuwe aardappels hebben maar een dunne schil. Die kun je daarom best in de schil koken, dan gaat er niets van het eiwit verloren. Oude aardappels worden wel geschild. Dat kan met een aardappelmesje, of met een dunschiller. Als je , schilt kom je wel eens een blauwe plek tegen. Net als mensen krijgen aardappels blauwe plekken als ze zich stoten. Je kunt die blauwe plekken gewoon eten, als je wilt. Maar het is niet zo’n mooi gezicht. Daarom snijden de meeste mensen de blauwe plekken er af. Heeft een aardappel te veel in het licht gelegen? Dan wordt hij een beetje groen. Het is een giftige. Stof(solanine)die daarvoor zorgt. Dat groen moet je dus wel wegsnijden. Bloemige knollen Aardappels kun je niet rauw eten. Je moet ze eerst koken of bakken. Dan pas zijn ze lekker. Bij het koken hoeven de aardappels niet helemaal onder water te staan. Een laagje water onder de pan is genoeg. Zo blijven de vitamines beter bewaard. Laat de aardappels ongeveer 20 minuten koken. Controleer met een vork of ze gaar zijn. Als je er makkelijk in kunt prikken, zijn ze gaar. Sommige aardappels worden tijdens het koken kruimelig. Dat noemen we bloemig. Soorten die mooi strak blijven, noemen we vast-koken. Na het koken, Moet je het water weggooien. Dus geen soep van maken of zo. Er zitten licht-giftige stoffen in (solanine en nitraat). Door erik heurink Kunst met aardappelen Ginou Choueiri is een kunstenares die de Aardappel tot kunst heeft verheven. Ze maakt van elke aardappel een hoofd Ed UbelsKIjk eens op de pagina van deze schilder . Aardappelmuseum In het plaatsje Otterup op het Deense eiland Funen is het Aardappelmuseum geopend. Het is gevestigd op het landgoed Hofmansgave, dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Achter het museum staat onder meer Danmarks Kartoffelråd. Deze organisatie wil meer aandacht voor de aardappel, die door het gebruik van pastaproducten minder vaak op de menukaart staat dan vroeger. Het nieuwe museum vertelt onder meer de geschiedenis van de aardappel en schenkt aandacht aan de vele toepassingen van de eetbare knol. Zoete Aardappel De zoete aardappel is de knol van een plant die afkomstig is uit Midden-Amerika. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is hij niet verwant aan de aardappel. De bloemen van de zoete aardappel zijn klokvormig, en de plant wordt dan ook in dezelfde categorie ondergebracht als andere planten met dit kenmerk. Er zijn meer dan 500 variëteiten zoete aardappels; het vruchtvlees kan wit zijn, maar ook geel, rood of paarsachtig; zo zijn er de gele aardappel van Malaga, de grote Afrikaanse aardappel en de rode aardappel uit AmerikaZoete-aardappel-met-chili-en-bonenGevulde-zoete-aardappelAlle zoete aardappel recepten
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Een lekkere eenvoudige boerenkool stamppot, zoals ik ook mijn hutspot maak. Maar dan een beetje opgeleukt door de extra toevoeging van (kastanje)champignons. Heerlijk met verse worst of saucijzen want dan heb je meteen een lekker kuiltje jus. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Echt een heerlijk krokant bijgerecht en leuk om te serveren deze, zeg maar, groenteballen. Lekker met een dot knoflooksaus met gyros of shoarma, maar ook leuk met de feestdagen om te serveren, makkelijk te maken, valt zo beslist niet uit elkaar en lukt altijd. Ook leuk en handig voor kinderen om ze op de makkelijke manier groente te laten proeven …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Vegetarisch

Heel makkelijk oven recept, simpel gevulde grote aardappels met een hartige, romige vulling. Makkelijk te maken en doet het perfect als bijlage op feestdagen (kerst), de zondagen of met eters in huis. Uiteraard is het ook nog eens heel erg lekker en staat het gezellig. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Wil jij je aardappels eens lekker anders eten, dan heb ik hier nog een geweldige variant. Maak er een cordon bleu van, dus je aardappels met smaak! Echt verrassend lekker. Een hoop plezier op je bord en echt niet moeilijk of lastig te maken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Dit is een simpel, maar leuk bijgerecht bijvoorbeeld met kerst of een andere gelegenheid. Met keukenmalletjes kan je er allemaal leuke figuurtjes mee maken zoals bijvoorbeeld kerstboompjes. Krokant van buiten en romig van binnen. Lekker en staat leuk op tafel. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Europees

In deze ovenschotel is de befaamde Russische Stroganoffsaus verwerkt. Door rundergehakt te gebruiken in plaats van biefstukreepjes is het beter geschikt voor een ovenschotel. Je kunt ook nog wodka of rode wijn toevoegen maar let wel op dat de saus niet te dun wordt. Goed laten inkoken of een beetje binden met bloem of ander bindmiddel is de beste oplossing. Tip: Doe zuurkool door de aardappelpuree en je krijgt een stevige winterschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Russisch

Zuurkoolstamppot is altijd lekker, maar deze is wel heel erg lekker. Deze is, zeg maar, anders want zit vol smaken. Niet moeilijk, even wat moeite doen, maar dan heb je ook wat. Vorige week geprobeerd en is me meer dan uitstekend bevallen. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Fusion

Meer dan 50 recepten van onder meer heerlijke hartige taarten met en zonder kaas. Quiches, gevulde broodjes, lekkere boterhammen, lekkere hapjes met bladerdeeg. Heerlijk voor de zaterdag met een lekkere soep en gemakkelijk tussen de feestdagen door. …  Lees verder »

Ook dit is weer zo`n leuk bijgerecht (echt een krokant smaakbommetje) waar je iedereen mee verrast. De gehaktbal is van aardappels gemaakt, maar gevuld met kaas. Ik heb ze gemaakt met 3 soorten kaas, heerlijk! De presentatie is ook heel leuk en daarnaast erg lekker. Het geeft een extra dimensie aan de aardappel. Denk ook even aan de komende feestdagen want dit misstaat niet op tafel. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Hutspot is er in talloze varianten en heel veel verschillende recepten zijn dan ook op Smulweb te vinden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en deze versie is mijn favoriet. In de loop der jaren heb ik mijn hutspot veranderd en aangepast. Zo ben ik erachter gekomen dat het lekkerder is om de uien te bakken (samen met de spekjes) in plaats van mee te koken met de aardappelen en de wortelen. Ook gebruik ik voortaan (kook)room in plaats van melk. TIP: Neem geen kant en klare voorgesneden zakken uit het koelvak maar neem verse wortelen en snijd ook de uien zelf voor een lekkerder resultaat. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

O la la dit is een traktatie voor de mensen die van spruitjes houden. De mensen die er niet van houden die houden er wel van na het eten van deze variatie. Het ietwat bittere van de spruitjes wordt in dit gerechtje gecompenseerd door talloze andere smaken. Dit is gewoon erg lekker, probeer het zelf maar en past prima bij de tijd van het jaar dus heerlijk van smullen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Nu nog even niet maar het zit er weer aan te komen het koude gure weer .Wat is er dan lekkerder om een heerlijke stamppot op tafel te zetten . Ik heb 15 verschillende op papier gezet en er zit heel veel variatie in .Je kan met elke wintergroente wel een heerlijke stamppot maken .Ga snel even neuzen er zit vast iets voor je bij . …  Lees verder »

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen. Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past. Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Herfst: dit is een leuk en lekker twee in één bijgerecht. Snel klaar, makkelijk, maar wel vreselijk lekker en stemt iedereen tevreden. Het hoeft niet elke dag uitgebreid en luxe. Met eenvoudige ingrediënten die niet al te duur zijn kun je ook lekkers op tafel zetten en ervan smullen en genieten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Een klein ovenschoteltje, prima in de herfst deze, maar nog met een klein vleugje zomer. Omdat het herfst is deze met aardappels bedacht en was super lekker. Maak de saus lekker pittig door met de cayennepeper te spelen want dat gaat goed samen met aardappel. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

800 gram middelgrote kruimige aardappels, in stukken 4 eetlepels boter rasp van 1 citroen zeezout zwarte peper  …  Lees verder »

Met veenbessen, heerlijk bij wildgerechten …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

500 g vastkokende aardappelen 500 g champignons 2 vleestomaten 1 sjalot 2 teentjes knoflook 250 ml lightroom 1 koffielepel tijm 25 g geraspte parmezaan 2 eetlepels olijfolie peper en zout …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Slanke keuken

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, de dagen worden korter, het wordt kouder, de bomen gaan kleuren, sommige blaadjes vallen al en over enkele weken gaat de wintertijd weer in. Hier op Smulweb is nu al goed te zien dat mensen anders gaan eten. We zien steeds meer stoofschotels, ovenschotels, stamppotten, quiches, hartige taarten en wintergroenten voorbij komen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tijd van het jaar omdat er op culinair gebied weer zoveel te koop en te proeven is. Wat dacht je van al die lekkere paddenstoelen, de winkels liggen weer vol met stamppot- groente, mooi najaarsfruit en zelfs veenbessen (cranberry’s) heb ik al gezien. Mooi vlees bij de slager en we kunnen zo weer wild krijgen! Vanaf maandag 30 september a.s. komt Lidl al met een wildspecial op de proppen. Ook de visspeciaalzaak heeft de mooiste vis van eigen bodem want in de herfst is de Noordzeevis moddervet en daarnaast zie ik mooie wijnen liggen. Kortom er is weer genoeg te maken, te proeven en te genieten. …  Lees verder »

Top