Mijn Smulweb Blog

Marijke 's Blog

OESTERS & OESTERRECEPTEN

Informatie over oesters
Oesters

U moet er maar net van houden: oesters. De een is er dol op, de ander moet er niets van hebben… Een kleine les over de oester, de lekkerste oestergerechten en de handigste oestertips in deze special!

Over de oester

De oester is een in zee levend weekdier en leeft in helder, rustig zout water en komt vooral voor tot ongeveer 60 meter waterdiepte. Ze komen voor in de randzeeen van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Noord Afrika, maar ook in de Middellandse Zee en de Noordzee.

Tips

Koop bij voorkeur Zeeuwse oesters, die komen niet van ver en dus verser. Een verse oester heeft jus en ruikt fris naar de zee.

Koop altijd meer oesters dan strikt nodig is. Als u voor vier personen 4 x 6 oesters koopt om rauw te serveren, kan het altijd zijn dat er exemplaren tussen zitten die niet goed zijn.

Denk in menutermen als u oesters koopt. Geef bijvoorbeeld zes oesters vooraf, maak een salade met gebakken oester en nadien een oestersoep. Sluit de maaltijd af meteen goed dessert en u hebt heerlijk gegeten!

Bereid elke oester met liefde. Maak ze voorzichtig open door een oestermes aan de scherpste punt van de schelp tussen de twee schelpen te wringen. Zet niet teveel druk op het mes en streel eventuele schilfertjes in de oesterschelp weg.

Vergeet niet dat oestersap goud waard is. Verspil het dus niet!

BASIS OESTERRECEPT:

Oesters

BEREKEN VOOR AANTAL 1 PERSOON:
INGREDIENTEN
6 stuks oesters, platte

1 stuk zeewier

100 ml. crème fraîche

6 sprietjes bieslook

BEREIDING
1. Steek de oesters open en maak de oesters los

2. Klop de crème fraîche op

3. Snijd de bieslook zeer fijn

4. Lepel de crème fraîche op de oesters en strooi de bieslook er over

WIJNTIPS
– Chianti

RECEPTINFO
Voorbereidingstijd
Bereidingstijd 15 minuten
Moeilijkheidsgraad Beginner

Gebakken oesters met spekjes en koriander

BEREKEN VOOR AANTAL PERSONEN 2 personen :
INGREDIENTEN
6 stuks oesters

1 el. bloem

20 gr. ontbijtspek

4 takjes koriander

0.5 stuk citroen

Peper, zwarte, grofgemalen

BEREIDING
1. Steek de oesters open met een oestermes en een keuken doek

2. Haal de oesters los en leg ze in een zeefje, vang het oester vocht op

3. Snijd het ontbijt spek in zeer fijne stukjes en bak deze in een droge pan uit

4. Giet de uitgebakken spekjes op een zeefje en vang het spekvet op

5. Verhit het spekvet in een bakpan

6. Wentel de oesters door de bloem en klop het overtollige bloem eraf

7. Bak de oesters rondom bruin in ca 2 minuten goud bruin

8. Verwarm de oesterschelpen in een oven

9. Lepel de gebakken oesters in de oesterschelpen en blus het braadvocht af met het opgevangen oestervocht

10. Snijd de koriander blaadjes in fijne stukjes en voeg dit bij het braadvocht

11. Lepel het braadvocht over de gebakken oesters en serveer op een oesterbord

12. Serveer er de halve citroen bij
*********************************************************
Oesters met tongfilet en Gandaham

BEREKEN VOOR AANTAL PERSONEN 4 personen
INGREDIENTEN
4 stuks tongfilets

4 plakken gandaham

8 oesters

4 takjes dragon

2 el. olijfolie

1 ui

1 sinaasappel

6 stuks olijven, zwarte, zonder pit

0.2 peper, rode

1 glas vermout, witte

2 limoenen

BEREIDING
1. Plet de tong filet lichtjes tussen plastic en beleg de tongfilets met de reepjes Gandaham

2. Pluk de dragon en verdeel de blaadjes over de met ham belegde tongfilets

3. Rol de tongfilets strak op.

4. Bestrijk de tongfilets met iets olijfolie en strooi er peper en zout over

5. Gaar de tongfilets in een voorverwarmde oven van 200 graden C ca 12 minuten

6. Snijd partjes uit de sinaasappel, en snijd de olijven over de lengte in tweeën

7. Verwijder de zaadjes uit het rood pepertje en snijd het pepertje in zeer dunne reepjes

8. Verwarm olijfolie en zweet hierin de gesneden ui, zwarte olijven en het pepertje

9.Blus dit af met de vermout en voeg de partje sinaasappel toe

10. Lepel het mengsel van de sinaasappel op het bord en serveer hierop de tongfiletjes.

11. Maak de oesters open en serveer deze bij de tongfilet samen met een half limoentje

1 Reactie

  1. wij zijn echte oesterfans dus dit gaat gelijk mee

Geef een reactie