Rookoven

Experimenteren met een rookoventje is voor mij een nieuwe culinaire ervaring. Van huis uit ben ik opgegroeid met het roken van allerlei heerlijkheden. Mijn vader had achter de molen een rookhok waarin hij paling, poon, makreel,(vooraf gepekelde) ham en ander lekkers rookte. Hij rookte bij voorkeur met eikenmot en wist precies hoelang alles nodig had.Soms experimenteerde hij met kruiden.
Afgelopen maand kreeg ik voor mijn verjaardaardag een Albatros Roestvrijstalen rookoven. Goede raad kan ik niet meer aan mijn vader vragen dus dan maar zelf aan de slag.De Albatros rookt en kookt gelijktijdig. Vroeger was roken bedoeld om etenswaren langer houdbaar te maken. Daar is dit oventje niet geschikt voor. De bedoeling van deze oven is voedsel een heerlijke smaak meegeven. Eigengerookte lekkernijen zijn iets bijzonders. Vis wordt meestal gaar in de rookoven maar kip en vlees niet. Dit moet je voor of na het roken voor of verder bereiden om het gaar te krijgen.Allereerst houtmot/zaagsel of houtspaanders. Ik kreeg dit erbij cadeau in de smaken: eiken, beuk naturel en beuk met kruiden. In sportvis- of kookwinkels zijn diverse smaken te koop.
Je schijnt een oventje ook binnen te kunnen gebruiken maar ik geef de voorkeur aan buiten. Zet je oven op een onbrandbare plaat want ook het onderstel wordt warm
Mijn oventje heeft spiritusbranders. Laat deze eerst even flink op gang komen voordat je begint.
Aluminiumfolie in je oven en op je rooster scheelt giga veel schoonmaakwerk.Gebruik niet teveel zaagsel. Begin met 1 of 2 eetlepels anders lijkt je lekkere stukje vis of vlees al snel op een asfaltweg.
Bekleed de bodem van je oven met een stuk folie en leg hierop je zaagsel vlak boven de branders. Als je het rooster ook met folie bekleedt moet je hier wel gaatjes in prikken zodat de rook kan circuleren. Als de deksel gesloten is en er komt rook uit het ventilatiegaatje moet je dit sluiten. Doe de oven niet tussentijds open. Sommige vlees of vissoorten moet je laten afkoelen in een dicht oventje.

Hoewel het niet gemakkelijk in de boekhandel te vinden is bestaat er een boekje: Gerookte lekkernijen door Cecile Thijsen. Hierin staan onder andere tijdstabellen, recepten voor het roken van vlees, vis en groente en veel nuttige tips.
( isbn-10: 90 215 4304 4) Dertiende druk 2006. Als je wilt roken zou ik het zeker aanschaffen.

Mijn eerste experiment was een groot succes. Het recept van huisgerookte kalkoenfilet vind je op mijn pagina en ik denk dat er vele recepten zullen volgen. Zo zet ik op eenvoudige wijze de familietraditie voort.

6 Reacties

  1. ik heb voor moederdag een rookoven gekregen.Ik neem je artikel dan ook graag mee.Ga me er een beetje in verdiepen…het schijnt erg lekker te zijn,ik ben benieuwd.Bedankt. Groetjes, Adeline

  2. Wel een hele late reactie, maar waar koop je een rookoventje. mag ik vragen welk type jij hebt gekocht en wat kost een albatros oventje? he je nog meer rookrecepten?

  3. bezemsteeltje

    8 april 2009 at 15:25

    Eergisteren stond ik toevallig in de winkel voor zo“n oventje.Wil er ook een aanschaffen vroeg of laat.Lekker experimenteren!
    Neem daarom je je artikel mee.
    Bedankt en groetjes,Lut.

  4. Leuk je artikel over de rookoven. Mijn lieste wens zou zijn een rookkast. Had ik een keer gezin bij een belgisch kookprogramma. Hele hammen gingen daar in, en palingen. hij was zo groot als een locker die je ook op scholen ziet. Ze hadden dan ook tips hoe je er zelf een kon maken. Maar ja zo midden in de stad. Dus ik was erg happy met deze. Ik ga zeker je gerookte kip recept proberen . Bedankt en ik zie wel als je weer eens wat nieuws hebt geprobeert groetjes carolina

  5. roken is een beetje zoals vlles op een houte vuur bij BBQ het geeft een h??l unieke smaak…….

    Deon

Geef een reactie