Kosjer voeding

Een artikel over de aspecten van Joodse voeding. De Joodse religie heeft grote invloed op de voedingsgewoonten van de Joden. Hierdoor bestaan er spijswetten. Spijswetten (kasjroetwetten) zijn hygienische
maatregelen, maar zijn ook bedoeld als heiliging door zelfdiscipline en matigheid.

 • voorkomen van verdierlijking van de mens
 • hulpmiddel tot levensheiliging
 • Het is verboden om melkspijzen (zuivelprodukten), en vleesspijzen
  te mengen (Ook produkten die in contact zijn geweest met melk- of vleeskost mogen niet met elkaar vermengd en gekookt worden. Zo ook moet er apart keukengerei zijn voor melk en vlees.)

 • Het is verboden om bepaalde diersoorten te eten. In de Tora, het Joodse wetboek) staat omschreven welke dieren wel en welke dieren niet door Joden genuttigd mogen worden omdat ze ‘rein’ of ‘onrein’ zijn. Omschreven wordt dat veedieren gespleten hoeven moeten hebben en dat ze moeten herkauwen om kosjer te zijn. Zo is varkensvlees niet kosjer omdat het weliswaar gespleten hoeven heeft, maar niet herkauwend is.)
 • Het is verboden om bepaalde delen van het vlees zoals bepaalde aderen en vetten mogen niet worden genuttigd en moeten worden verwijderd.
 • Het is verboden om bloed te nuttigen (het vlees moet gezouten worden om zo het bloed te onttrekken aan het vlees.)
 • Dieren behoeven ‘sjechieta’ (Dieren worden op een kosjere manier geslacht, anders zijn ze niet kosjer.)
 • Het is verboden om insekten te eten. Groenten, fruit, rijst en andere natuurlijke produkten moeten worden onderzocht op insekten. Alle insekten die mogelijk zichtbaar zijn met het blote oog moeten worden verwijderd. Een bekend voorbeeld is sla. Het maakt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om broccoli, verse peterselie, maiskolven e.d. te eten, omdat het moeilijk is om deze op insecten te controleren.)

Alles wat verboden is wordt ‘Trefa’ genoemd. Produkten die wel geschikt zijn voor gebruik noemt men ‘Kosjer’. Ook zijn er neutrale (‘Minnich’)produkten, deze kunnen gebruikt worden bij zowel melk als vleesspijzen.

“Gij zult het bokje niet koken in de melk van zijn moeder,” staat er in het oude testament (Exodus 23:19 en Exodus 34:26 en Deuteronomium 14:21.) Hieruit vloeit voort dat het verboden is om vlees en melkprodukten tezamen te bereiden en te eten in een maaltijd. (Ook mag het niet tezamen worden gekocht.)

Hierdoor is de Joodse keuken in drieen verdeeld:

1. Een gedeelte waar melk spijzen worden bereid.
2. Een gedeelte waar de neutrale produkten worden bereid (vb. eieren,vis, groente, fruit en waterbrood.)
3. Het laatste gedeelte is alleen bestemd voor vlees en vleesspijzen.

Wanneer men een vleesspijs heeft gegeten moet men 1 tot 6 uur wachten alvorens een melkspijs te eten. Na gebruik van melkspijzen (waarvan de smaak minder blijft hangen) mag met wel meteen een vleesspijs eten. Men moet dan wel eerst de handen wassen, de mond spoelen en iets hards eten. (vb. een appel.) Hierdoor worden melkresten van de tanden geschuurd. I.p.v. deze handelingen kan men ook een uur wachten alvorens een vleesspijs te eten.Voorafgaande aan een broodmaaltijd dienen joden de handen te wassen volgens de voorgeschreven wet, waarbij zowel tijdens het handenwassen als voor het eten een ‘beracha’ (lofzegging) dient te worden gezegd.

Over het algemeen kan gezegd worden dat er een lofzegging zowel voor het nuttiging van de maaltijd als daarna (dank)gezegt.Wanneer je een etentje organiseert waar ook joodse mensen aanwezig zijn dien je rekening te houden met:

Je kunt het eten het beste laten verzorgen door een Joodse Cateraar, wil je er zeker van zijn dat het eten kosjer is. (adressen kun je opvragen bij joodse instellingen)
(Let op dit kan vrij duur zijn.)

Het bestek dient kosjer bestek te zijn. Wegwerpbestek mag ook.

Het eten dient gekookt te zijn door joden en indien opwarmen dient dit ineen kosjere oven te gebeuren

Informatie over of een bepaald product wel of niet kosjer is kun je o.a. halen uit de Kasjroet lijst: (kosjere producten uit de supermarkt:)De Joodse godsdienst kent veel feestdagen, die alle met aandacht worden gevierd en waarbij meestal speciale voorschriften t.a.v. voeding gelden. De Sabbat is een rustdag die duurt van vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang. *Gedurende deze tijd mag niet gewerkt worden.

Handige woordenlijst als je een keer in een Israelisch restaurant gaat eten:


Beheime = Dier
Beigl = Bagel: Broodje met een gat in het midden
Blintses = Flensjes
Bokserkes = Peulen van de Johannesbroodboom (lekkernij voor kinderen.)
Bronfn = Gedistilleerd (wodka)
Challe = Gevlochten sjabbesbrood
Charoset = Mengsel van appel, rozijnen en wijn (symbolisch voor leem waarmee joden in Egypte moesten werken)
Chomets = Gezuurd brood
Chrein = Mierikswortel
Chremzlech = Koekjes (voor Peisach)
Farfels = Meelballetjes
Gefilte Fisj = Jiddische vissspecialiteit
Kasjroet = Het Kosjer zijn
Kesause Mangelen = Pinda’s (Curacouse Amandelen)
Kiddoesj = Zegening over de wijn
Knoble = Knoflook
Koegel = Gerecht van gebakken en gevuld brood of meeldeeg (gebakken met kippevet en vaak gevuld met rozijntjes en peertjes)
Kosjer = Rein zijn, volgens de joodse rituele wetten.
Kreplech = Meelballetjes. (voor Poerim)
Latkes = Aardappelkoekjes (voor CHanoeke)
Lechaim! = Proost
Loksjen = Noodles
Mangelen = Amandelen
Masjke = Sterke drank
Matse = Ongerezen brood (voor Peisach)
Nasj = Snoep
Nasjerai = Zoetigheid
Nasjn = Smikkelen
Peisach = Joods Paasfeest
Poerim = Soort Carnavals feest. (Herrinnering aan Koningin Esther red haar volk van de vernietiging.)
Seoedenjoe = Maaltijd
Sjikker = Dronken
Tsjolnt = Gerecht voor het einde van de Sabbath (*wordt op vrijdag al in de oven geplaatst)
Tsoekerkes = Snoepjes
Tsoekerzis = Zo zoet als Suiker
Zoier = Zuur

Wanneer je onverhoopt in een ziekenhuis komt te liggen en je verlangt Kosjer maaltijden.Dan kan ik het Joodse Ziekenhuis CIZ in Amstelveen (Tel:020-3474747)aanbevelen.

Voor verdere inlichtingen kun je ook bellen met het opperrabbinaat in Nederland: 020-6460046.

Als je meer aanvulling hebt op dit artikel, of eventuele opmerkingen dan kun je mij ook mailen.

marionneke@hotmail.com.

8 Reacties

 1. hoi,
  Ik heb ze bij mijn favorieten gezet hoor, bedankt.
  gr. van johan

 2. HALLO,

  LEUK ZO’N ARTIKELTJE OVER EEN ANDERE CULTUUR!
  IK VIND HET LEUK OM EENS TE KIJKEN IN DE KEUKEN VAN EEN ANDER CULTUUR, EN TEVENS TE LEZEN OVER HET HOE, WAAROM, ETC.
  IK ZET HET FAVORIET!

  BEDANKT EN TOT ZIENS!
  GR.
  ANITA

 3. Zelf eet ik niet volgens de Joodse leer, waarom niet. Ten eerste omdat ik niet Joods ben. Wel probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met wat ik eet. Wat vlees betreft, het liefst biologisch/EKO of scharrel. Soms ook geen vlees of een vleesvervanger als quorn of tofu. (Is ook een stuk goedkoper en minder vet.)
  Dit artikel over Joodse voeding heb ik geschreven in het kader van mijn opleiding.
  Ik ben wel van plan om dit jaar op vakantie te gaan naar Israel (heb er familie wonen nl.) En uiteraard ga ik dan eens wat verder informeren over Kosher voeding. (misschien wat foto’s maken voor hier… zou leuk zijn.)

 4. Hallo Marjon, een heel goed artikel zeg.
  Wij proberen ook te eten zoals dat in de bijbel aangegeven wordt. Dit doen wij nu al zo’n 5 jaar. In het begin was het weleens moeilijk (vooral met pubers) en o die lekkere uitgebakken spekjes, die misten we wel hoor. Maar die heb ik vervangen door rundersalamie. Dit is ook prima uit te bakken. Wat een hoop geknoei is dat toch de laatste tijd met al die dierenziekten he.
  Wist je dat die koeien en kippen wel eens ziek konden zijn door het meel wat ze gevoerd krijgen en waar o.a. ook varkens in verwerkt zijn. Echt niet koosjer hoor!
  Ik denk ook niet dat God het eten zo bedoeld heeft. In het begin was het eten ook veel meer plantaardig. Maar wij zijn steeds meer vlees begonnen te eten. Zeg, ik wens je succes met je site en kom nog eens bij je langs, groetjes bibiri

 5. Leuk om te lezen! Ik houd met mijn voeding ook rekening met enkele van deze leefregels. Ik zal niet gauw een dier eten, waarvan in de bijbel staat, dat het niet goed voor je is.
  Ik ben wel op zoek naar recepten voor koshere voeding. Dus als je die hebt….. graag.

  groetjes,

  ank

 6. Leuk om te lezen! Ik houd met mijn voeding ook rekening met enkele van deze leefregels. Ik zal niet gauw een dier eten, waarvan in de bijbel staat, dat het niet goed voor je is.
  Ik ben wel op zoek naar recepten voor koshere voeding. Dus als je die hebt….. graag.

  groetjes,

  ank

 7. Leuk en interssant artikel hoor! Zelf ben ik ook geinteresserd in de Joodse keuken en heb ook echte authentieke Joodse recepten van over de wereld op mijn pagina staan.Wie eens een kijkje wil nemen is van harte welkom eens rond te spitten.

 8. Leuk en interssant artikel hoor! Zelf ben ik ook geinteresserd in de Joodse keuken en heb ook echte authentieke Joodse recepten van over de wereld op mijn pagina staan.Wie eens een kijkje wil nemen is van harte welkom eens rond te spitten.

Geef een reactie