In chocolade zitten tal van stofjes die invloed kunnen hebben op ons welbevinden. Soms wordt chocolade zelfs extra verrijkt met deze stofjes. Want dat schijnen we te willen. Barry Callebaut, dat is 's werelds grootste chocolademaker, heeft dat onderzocht. In zes landen, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, de VS en Zwitserland, is een onderzoek gehouden naar waarom we nu eigenlijk chocolade eten. Genieten staat vooralsnog op 1, maar al snel volgen de meer 'functionele' redenen om chocolade te eten. Een kwart van de ondervraagden wil chocolade met extra emotionele of lichamelijke voordelen. Denk hierbij aan het verhogen van de stemming, ontspanning, maar ook omdat chocolade goed zou zijn voor het hart of helpt beter te concentreren. Tandvriendelijke chocolade is ook een wens van de consument, evenals een extra bescherming van het immuunsysteem. Er zijn wel verschillen tussen de onderzochte landen: in België wil men nog vooral genieten, terwijl Amerikanen graag chocolade eten vanwege de gezondheidsclaims. Ongeveer 90% van de Belgen zegt chocolade niet te bewaren voor een bijzondere gelegenheid, wat de ondervraagden uit de andere landen wel vaker doen.