Kruiden- en specerijenmengsels

Een aantal veel voorkomende kruidenmengsels om zelf te maken maar dan zonder smaakversterkers en conserveermiddelen. Deze lijst blijft “in bewerking” zodat er altijd nog nieuwe mengsels bij kunnen komen. Ik houd mij dan ook aanbevolen voor aanvullingen.

 

In dit artikel heb ik een aantal droge kruiden- en specerijenmengsels opgenomen. De “natte” mengsels, pasta’s en marinades zal ik in een ander artikel beschrijven.

Voor het malen is een (oude) elektrische koffiemolen wel handig.

Bewaar de kruidenmixen tot gebruik in een blik of pot op een koele, droge en donkere plaats.

Appeltaartkruiden
(voor 1 appeltaart)

2 tl kaneelpoeder.
1 tl nootmuskaat (gemalen).
1/3 tl gemberpoeder (djahé)

Baharat

Baharat is een Noord-Afrikaanse kruidenmix die ook gebruikt wordt in Libanon, Syrië, Israël en Jordanië. Baharat betekent gewoon “specerij” in het Arabisch. Dit mengsel wordt vaak gebruikt voor het kruiden van lamsvlees, maar is een all-purpose smaakmaker voor vis, kip, rundvlees, tomaten sauzen en soepen.

2 el gemalen zwarte peper
2 el paprikapoeder
2 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 tl gemalen kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen kardamom

Baharat - (Turks)

2 el gemalen zwarte peper
2 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el gemalen munt
1 el gemalen kruidnagel
1 tl nootmuskaat
1/2 tl gemalen kardemom
mespuntje gemalen kaneel

Barbecuekruiden

1 tl (zee-)zout
1 tl cayennepeper
1 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl rozemarijn, zeer fijn gehakt
1 tl komijn

Bovenstaande hoeveelheden leveren ongeveer 2 el barbecuekruiden op, genoeg voor ongeveer 2 kg vlees

Berbere
Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Ethiopië. Het is samengesteld uit velerlei specerijen, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek.

4 tl cayennepeper (of meer naar smaak),
2 tl fenegriekzaad
2 tl gemberpoeder
2 tl kaneelpoeder
2 tl kardamompoeder
2 tl zwarte peperkorrels
1 tl zout
mespunt nootmuskaat
4 tl komijnzaad
3 tl knoflookpoeder
4 tl gedroogde basilicum

Bereiding:
Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn.
Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardamompoeder, zwarte peper en het zout met elkaar.
Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voordurend roeren.
Maal het komijnzaad fijn.
Voeg vervolgens de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe.
Meng alles goed door elkaar.
Geniet van Berbere en probeer het uit in bijvoorbeeld soep, macaroni, nasi, voor het bestrijken van kip, rund en lam, voor marinades en sauzen visgerechten en groente schotels.
Voor het malen van de kruiden heb ik een elektrische koffiemolen gebruikt.

Bron: De Happy Chief Cook

Cajunkruiden uit Louisiana

Er bestaan vele soorten Cajunkruiden. Dit is er een van.

2 tl zout
3 tl paprikapoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde oregano
2 tl cayennepeper
1 tl zwarte peper
2 tl uienpoeder
1 tl tijm

Nog een recept voor cajunkruiden

1 el paprikapoeder
3 tl zout
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl witte peper
1 tl zwarte peper
1 tl oregano
1 tl tijm
met als extra toevoegingen (en/of):
selderie – basilicum – dragon – komijnzaad – gemalen laurier (elk 1/2 theelepel)

Chili con Carne kruiden

8 el paprikapoeder
5 el komijn
4 el oregano
4 el zout
3 el cayennepeper
2 el zwarte peper
2 el witte peper
2 el cacaopoeder
1 el gemalen piment
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneel

Voor Chili con Carne 3 – 6 el voor ca. 4 porties.
Naar smaak kan nog extra cayennepeper toegevoegd worden.

Chilipoeder

2 el paprikapoeder
2 tl oregano
1 tl komijn
2 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
1 tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)

CousCous kruiden

1 tl koriander
1 tl kaneel
1 tl ui poeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl peterselie
1 tl gember
1 tl zwarte peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn

Fajita kruidenmix

2 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl suiker
1 tl uyienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl gemalen komijn
1 tl zout
1 el maïzena

Frans vierkruidenpoeder (Quatre Épices)

Het mengsel wordt o.a. gebruikt voor paté, worst of terrines

1 el gemalen witte peper
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl gemberpoeder

Er wordt i.p.v. gember ook wel kaneel of piment gebruikt.

Garam masala

Kruidenmelanges in India worden Garam masala genoemd hetgeen “scherpe kruiden” betekent. Er zijn misschien zoveel soorten garam masala als er families zijn; ieder heeft zijn eigen recept.

Garam masala “New Delhi”
4 el korianderzaad
2 el komijnzaad
2 el zwarte peperkorrels
2 tl kardemomzaad, gemeten nadat de zaadjes uit de hulzen zijn genomen
3 stukjes pijpkaneel van ca. 10 cm
1 tl kruidnagels
1 hele nootmuskaat

Gebruik voor het roosteren van de ingrediënten een of meer koekenpannen die zijn gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Een koekenpan die is voorzien van een anti-aanbaklaag kan ook goede diensten bewijzen. Rooster elk ingrediënt apart (behalve de nootmuskaat) in een droge pan. Schud hierbij de pan opdat de zaden en specerijen voortdurend in beweging zijn. Zodra de zaden en specerijen hun geur loslaten, moeten ze meteen op een koud bord worden gestort. Nadat alle zaden en specerijen geroosterd en afgekoeld zijn, kunnen ze in een molentje (of elektrische koffiemolen) fijngemalen of in een vijzel fijngestampt worden. Daarna dient de hele nootmuskaat te worden geraspt en door het mengsel te worden geschept. Doe het mengsel in een pot die is voorzien van een luchtdicht af te sluiten deksel. Wanneer het mengsel op een koele en donkere plaats wordt bewaard, dan is
het tenminste 1 jaar houdbaar. Daarna is de kans groot dat de smaak en geur teruglopen.

Zie voor meer soorten Garam masala mijn artikel over Garam masala

Gehaktkruiden

Een mengsel dat dicht in de buurt komt van de “Slagers-“ of Verstegen- mix heeft de volgende verhoudingen.

4 tl zout
3 tl gemalen of vers geraspte nootmuskaat
2 tl gemalen witte peper
1 tl gemalen foelie
1 tl gemberpoeder
1 tl uipoeder
1 tl gemalen koriander
1 tl knoflookpoeder
(eventueel 1/2 tl gemalen kruidnagel, maar niet iedereen houdt daarvan)

Zo′n 3 a 4 theelepels zijn voldoende voor een pond gehakt. De rest kan bewaard (en eventueel nog aangepast) worden

Gehaktkruiden zonder zout

3 el gemalen korianderzaad
3 el selderieblad
2 el gemalen witte peper
1 el gemalen nootmuskaat
1 el paprikapoeder
1 el gemalen gemberwortel

Ca. 1 eetlepel kruidenmix is voldoende voor de bereiding van 500 g gehakt.

Gebruik:
Kneed 500 g gehakt met 1 ei, 2 verkruimelde beschuiten en 1 eetlepel kruidenmix door elkaar. Bereid het gehakt verder zoals je gewend bent.

Glühweinkruiden

1 kaneelpijpje (3-4 cm lang)
1 tl gemalen kaneel
5 kruidnagels
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl nootmuskaat
1 tl sinaasappelrasp of enkele druppels sinaasappelolie

Voor ca. 1 fles rode wijn

Goulashkruiden

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl koriander

Bron: Cecileg

Griekse kruiden

Dit is een snelle en eenvoudige manier om een typische Griekse smaak toe te voegen aan het meeste wat je wilt klaarmaken.

1 el paprikapoeder
2 tl gedroogde oregano
1 1/2 tl uienpoeder
1 1/2 tl knoflookpoeder
2 tl zout
1 tl maïzena
1 tl vers gemalen zwarte peper
1 tl gedroogde peterselie
1/2 tl gemalen kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat

Gyroskruiden

3 el paprikapoeder
2 tl zout
2 tl kerrie
2 tl komijn
1 tl chilipoeder
1 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
2 tl oregano
2 tl tijm
2 tl rozemarijn
2 tl maïzena

Italiaanse kruiden

2 tl basilicum
2 tl peterselie
2 tl oregano
1 tl uiensnippers
2 tl tijm
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
1 tl salie
½ tl gemalen laurier

Jamaicaanse Jerk

Jerk is een stijl van koken afkomstig uit Jamaica. Het vlees wordt ingewreven met een zeer heet specerijenmengsel. Jerk kruiden worden traditioneel toegepast op varkens- en kippenvlees.

1 el uienvlokken
2 tl gemalen tijm
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen zwarte peper
3 tl cayennepeper
1 el uienpoeder
2 tl zout
1/2 tl gemalen nootmuskaat
2 tl suiker
2 tl bieslook

Een theelepel gemalen gemberwortel en/of paprikapoeder kunnen dit mengsel nog verrijken. Ook wat oregano zal het er goed in doen.

De jerk pasta en jerk marinade zal ik in een ander
artikel beschrijven

Kerriepoeder (Brits)

2 el kurkuma poeder
2 el gemalen koriander
1 el gemberpoeder
1 el cayennepeper (poeder)
2 tl vers gemalen zwarte peper
½ tl gemalen komijn
½ tl gemalen kardemom
½ tl kruidnagelpoeder

Meng alle ingrediënten. Roosteren of malen niet nodig.

Kipkruiden – 1

5 tl zout
3 tl paprikapoeder
2 tl uienpoeder
2 tl bonenkruid
1 tl koriander
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
1 tl tijm
1 tl basilicum
1 tl foelie

Kipkruiden – 2

3/4 theelepel salie, verkruimeld
1/4 theelepel tijm blad, verkruimeld
1/4 theelepel peper
snufje marjolein
snufje kruidnagel

Madraskerrie

16 el korianderzaad
8 el komijnzaad
4 el venkelzaad
4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
2 el zwarte peperkorrels (of meer)
2 el zwart of bruin mosterdzaad
2 tl fenegriekzaad
1 el gemalen kurkuma
2 el gedroogde of verse curry blaadjes

Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 à 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen.
Voeg daarna het kurkumapoeder toe.

Libanese kruidenmix

1 el gemalen zwarte peper
1 el komijnpoeder
1 el paprikapoeder
½ el korianderpoeder
½ el kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaatpoeder
1 tl kaneel
½ tl kardemompoeder

Mexicaanse kruiden

1 el paprikapoeder
1 el uienpoeder of -vlokken
1 el knoflookpoeder of –vlokken
1 el oregano
1 el cayennepeper of chilivlokken
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder

Pizzakruiden

2 tl basilicum
2 tl peterselie
1 tl oregano
1 tl uienpoeder
1/2 tl tijm
1/2 tl knoflookpoeder
1 mespunt gemalen zwarte peper
1 mespunt gedroogde salie

Bron: Smulweb bj.cb.beldman: Barbecue ciabatta

Provençaalse kruiden – Herbes de provence

De samenstelling van het mengsel staat niet vast. Traditioneel bestaan de basisingrediënten uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm, waaraan nog basilicum, salie en lavendel kunnen worden toegevoegd.

Basis:
1 tl rozemarijn
1 el marjolein
1 el tijm
1 el bonenkruid

Extra:
1/2 tl salie
1/2 tl lavendel
1 tl basilicum

Ras el hanout

Ras El Hanout is een typisch Marokkaanse kruidenmelange en het betekent letterlijk “het beste van de winkel”.
Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.
Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Marokkaanse winkels.
Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim.
Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.

10 tl zwarte peperkorrels
8 tl gemberpoeder
8 tl komijnzaad
5 tl korianderzaad
8 tl gemalen kaneel
2 tl geraspte nootmuskaat
2 tl kardemompoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl gemalen kurkuma
2 theelepels zout
2 tl gemalen piment
16 kruidnagels

Bereiding:
Maak alles fijn in een vijzel, en meng het goed door elkaar.
Ik heb een koffiemolen gebruikt, en het gedurende 15 seconden gemalen.
Opmerking:
Dit kruidenmengsel heeft al een fantastische geur.

Een variatie hierop is:

2 tl gemalen gember
2 tl gemalen kardemom
2 tl gemalen foelie
1 tl kaneel
1 tl gemalen piment
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl kurkuma
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen witte peper
1/2 tl gemalen cayennepeper
1/2 tl gemalen anijszaad
1/4 tl gemalen kruidnagel

Shoarmakruiden

Shoarma is in Nederland zo populair dat je zou vergeten dat het uit het Midden Oosten komt. Er zijn veel verschillende mixen te koop, die allemaal iets anders smaken. Met dit recept heb je een mix die alle basiskruiden bevat. Je kunt naar eigen smaak nog variëren. Let op: er zit geen zout in, dat kun je naar eigen smaak toevoegen.
Ingrediënten
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el knoflookpoeder
1/2 el paprikapoeder
1 tl kurkumapoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl gemberpoeder
1 tl zwarte peper
1/2 tl gemalen kaneel

Meng alle ingrediënten en gebruik het naar smaak.

Circa 1 tl mix per 100 gr vlees (of meer als je dat lekker vindt).

Speculaaskruiden (voor 500 gram zelfrijzend bakmeel of bloem)

6 tl kaneelpoeder
2 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl anijszaad, gemalen

Suya mako(Boerkina Faso)

Dit poeder is vooral geschikt om er schape- of geitevlees mee in te wrijven alvorens het op de barbecue te leggen.

1 kopje gedroogde maïskorrels
1 el bloem
1 el cayennepeper
1/2 tl gemberpoeder
2 el paprikapoeder
2 el kerriepoeder
1 el gemalen pinda`s
1/2 tl nootmuskaat
zwarte peper
witte peper

Bron: Smulweb YaaMansa: Suya mako

Tacokruiden

4 el bloem
1 ½ el chilipoeder
1 ½ el paprikapoeder
3 tl zout
3 tl uienpoeder
2 tl komijn
2 tl cayennepeper
1 tl knoflookpoeder
1 tl suiker
½ tl zwarte peper

Tex-Mex kruidenmengsel

1/4 kop chilipoeder
4 tl paprikapoeder
2 tl zout
2 tl gemberpoeder
2 tl oregano
1 tl zwarte peper
1 tl gemalen komijn
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tijm
1 tl cayennepeper

Vijfkruidenpoeder

Een typisch Chinese kruiderij

gelijke delen gemalen
Chinese peper (Szechuanpeper of zwarte peperkorrels)
venkelzaad
kruidnagel
kaneel
steranijs

Vindalookruiden

2 tl. komijnzaad
2 eetl. korianderzaad
1 tl. kurkuma
1 tl. mosterdzaadjes
4 rode pepers
1 tl. gemalen zwarte peper
½ tl. gemberpoeder
½ tl. kardemonpoeder
1/2 tl. kaneelpoeder
1 tl. fenegriekzaad
2 tl mangopoeder
2 teentjes knoflook
3 kruidnagels
½ eetl. zeezout

Rooster de ingrediënten in een koekenpan.
Maal ze hierna in bv. koffiemolen of in de vijzel.
Bewaar dit mengsel in een luchtdicht potje.

Zoutvrije kruidenmix

1 theel cayennepeper
2 theel gedroogde basilicum
2 theel bonenkruid
2 theel uienpoeder
2 theel gedroogde salie
1 theel citroenrasp
2 theel gedroogde foelie of piment
2 theel gedroogde tijm
2 theel gedroogde peterselie
2 theel gedroogde marjolein
2 theel gemalen zwarte peper
1 theel paprikapoeder

Bewaar dit mengsel in een zoutvaatje op de tafel in plaats van zout. Perfect voor een zoutvrij dieet.
Maal alle ingrediënten samen in een koffie- of kruidenmolen, of vijzel. Laat minstens een nacht voor het gebruiken staan. Bewaar dit mengsel in een luchtdicht busje.

Bron: http://allrecipes.nl/recept/1125/zoutvrije-kruidenmix.aspx

14 Reacties

  1. Bedankt voor deze recepten, en voor het persoonlijk bericht hierover!

  2. Top, veel op 1 plekkie! Snap alleen in sommige de maïzena niet, kan iemand dat uitleggen?

  3. gonnie_lemmens

    3 mei 2015 at 17:53

    Geweldig ik zoek altijd naar nieuwe smaken en hier heb ik er weer gevonden reuze bedankt

  4. Super!!!! Enorm bedankt hiervoor.

  5. Hardstikke handig, ga ik zeker gebruiken!Normaal zoek ik internet af of ik iets kan vinden. Nu heb ik het handig in een artikel staan. Bedankt hiervoor! Lieve groet Cecile

  6. Eindelijk kruiden mixen waar geen geur/smaak/bewaarstoffen aan toegevoegd zijn. gr. gipskruid

  7. lieredomdrij

    17 juni 2013 at 21:50

    De geuren spatten van je artikel af, heerlijk en ook heel leuk, groet Roger

  8. Bedankt voor je artikel ! Groeten, Harry

  9. Dank je wel voor dit uitgebreide overzicht. Om de ingredienten gemakkelijker te vinden is hier een lijstje met de namen in o.a.nederlands en Indonesisch, zodat je ze gemakkelijker in de toko kunt vinden.
    http://www.waterlily-unlimited.nl/spice

  10. Leuk artikel. Heb hem meegenomen, dank je wel. Groet, Laura

  11. vanavond het Gyros mengsel gemaakt, het zout gehalveerd dat is persoonlijk ben niet zo zouterig aangelegd en die maizena snap ik niet dus weg gelaten en heb ik ook niet in huis. Lekker vlees in kleine reepjes gesneden en gemarineerd voor morgen avond MAAR WAT RUIKT MIJN POTJE GYROS KRUIDEN HEERLIJK!!! nogmaals dank voor deze mengsels.

    Gr. Hanny

  12. Hallo Martien,

    Ik gebruik vaak kruiden en ik vind het erg leuk dat je alle kruidenmengsels uit verschillende landen op een rijtje hebt gezet.
    Ik neem het dan ook gelijk mee naar mijn pagina , dank je wel.

    Groetjes,

    Hedy

  13. Hoi Martien. Ik heb er nog een voor je: Suya Mako (zie recept) uit de West-Afrikaanse keuken. Zie maar of je er wat aan hebt. Heb natuurlijk dit artikel even meegenomen, bedankt. Groetjes, Yaa Mansa.

  14. Martien erg handig bedankt hiervoor

Geef een reactie