Boetseren met brooddeeg

Brooddeeg kan net zo behandeld worden als klei, maar het werkt veel makkelijker en veiliger.
Het deeg maak je van bloem, water en zout. Na het boetseren kan je het (laten) bakken in de oven, waarna het geverfd (en gelakt) kan worden.

Hierna volgt eerst een algemene werkwijze en een aantal handige tips zodat je al snel aan de gang kan gaan.3 kopjes witte bloem
1 kopje zout
1 kopje koud water

Neem een ruime deegkom.
Meng de bloem goed met het zout ( het liefst met een mixer).
Hoe fijner het gebruikte zout is, hoe fijner het deeg wordt.
Voeg er het water bij en maak er een mooie, gladde massa van.
Als 1 kopje water te weinig blijkt te zijn, kun je er gerust wat extra water bij doen, beetje voor beetje.
Het deeg mag zeker niet te zacht zijn.Bakpapier:
Dit gebruik je als ondergrond voor je werkstuk en kan met het bakken mee in de oven.
Deeg wat je als ondersteuning gebruikt kan je ook in bakpapier wikkelen en na het bakken verwijderen.


Deegrol:
Deze gebruik je om lapjes te rollen.


Aardappelmesje of boetseerspatel :
Om het deeg te snijden en om als spatel te gebruiken.


Kwastje :
Dit is om de verschillende onder delen met water aan elkaar te plakken.


Knoflookpersje :
Dit is om mooie sliertjes te maken, bijv. haar.


Paperclip :
Hiermee kan je ophanghaakjes maken.


Cocktailprikker :
Een handig hulpje voor de kleine hoekjes en gaten.Je kan het werkstuk samen met het bakpapier op de bakplaat in het midden van de oven plaatsen.
Zet de oven op 150 C. Niet voorverwarmen!
Houd gemiddeld een baktijd van 1 1/2 uur aan.
Afhankelijk van het gebruikte water en de dikte van jouw werkstuk kan de baktijd iets afwijken.
Laat het in de afgesloten oven afkoelen.
Na het afkoelen moet het werkstuk keihard zijn.
Knijp er maar flink in, maar alleen als het is afgekoeld.Om je werkstuk te verven kan je water- of plakkaatverf gebruiken.
Kunststof kwasten nr. 1, 2, 3 of 4 zijn het prettigst om mee te werken.
Als de verf goed droog is kan je het werkstuk aflakken met hobbylak, bootlak, celluloselak of hoogglanslak.
Gebruik een zachte kwast, liefst nr. 8 of 10. Lak het geheel minimaal 2 keer.
Zorg dat je goed in alle hoekjes en gaatjes komt, want zodra er vocht in je werkstuk komt is het snel gedaan.Doe tussentijds het deeg in plastic.
Dit is om uitdrogen te voorkomen; brooddeeg blijft 1 dag goed.

In een heteluchtoven een iets kortere baktijd en een iets lagere temperatuur kiezen.

Neem maximaal 3 kleuren per werkstuk; accentueer met wit en zwart.

Begin eerst met de grotere vlakken te kleuren; als die droog zijn kan je het fijnere werk aanbrengen.

Succes!!!!!!!!!

1 Reactie

Geef een reactie