Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

ovenschotels

Wie heeft ze niet gemaakt een ovenschotel met aardappelen ,kaas,gehakt ,groentes ,enz,enz,enz. Een heerlijke en makkelijke manier van koken ,de voorbereiding kan soms wat lastig zijn maar eenmaal in de oven ben je dat helemaal vergeten. wordt lid voor de lekkerste ovenschotels en recepten Een ovenschotel is een gerecht dat in een oven gaar wordt gemaakt. Bij een ovenschotel worden de ongare of halfgare ingrediënten in een vuurvaste schotel gedaan. Vaak worden de verschillende onderdelen laag voor laag in de schaal gedaan, bijv. een laag gehakt, met daarop een laag groente, daar weer op een laag gehakt. De bovenste laag is vaak een saus of een laag aardappelpuree die moet voorkomen dat de onderste tijdens de verblijf in de oven uitdrogen. Als extra bescherming (maar ook ter verbetering van de smaak) wordt op de laatste laag soms wat boter en paneermeel gedaan, wat in de oven een knapperige korst vormt. Andere schotels worden gestrooid met kaas. Ovenschaal Een ovenschaal is een schaal die geschikt is om er gerechten mee te bereiden in een oven. Zo`n schaal kan van aardewerk zijn, van metaal of van hittebestendig glas. Tegenwoordig zijn er ook ovenschalen van kunststof. Om geschikt te zijn voor gebruik dient de schaal bestand te zijn tegen de hoge temperaturen die daarbij optreden. Gerechten uit de oven kunnen direct in de ovenschaal worden opgediend. De ovenschaal kan zeker een aantal minuten zeer heet zijn en bij directe aanraking venijnige brandwonden veroorzaken. Voor gebruik in een magnetron zijn speciale magnetronschalen te verkrijgen Bij het bakken in de oven ontstaat een bruine korst en wordt het gerecht - na een eventueel rijsproces - gaar. De warmte wordt door de hete lucht in de oven en de hete bakvorm of bakplaat overgedragen. De temperaturen in de oven [youtube]MW9_jBCekyY[/youtube] Een oven kan over het algemeen temperaturen bereiken van 100 tot 280 graden. Aangezien de warmte het hele gerecht omringt, gaart en kleurt het gerecht bruin tegelijkertijd aan alle kanten. Je hoeft de voedingsmiddelen dus niet om te draaien of te keren. De warmteoverdracht verloopt dan ook trager dan bijvoorbeeld bij roerbakken. Bakken in de oven Het bakken in de oven wordt gedaan om een product te garen en te voorzien van een bruine smakelijke korst. De kooktechniek vindt plaats in een oven met droge hete lucht (doorgaans tussen de 140-230 graden). Het bereidingsproces wordt gebruikt voor producten met een malse structuur. Bakken in de oven wordt veel toegepast in de patisserie (denk aan het bakken van brood en korstproducten Hartige taarten voor elk moment van de dag Quiche is de culinaire naam voor hartige taart, vaak bereid op basis van ei. Beroemd is de ‘Quiche Lorraine’ uit Frankrijk op basis van ei, spek, room en kaas. Quiches kunnen gebruikt worden als maaltijd, als ‘side dish’ bij een warme maaltijd, als hartige snack of als borrelhapje bij een goed glas wijn. Op basis van de huidige trends in de Europese markt, kunnen wij u quiches zonder geur-, kleur- en smaakstoffen, vegetarische quiches en biologische quiches aanbieden. Daarnaast heeft u de keuze uit kwalitatief hoogwaardige quiches met of zonder garnering. Bron wikipedia overkruiden.nl keurslager
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Dit is echt een hemelse Indonesische kipschotel. Dit gerecht is vreselijk lekker dankzij de saus en marinade. Traditioneel wordt dit gegeten met gekookte witte rijst want dan kun je die lekkere saus ook helemaal opgebruiken. Wij eten het ook wel met vers Turks brood want dat leent zich prima om de saus mee op te deppen. Lauwwarm is het ook vreselijk lekker en dit gerecht leent zich prima voor een feestje, buffet of als partyschotel, maak dan desnoods iets meer. Uiteraard zijn de kleintjes hier ook dol op want ze likken hierbij, net als wij, hun vingertjes af! …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Indonesisch

Een voordelig Indonesisch vleesgerecht, heerlijk bij witte rijst of nasi …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Indonesisch

Vraag me niet hoe ik aan dit recept kom, ik vond per toeval een heel oud recepten schriftje van mezelf (zeker 40 jaar oud) en daarin staat dit heerlijke vlaamse recept …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Pasta, pasta en pasta wie lust het niet met koud weer. Je knapt er helemaal van op. Dit is wel een heel erg lekker ovenschoteltje. Het is even wat werk, maar dan heb je ook iets en hij barst van de romige Italiaanse smaken. De kaas maakt het helemaal af. Het lijkt moeilijk en veel werk, maar valt in de praktijk best mee. Genoeg voor 4 zéér royale porties waar iedereen van geniet, smullen dus …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Meer dan 50 recepten van onder meer heerlijke hartige taarten met en zonder kaas. Quiches, gevulde broodjes, lekkere boterhammen, lekkere hapjes met bladerdeeg. Heerlijk voor de zaterdag met een lekkere soep en gemakkelijk tussen de feestdagen door. …  Lees verder »

In deze ovenschotel is de befaamde Russische Stroganoffsaus verwerkt. Door rundergehakt te gebruiken in plaats van biefstukreepjes is het beter geschikt voor een ovenschotel. Je kunt ook nog wodka of rode wijn toevoegen maar let wel op dat de saus niet te dun wordt. Goed laten inkoken of een beetje binden met bloem of ander bindmiddel is de beste oplossing. Tip: Doe zuurkool door de aardappelpuree en je krijgt een stevige winterschotel …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Russisch

Hemelse pasta met gehakt en ham gegratineerd met kaas. De saus is lekker romig en ook pittig, je kan hem zelf zo pittig maken als je wilt. Lekker want je word er helemaal warm van. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Mmm lekker wat pittigs met koud weer wat toch uitstekend vult, maak dan deze ovenschotel eens. Helemaal geweldig voor mensen die van Mexicaans eten houden. Deze is niet pittig, deze is echt heel erg spicy. Experimenteer een beetje met de smaken door te proeven want je kunt het zo hot en spicy maken als je zelf wilt. Dat is het leuke van deze schotel. Echt heel erg lekker. Dit is voldoende voor 4 zeer royale porties. Leuk met de herfst en in de winter want hier word je helemaal warm van. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Mexicaans

Een makkelijk te maken , HEERLIJK gerecht wat ook goed is voor de slanke lijn !! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Slanke keuken

Dit is een heerlijk ovenschoteltje wat bovenal kerngezond is. Typisch zo`n leuk recept om je te ontdoen van allerlei restjes groente in de koelkast. Het is niet vet, past prima bij de tijd van het jaar, bevat heel veel smaak en is echt smullen! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Europees

Mmmm dit is een heel erg lekker groente bijgerecht, maar toch heel anders dan de alom bekende haricotverts met een plakje spek. Erg lekker met rood vlees, kip en wild. Ook even onthouden voor de feestdagen straks …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Frans

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van creatief koken. Zoiets zou je tegen kunnen komen als je de rubriek "koelkast leegmaken" gebruikt. Ik heb gewoon gekeken welke ingrediënten bij elkaar passen en welke smaken matchen. Dit is een ovenschotel die helemaal bij deze tijd van het jaar past. Tip: Je kunt ook variëren door de aardappelschijfjes te vervangen door aardappelpuree. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

O la la dit is lekker! Het was nog wat warmer weer en alles wat er lag aan groente moest op. Deze heerlijke ovenschotel met 1001 smaken vult niet alleen, maar doet ook nog een beetje denken aan de afgelopen mooie zomer. Best aardig om je nog even aan de Franse of Italiaanse rivièra te wanen alvorens de wintertijd ingaat en straks iedereen aan de snert en de zuurkool zit. Kortom een romig schoteltje om van te smullen! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Fusion

Een klein ovenschoteltje, prima in de herfst deze, maar nog met een klein vleugje zomer. Omdat het herfst is deze met aardappels bedacht en was super lekker. Maak de saus lekker pittig door met de cayennepeper te spelen want dat gaat goed samen met aardappel. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Italiaans

Weer een ander lekker ovenschoteltje met 3 soorten (winter)groente, ham en kaassaus. Erg lekker, makkelijk te maken en heel erg gezond. Zo lekker om je vingers bij af te likken! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Internationaal

Dit gerecht zie je vaak in Mexicaanse restaurants op de kaart staan als voorgerecht. Het grote nadeel vind ik altijd dat je een hele berg chips krijgt en maar weinig topping. Omdat ik juist die bovenkant het lekkerste vind heb ik mijn eigen recept gemaakt met minder chips en meer van die andere heerlijkheden. Wij eten het thuis dan ook niet als voorgerecht maar als hoofdgerecht omdat het op mijn manier wel een stuk machtiger is. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Mexicaans

Gemaakt een keertje met sherry in jou bouillon. Je weet niet wat je proeven! …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Afrikaans

Herfst, Mmmm lekker snel, warm en veel dit macaroni gerecht en vreselijk lekker door al die najaars smaken. Vlot te maken, niet te vet en erg voedzaam. Ook de kleintjes smullen hiervan. Mensen die van pasta houden moeten dit eens maken want zo lekker kan pasta in het najaar zijn. Tevens een pastaschotel waar je eindeloos mee kunt variëren, zie onder. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Europees

Een HEERLIJKE hap, prima weekendhap voor de zaterdag- of zondagavond. Echt Turks en met dat lekkere Turkse brood en een glas volle rode wijn smaakt het helemaal uitstekend. Zelfs dat poezenbeest hier had hevige interesse. Dit is echt voor mensen die van de Turks- arabische keuken, shoarma, gyros en sauzen houden. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Turks
Top