Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Barbeque recepten

Het woord barbecue komt van het Franse woord barbe-queue (van kop tot staart) of van het Spaanse barbacao (grill). Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan een kleine vierkante barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur zijn. Maar als u met meer mensen gaat barbecuen, heeft u een grotere nodig. Het geheim van een perfecte barbecue: Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecuen nog makkelijker. Zelf gebakken brood, home-made tomatenketchup en dressings kunt u bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de dressing pas vlak voor het serveren door de salade. Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd. Sommige gerechten liggen wel 24 uur in een marinade. Maakt u vlees, vis en groentespiesen, dan kunt u deze alvast aanrijgen en (eventueel) aan de pen marineren. Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken lekker door. De dag zelf: Een paar uur van tevoren kunt u beginnen met het voorbereiden van voorgerechten, soep en andere bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten, het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met ontbijtspek. Bewaar de voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt. Trucje: leg de sat?prikkers in een schaaltje water, ze verbranden dan niet zo snel op de barbecue. Zet alvast de barbecue, het houtskool en de aanmaakblokjes klaar. Steek de barbecue ruim van tevoren aan, want het houtskool moet flink gloeien. Meestal duurt het 30-45 minuten voordat u kunt beginnen met het grillen van de gerechten. Marineren: Met een marinade krijgt een barbecue-gerecht extra smaak. De marineertijd verschilt per recept: een exacte marineertijd is moeilijk te geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd. Bij heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is ongeveer 2 uur marineren voldoende. Vis is veel zachter dan vlees en neemt daarom de smaken van de marinade eerder op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur. Groenten hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten. Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan kunt u vlees of vis onder de marinade leggen. Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig ingewreven. Mager vlees grillen: Kleine stukjes mager vlees die worden geroosterd, kunnen snel te droog worden. Wikkel stukjes biefstuk, varkenshaas of kipfilet in een dun plakje ontbijtspek of bakbacon. Tijdens het roosteren beschermt het vet uit het spek of de bacon het vlees tegen uitdrogen, ook geeft het spek een pittige smaak aan het vlees.
Tijdlijn van de kookgroep
Plaats een nieuwe tip, foto, recept of artikel in deze kookgroep

Salades zijn altijd lekker. En salade-recepten heb je nooit genoeg. Want salades zijn altijd lekker en vallen bijna altijd in de smaak. Salades kun je maken van allerlei ingrediënten. In het maken van een salade kun je echt je creativiteit kwijt. Onderstaande recepten zijn onderverdeeld in salades als voorgerecht, lunch-, bbq of hoofdgerecht, bij de borrel of buffet en een paar nagerechten ! NB. Ik heb zelfeen selectie gemaakt, maar alle salades kun je natuurlijk serveren op jouw eigen moment. Veel salades kun je ook bij meerdere gelegenheden serveren. Gebruik je creativiteit en ga genieten van heel veel heerlijke recepten! Petra. …  Lees verder »

Gepofte aardappels behoren op elk barbecuefeest tot de vaste gasten. Omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn, natuurlijk. Maar vooral ook omdat ze op zo enorm veel verschillende manieren kunnen worden gevuld.  …  Lees verder »

Dit is een lekkere pittige rauwkost voor bij de bbq. …  Lees verder »

24 kippenvleugels 16 lange houten spiesen Voor de M a r i n a d e : 1 tl paprikapoeder 1 tl kerriepoeder 1 mespunt knoflookpoeder 1 mespunt chilipoeder 1 tl zout 2 el olijfolie 1/2 uitgeknepen citroen Voor de S a l a d e : 2 komkommers 2 takjes munt, alleen de blaadjes 4 el dikke yoghurt zout en peper  …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Makkelijk en snel gemarineerd voor op de barbecue …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Apart, leuk en lekker pakketje voor op de bbq …  Lees verder »

Bijgewerkt op 28 januari 2010. Van Franse vrienden kreeg ik dit simpele zomerrecept. Een zeer verrassende salade met rauwe wortels (geraspt), sinaasappel en knoflook (plus eventueel een mandarijn). Als ik dit voorgerecht in Nederland maak voor b.v. vrienden of familie, dan willen ze bijna allemaal het recept meteen hebben. Eerlijk gezegd: toen ik dit voor het eerst proefde, heb ik ook direct het recept gevraagd... en gekregen. Zo zou ikzelf dit recept kunnen bedenken (kom er maar op), maar de Franse keuken is juist beroemd omdat ze van niets iets kunnen maken en dan kom je als nuchtere Nederlander niet op het idee. In Nederland gooien we meestal alle etensresten weg. In Frankrijk is dat ondenkbaar. Als je iets eet in de avond, dan krijg je bij de volgende lunch vaak hetzelfde opgediend als voorgerecht/bijgerecht, maar dan koud (restanten van vlees, kip, vis, salade, rijst (couscous) etc.). Gek genoeg valt dit nauwelijks op. Dat geldt echter niet voor dit zomerrecept! …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Frans

Saus die een glimmend laagje op het vleesmaakt, als het gegrilld of van de BBQ afkomt. …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Amerikaans

400 gram penne pasta 2 blikjes tonijn op olie 250 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden 2 bouillonblokjes 50 gram pijnboompitten 1 citroen 100 gram rucola sla 175 gram philadelphia 2 rode uien, in reepjes gesneden 3 eetlepels olijfolie 1 teentje knoflook fijngehakt zout en versgemalen peper  …  Lees verder »

Al mijn barbecue recepten op een rijtje Ik komt van oorsprong uit een BBQ land waar minstens door iedereen 1-3 keer per week gebarbecue worden. (winter en zomer) …  Lees verder »

Heerlijke zalmsalade voor bij de bbq op stokbrood of als maaltijd. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Nederlands

Heerlijke frisse komkommersalalde …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Nederlands

4 forellen 2 citroenen 8 laurierblaadjes 2 eetlepels olie …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Internationaal

Lumbard mosterd. Gebaseerd op het "Lumbard Mustard" recept uit de "Forme of Cury" (14e eeuw) …  Lees verder »

Dit recept combineert gloeiend hete kip met koele, verfrissende yoghurt, komkommer en munt. De combinatie van verse en gedroogde munt versterkt de muntsmaak …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Dit recept combineert gloeiend hete kip met koele, verfrissende yoghurt, komkommer en munt. De combinatie van verse en gedroogde munt versterkt de muntsmaak …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Thee, Vruchtensap, Anders …  Lees verder »

Lekker bij een barbecuefeest: verrassingspakketjes gevuld met tomaat en geitenkaas, op smaak gebracht met citroensap, peper en tijm. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Italiaans
Top