Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerstmenu 2012 van mijn nichtje Eva (14 jaar)


.
Langzamerhand is het traditie geworden. Al heel wat jaren maakt Eva op 2e Kerstdag een Kerstmenu voor ons en haar vader en moeder. Eva is dol op koken en heeft dit jaar zelf de recepten uitgekozen die zij wilde maken.
Ik heb in overleg met haar een paar recepten aangepast en hier en daar een beetje geholpen. Maar de eer is echt aan Eva!
Het was een verrukkelijk etentje!
En dat vond Eva zelf ook! 1E VOORGERECHT

Taartje van gerookte zalm met gemarineerde courgette



1 middelgrote (niet te dikke) courgette
1 1/2 eetlepel witte wijnazijn of witte balsamicoazijn
3 eetlepels olijfolie
peper, zout
1 eetlepel vloeibare honing
400 gram gerookte zalm van een goede kwaliteit
2 eetlepels gehakte dille
1 afgestreken eetlepel geraspte mierikswortel
2 eetlepels Griekse yoghurt

kaasschaaf of rasp
ringvorm

Was de courgette. Verwijder de uiteinden. Schaaf de courgette met een kaasschaaf of rasp in dunne plakjes.
Maak een marinade van de azijn, olie, peper, zout en honing. Meng dit goed met de plakjes courgette en laat deze minimaal 2 uur marineren.
Snij de zalm in hele kleine blokjes. Meng de zalm in een kom met de mierikswortel, yoghurt en dille. Breng het zalm-mengsel eventueel op smaak met zout en peper.

Gebruik voor het serveren een ringvorm van ca. 8 cm (kan ook een leeg conservenblikje zijn aan 2 zijden geopend).
Leg een laag courgetteplakjes op de bodem. Strijk hierover 1/5 van de zalm uit.
Garneer met een laagje courgette en met een toefje dille.
Eventueel met wat druppels balsamico-crème.

2E VOORGERECHT

Pompoensoep met zachte geitenkaas
(Een – iets aangepast – recept van Fjbaktpannenkoeken).

Zie: Pompoensoep-met-zachte-geitenkaas-en-kruidige-croutons.
Eva heeft de croutons weggelaten, anders werd het allemaal teveel.

HOOFDGERECHT

Spiesjes met eendenborst en sinaasappelsaus


(Een recept van ronaldo19)

Zie: Spiesjes-met-eendenborst

met als bijgerechten

Hertoginnenaardappelen
(Een recept van ruud40).

Zie: Hertoginnenaardappelen

Warme wortelmousse
(Een – iets aangepast – recept van zomaareenbezoeker).

Zie:Warme-wortelmousse-met-korianderboter

Witlofsalade met peren noten en geitenkaasdressing


Een recept van mijzelf dat al een aantal jaren op Smulweb staat. Kon ik er eindelijk een foto bijvoegen!

Zie: Witlofsalade-met-peren-noten-en-geitenkaasdressing

NAGERECHT


Eva werd hierdoor geïnspireerd door het recept [Ii]daantje37.
We hebben onze eigen draai aan het recept gegeven.
Zie ook: Mangoyoghurtmousse

Mangomousse met yoghurt
2 blaadjes witte gelatine
2 blikjes mangoschijven
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel suiker
150 ml. Slagroom
150 ml. Griekse yoghurt

Gelatine weken in koud water. Mango’s uitlekken. Genoeg plakjes apart houden voor de garnering. Overige mango-schijfjes pureren.
Mangopuree met citroensap en suiker verwarmen (niet koken!).
Gelatine goed uitknijpen en (van het vuur af) door de mangopuree mengen.
Af laten koelen. Af en toe omscheppen.
Slagroom stijf kloppen.
Yoghurt door mangopuree scheppen. Slagroom erdoor scheppen.
Over 4 schaaltjes verdelen en in koelkast op laten stijven. Mangomousse serveren met plakjes mango.

8 Reacties

  1. Complimenten!!!! Groetjes Souvlaki

  2. Hoi Petra, Geweldig dat iemand dat op zo jonge leeftijd al kan. Mijn kinderen zijn een stuk ouder maar die zijn nog niet zo ver. Ik neem het artikel mee vanwege de leuke ideetjes. Groetjes, Martien

  3. wilmiewillemse

    10 januari 2013 at 22:27

    Het koken en dineetjes organiseren zit bij jullie in de familie. Dat is te zien. Houden zo, en geniet er van!!!! Groetjes Wilmie.

  4. Het wordt ondertusssen een heuse traditie Petra, maar tradities zijn er om voort te zetten en te koesteren. Leuk om de eendenborst te presenteren op spiesjes. Nooit aan gedacht, mooie suggestie voor volgend jaar. Dank voor het delen, groetjes Alex.

  5. Wat een leuk artikel Petra, ik heb het bewaard want zoals gitta_b al schreef leuke suggesties voor 2013. De gerechten op de foto`s zien er schitterend uit. Groot compliment voor Eva en natuurlijk `haar hulpje`.

    Groetjes, Louise

  6. Wat ontzettend leuk. Masterchef in spé! Zitten ook leuke suggesties voor 2013 bij. Thanx.

  7. Tradities zijn mooi en nostalgisch en heel waardevol.
    Zo bouwt je een toekomst.
    Bedankt Petra.

Geef een reactie