Onze Ramadanspecial resulteerde in een uitnodiging van een Tunesisch gezin om de iftar-maaltijd te nuttigen en zo de Ramadansfeer te ervaren. Een unieke ervaring en aan mij de eer en het genoegen dit mee te mogen maken! Het diner was onderdeel van het zogenaamde Hospitality Diner, een initiatief van het Ramadan Festival. Naast mij bleken er nog drie genodigden aan te schuiven: een voormalig reisleider die nu aardrijkskundeleraar is, een effectenhandelaar en een hoogleraar muziekwetenschappen. De familie Oueslati had dus een bont gezelschap op de bank zitten! De dochter des huizes vertelde ons dat dit het tweede jaar was dat ze als gastgezin deelnamen aan het Hospitality Dinner, voornamelijk omdat ze het gewoon 'gezellig' vinden.

De familie woont al ruim 30 jaar in het centrum van Amsterdam. Vader werkte in Nederland (bij de eerste Febo van Amsterdam) en moeder kwam op 18jarige leeftijd over om bij haar man te zijn. Een gelukkig stel. In het begin was het natuurlijk wel even wennen maar al snel ontwikkelden zich vriendschappen door werk en studie. De kinderen, zoon en dochter, zijn geboren en getogen Amsterdammers. Eens per jaar gaat de familieop vakantie in Tunesië alwaar ze herenigd zijn met familie en vrienden, maar, zo vertelde moeder, ze zijn ook altijd weer blij als ze in Nederland terug zijn. Ze voelen zich vooral heel rijk met twee culturen. "In Tunesië mis ik dan wel eens de Blokker", zo vertelde vader.

Door een blik te werpen op Teletekst is het voor hen duidelijk wanneer er begonnen mag worden met eten. De familie gaf aan dat ze niet, zoals ik verwacht had, omvielen van de honger. "De eerste dagen zijn inderdaad moeilijk, maar je maag krimpt". We gaan aan tafel: een tafel rijk gevuld met allerlei lekkernijen! Naar gebruik begonnen we met dadels, omdat dit het favoriete voedsel was van de profeet Mohammed. Deze waren gevuld met roomboter. Vervolgens aten we Fric(soep), Brik(zie onder), Koucha (kipgerecht met aardappelen en groenten), Tajin malsouka met bietensalade en Portugese bakkeljauw (een gerecht gemaakt door een vriendin van de familie).

De sfeer was uitermate gezellig! Iedereen vertelde iets over zichzelf, er werd gelachen en genoten van de heerlijke gerechten. Eerlijk gezegd was het net alsof we elkaar al jaren kenden! Wat een unicum om eens echte gastvrijheid te mogen ervaren van in feite volslagen vreemden.

Na de maaltijd kregen we mintthee (zelfde als muntthee) met veel suiker en koffie aangeboden. Daarnaast werden er hapjes uit de Tunesische, de Turkse en de Marokkaanse keuken op tafel gezet. De familie vertelde dat het Suikerfeest altijd groots gevierd wordt. De kinderen krijgen kadootjes, iedereen trekt nieuwe kleding aan en men maakt er altijd een heel gezellig samenzijn van. In Tunesië schijnt het de leukste periode te zijn, aangezien het dan echt ontzettend leeft op straat. Een aanrader voor degene die altijd al eens Tunesië heeft willen bezoeken!

Uren later stapte ik op, met moeite want ik kon geen pap meer zeggen. Wat heb ik genoten van alle, voor mij onbekende, gerechten, de gesprekken, de inzichten.. de avond! In de uren bij de gastvrije familie ben ik heel wat wijzer geworden. Ik ging heen in de veronderstelling dat alles in het teken zou staan van de Ramadan, dat we het alleen zouden hebben over hun geloof, over de verschillen. Ik liep terug met de wetenschap dat het leven niet draait om de verschillen, niet om 1 onderwerp, maar dat het draait om wat ons bindt: vriendelijkheid, gastvrijheid en het besef dat we er in dit leven het beste van proberen te maken. Ieder op een eigen manier, een wijze die ontzettend interessant is om eens van dichtbij mee te maken.

Het Hospitality Dinner verbroedert. Volgend jaar wordt het weer georganiseerd en ik kan het van harte aanbevelen!

Benieuwd naar een van de gerechten die ik heb mogen nuttigen? Klik dan hier voor het recept van Brik, een recept van de ontzettende leuke, gezellige, gastvrije familie Oueslati!