Eten in Frankrijk…

Lekker eten en niet lekker eten We zijn dit jaar op vakantie geweest in Frankrijk. De Provence om precies te zijn. We hadden een hoop verschillende meningen gehoord over het eten daar. Overdag is het eigenlijk simpel voor ons. We ontbijten met lekker vers stokbrood, gekookt eitje, thee en melk. ‘s-middags maken we gewoon wat stokbrood klaar als er iemand is die trek heeft. De kinderen die gunnen zich eigenlijk geen tijd om te eten en aten vooral cornflakes met melk ook prima. Aangezien het erg warm was vond ik eigenlijk dat veel drinken en fruit belangrijker was. We hadden veel “makkelijk” eten in huis. Zoals bijvoorbeeld pasta en kant en klare potjes “bolognese”.

Maar goed het eten “buitenshuis”. De eerste keer ging we naar de kustplaats “Cassis”. De 2 oudsten waren achter gebleven op de camping en de jongste ging mee. Ze meldde dat ze erg zin had in mosselen en daar gingen we de fout in. 3 porties mosselen met friet. Het werd geserveerd in een glazen schaal in de vorm van een mossel met daar aan vast een apart schaaltje voor de friet. Frietsoep zeg maar want de friet dreef lustig in het mosselvocht. De mosselen zaten vol met wier en krabbetjes. En om het verhaal compleet te maken stokbrood erbij waar je iemand de hersenen mee kon inslaan GETSIE. Die mensen van het restaurant kon het allemaal geen barst schelen stomme toeristen die je nooit meer terug ziet genoeg. Wat een afknapper zeg je eerste etentje op vakantie. We hebben dus geen cent fooi gegeven.

Nee dat moesten toch even overdoen. Dus die avond daarna gingen we met z’n tweetjes richting het plaatsje Nance les Pince. We kwamen in een grote tuin terecht waar aardig wat mensen zaten te eten. We werden supervriendelijk ontvangen door een mevrouw en we kregen een erg gezellig tafeltje. Een kaart hadden ze niet maar je kon kiezen uit 4 voor, hoofd en nagerechten. Helaas is ons Frans van dermate slechte kwaliteit dat we de rap sprekende Francaise niet echt konden verstaan. Peter nam een salade met Mozzarella en ik iets met groenten. Als hoofdgerecht lamskoteletjes. We kregen heerlijk warm vers stokbrood, een kan rose,een kan water met ijs en 2 rode port.

Toen kwamen de voorgerechten. De salade van Peter zag er heerlijk uit. En ik kreeg tot hilariteit van ons beiden een bord met daarop: een hele rauwe ui, een halve gekookte aardappel, een rauwe artisjok, een half gekookt ei, een stuk rauwe wortel, een grote rauwe champignon en 2 stukken rauwe selderij. Met daarbij een soort tapenade. En beste smullers, HET WAS OVERHEERLIJK!!! Wat een combinatie om al die verse groentes te dopen in een heerlijke tapenade. Het blijkt dus een typisch Frans gerecht te zijn “Anchoiade” het recept staat onderaan dit artikel. Het hoofdgerecht heerlijk gemarineerde lamskoteletjes met allerlei groentes,salades en verschillende soort krielaardappeltjes.

Als nagerecht nam ik huisgemaakte Tiramisu. En groot stuk die we echt met z’n tweeen op moesten eten en wederom heerlijk. Ondertussen werd het donker en alle gekleurde lampjes en kaarsjes gingen aan beregezellig. Daar werd met liefde gekookt en je werd met veel plezier bedient. De rekening voor dit alles was 42 euro. Op de rekening ontbraken het stokbrood, de kan water en de 2 port. De port was van het huis. De fooi van 11,50 euro was ze van harte gegunt.
De keren dat we daarna uit eten zijn geweest hebben we alleen nog maar van dit soort restaurantjes bezocht.

Anchoiade
internationaal recept

Ingredienten
Nodig voor vier :
20 g blanke amandelen
60 g ansjovisfilets
3 teentjes knoflook
1 sjalotje
1/2 hete peper (facultatief)
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1/4 theelepel gedroogde Provencaalse kruiden
1 grote tomaat
3 eetlepels fijngehakte peterselie

Stappen

De ansjovisfilets droog betten. Het sjalotje in vier snijden. Zaden en huid van de tomaat halen en het vlees in blokjes snijden. De amandelen met de ansjovisfilets en de teentjes knoflook in de blender van een mixer vergruizen. Laat de motor draaien en voeg sjalot, olie, azijn en Provencaalse kruiden toe. Vermaal de ingredienten tot een pasta en voeg de blokjes tomaat, de fijngehakte peper en de peterselie toe. De motor zachtjes en kort laten draaien tot alles door elkaar is gemengd (niet meer tot puree vermalen !).

Zo’n hartige Provencaalse anchoiade wordt vaak op geroosterd brood gesmeerd of wordt gegeven bij bleekselderij of andere rauwkost. Soms gebruikt men voor de bereiding ook witte wijnazijn en basilicum. In Draguignan maakt men anchoiade door puree van ansjovis te mengen met fijngehakte ui en hardgekookt ei. Het mengsel wordt in een dikke laag op brood gesmeerd en met olijfolie besprenkeld, waarna alles in de oven wordt gebakken.

2 Reacties

 1. Jammer dat het zo’n 1e x tegenviel. Maar ook dat kan in NL gebeuren.
  De overige xen was het blijkbaar wel erg lekker en gezellig! Heerlijk he?
  Misschien handig om een volgende x een woordenboekje met wat hulpzinnen mee te nemen?
  Wel super goedkoop 42 euro voor een hele avond uit.
  Leuk artikel.
  Groetjes,
  Monique

 2. Wat een leuk artikel. Ik zat eerst te griezelen bij dat eerste restaurant (lust geen mosselen) Maar tweede restaurant dat moet echt goed geweest zijn. Zeker wat een combinatie met die groentes. Ben je maar twee keer uit eten geweest of komt er nog meer ??? Groetjes Lucy

Geef een reactie