Mijn Smulweb Blog

Marijke 's Blog

Limburgse streekgerechten

LIMBURGSE STREEKGERECHTEN Zuurvlees met frietjes en eigengemaakte mayonaise
Voor 4 personen

Anderhalf pond rundvlees (sucadestuk)
1/2 pakje boter
Peper en zout
2 grote uien
3 tenen knoflook
Kruidnagel, laurierblaadjes, jeneverbessen
Twee eetlepels Canisius rinse appelstroop uit Schinnen (www.canisiusstroop.nl)
Azijn, liefst wijnazijn

Voor de eigengemaakte mayonaise
Een ei
Een eetlepel Limburgse mosterd
1/3 liter zonnebloemolie

Snijd het vlees in blokken en doe het in een kom. Doe in elke ui een kruidnageltje en leg ze bij het vlees samen met een paar blaadjes laurier en wat jeneverbessen. Maak een mengsel van half water en half azijn, schenk dit over het vlees. Afdekken en 24 uur in de ijskast zetten.

Vervolgens het vlees uit de marinade nemen, afdekken en in de boter bruin braden. De kruidnagel verwijderen, uien grof snijden en samen met de knoflook toevoegen aan het vlees. De marinade zeven en over het vlees uitschenken tot het onder staat. Twee uur laten stoven, af en toe eens kijken of er nog wat marinade moet worden toegevoegd. De saus afmaken met de stroop. Opdienen met frietjes en eigengemaakte mayonaise.

Heel Limburg aan de eigengemaakte mayonaise

Neem een stevige ronde kom, doe er een eidooier in en vermeng met een garde (of een mixer met kloppers) met het eigeel. Voeg in het begin voorzichtig de zonnebloemolie toe tot en een hechte massa ontstaat. Naar smaak peper en/of zout toevoegen.

Limburgse asperges op z`n Italiaans

Asperge-risotto
Recept voor 4 personen
Een pond asperges
1 ui
1/3 pakje echte boter
3 ons risottorijst
Een hand geraspte parmezaan

Een centimeter van de onderkant van de asperges afsnijden. De asperges schillen van onder het kopje naar onderen.
De asperges samen met de schillen in een slee doen en met kokend water opzetten, zout toevoegen. Na vijf minuten koken het vuur uitzetten en nog 8 minuten laten garen, dan de asperges uit het water halen.

De ui snipperen en in de helft van de boter zachtjes aanbraden. Dan de rijst toevoegen goed, doorroeren en aspergewater toevoegen. Blijven roeren en aspergewater toevoegen tot de rijst gaar is, na ongeveer 15 minuten.

Dan de asperges in stukjes snijden en toevoegen, samen met de kaas en de andere helft van de boter. Voorzichtig doorscheppen en opdienen!

Gevulde Limburgse grotchampignons met witte wijnsaus
Voor 6 personen

Een pond grote grotchampignons
4 ons gehakt (kalfs- of varkensgehakt)
3 dl droge witte wijn
Een klein bekertje room
Twee sjalotjes
Knoflook naar wens
Een handje gehakte platte peterselie

Haal de steeltjes uit de champignons en hak ze klein. Snipper een sjalotje. Maak 1-2 tenen knoflook schoon en doe die door de knijper. Vermeng al deze ingrediënten met het gehakt, voeg peper, zout , een beetje nootmuskaat en een lepel Worcestersaus erdoorheen en meng het geheel, Vul hiermee de champignons en leg ze in een beoliede ovenschaal. Bedek de champignons met een op maat gesneden plakje oude kaas. Zet ze 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Voor de saus:
Fruit een sjalotje in een beetje boter, voeg wijn, peper en zout toe. Laat dit tot de helft inkoken in ongeveer 5 minuten, voeg voorzichtig de 125 ml room toe en laat het zachtjes pruttelen tot de saus een beetje gebonden is. Over de champignons uitgieten en wat peterselie eroverheen.

Gebakken Livar-medaillons met mosterdsaus
Voor 4 personen

Twee varkenshaasjes, het liefst LIVAR (Limburgs varkensvlees uit Lillbosch)
1/3 pakje boter
Peper en zout

Voor de mosterdsaus:
1 sjalotje
Een half glas witte wijn
Twee eetlepels Limburgse mosterd
125 ml dl slagroom (half bekertje)

Bestrooi de in helften gesneden varkenshaasjes met zout en peper. Doe de boter in de pan en braad de medaillons aan, laat nog 10 minuten garen.
Haal de medaillons uit de pan en pak ze in aluminiumfolie in.
Fruit het gesnipperd sjalotje in de saus tot het glazig is, voeg wijn toe.. Laat dit even inkoken in een paar minuten, voeg voorzichtig de 125 ml room toe en laat het zachtjes pruttelen tot de saus een beetje gebonden is. Laat de medaillons nog een paar minuten in de saus warmen en dien op.
Geef hierbij een puree met gesneden ruccola erdoor en wat gestoomde peultjes.

LIMBURGS STREEKPRODUCT
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De term Limburgs streekproduct moet hier niet te letterlijk worden genomen: het betreft hier niet producten die exclusief zijn voor (Nederlands) Limburg, maar eerder producten die `typisch Limburgs` genoemd mogen worden, omdat ze relatief veel geconsumeerd worden in de meest zuidelijke provincie van Nederland.

Hoewel vaak ook typerend voor Belgisch-Limburg, gaat dit artikel over Nederlands-Limburgse streekproducten in het bijzonder; culinaire grenzen houden zich immers niet aan landgrenzen en veel gerechten stammen uit de tijd dat er sprake was van één Limburg. De Stichting Streekproducten Limburg (SSL) is licentiehouder van Streekeigen Producten Nederland (SPN), welke een landelijk keurmerk voor streekproducten heeft ontwikkeld.

Typisch Limburgse producten
Onderstaande producten belanden vaak samen op de (Limburgse) eettafel: voor het typisch Limburgse zuurvlees is Limburgse stroop nodig en de traditionele Limburgse huzarensalade: koude schotel, wordt vaak met Limburgs zuurvlees of tête de veaux gegeten en natuurlijk wordt de zult of balkenbrij geconsumeerd met een stukje Limburgs roggebrood.

Asperges
De `Koningin der Groenten` is populair in Limburg, met name rond de feestdagen. Asperges worden met een melksaus en wat nootmuskaat gegeten, of in een plakje ham gerold.
Balkenbrij
Bierpap
Huzarensalade (`kow sjottel`)
Knapkoeken
Konijn in het zuur

Limburgse vlaai (Limburgs: vlaoi)
Vlaai is oorspronkelijk uit Limburg afkomstig, de term Limburgse vlaai was vroeger synoniem voor vlaai in het algemeen en in essentie een pleonasme. Daar vlaai al lang niet meer alleen in Limburg geproduceerd en geconsumeerd wordt, heeft de term Limburgse vlaai een engere betekenis gekregen en is er van een pleonasme al lang geen sprake meer. Over de exacte definitie van een Limburgse vlaai kan getwist worden. Een `echte` Limburgse vlaai is natuurlijk gefabriceerd in Limburg, maar een volgens Limburgse receptuur bereide vlaai kan ook als Limburgse vlaai worden getypeerd. Buiten kijf staat dat het gebruik van bepaalde vruchtensoorten typerend is voor Limburgse vlaai en het gegeven dat Limburgse vlaaien in hun geheel worden afgebakken. Er is ook een typisch Limburgse rijstevlaai, een Limburgse vlaai is dus niet per definitie een vlaai met (streek)vruchten.
Mosterd
Nonnevot
Roggebrood
Sjroap (Stroop / Appelstroop)
Stroop wordt van oudsher veel geconsumeerd in Limburg, stroop wordt niet alleen op de pannenkoek, maar ook op Limburgs zwartbrood of roggebrood gesmeerd. Stroop wordt geroemd om zijn hoog ijzergehalte. Een bekende Limburgse producent van stroop is Canisius.
Tête de veaux
Een van oorsprong Frans gerecht, overgewaaid (en achtergebleven) in Limburg. Traditioneel een `armeluisgerecht`, omdat van een kalfs- of koeienhoofd in kokend water de laatste vleesresten worden losgeweekt en gebruikt in het gerecht. Tête de veaux betekent dan ook `hoofd van het kalf`. In de hedendaagse bereiding van het gerecht wordt doorgaans rundvlees (runderpoulet) gebruikt, champignons (kleine hele) mogen niet ontbreken.
Huijdvleisj (Hoofdkaas)
Ook wel zult genoemd, wordt zelden buiten Limburg gegeten. De Limburger eet zijn stukje zult traditioneel met een donkere broodsoort en wat azijn of mosterd.
Zoervleisj (Zuurvlees)
Tot de Limburgse streekproducten mogen ook biermerken zoals Brand, Alfa en Gulpener worden gerekend.

Uit in Limburg

Mocht u Limburg aandoen, maak er dan een culinaire rondreis van door de Limburgse keuken: neem een Limburgse koffie (koffie geserveerd met de Limburgse kruidenbitter Els) met een stuk vlaai, een waffel (wafel) of een `nonne(n)vot`. loop eens binnen bij een slager en vraag naar het huijdvleisj (hoofdkaas), koop hier wat grove mosterd en wat roggebrood bij. Als u toch bij de slager bent, kunt u om wat balkenbrij vragen, misschien heeft de specialistische slager wel de `echte` Limburgse kow sjottel (koude schotel), zoervleisj (zuurvlees), of tête de veaux kant-en-klaar voor u bereid, rol hierbij wat asperges in plakjes ham en u bent typisch Limburgs bezig. Mocht het roggebrood niet op raken bij de hoofdkaas of bij de balkenbrij, dan kunnen de resterende sneetjes besmeerd worden met wat sjroap (stroop), iets wat overigens prima samengaat met de eerdergenoemde hoofdkaas. Op uw tocht door Limburg komt u vast langs een versboerderij die eigen boerenyoghurt in huis heeft en andere zuivelproducten. Als u behalve de `gewone` boer een wijnboer tegenkomt moet u niet vreemd opkijken, wijn is zich langzaam aan het ontwikkelen tot een Limburgs streekproduct.

Categorie: Limburg (Nederland) Beneden een link naar een Limburgse Streekwinkel:

http://www.smaakvolontdekken.nl/winkelen/preuvelimburg.aspx

1 Reactie

  1. Ik ben altijd geinteresseerd in streekgerechten en ze zijn vaak ook uniek. Bedankt! Groetjes deon

Geef een reactie