KOOKCLUB2006 in JUNI

Met 2 menu`s van de maand en vele verrassende recepten! Welke producten staan deze maand bij de KOOKCLUB in het zonnetje?

Deze heeft de Kookclub gekozen voor hoisinsaus, tuinbonen en – als tegenhanger uit de Aziatische keuken – sojabonen.
En natuurlijk “RECEPT VAN DE MAAND”. Deze keer twee verrukkelijke recepten van de Kookclubleden ecureuil en foekje1, die je zeker niet mag missen.

Hoisinsaus
Hoisinsaus wordt ook zoete gefermenteerde saus (tian mian jiang) genoemd. Saus van gefermenteerde tarwe, zout en soms sojabonen.
Gebruik deze donkere, glanzende saus in dipsausjes en roerbak gerechten. Controleer aan de hand van de Chinese karakters op de verpakking of je de ‘echte’ saus te pakken hebt.
Hoi Sin betekent zoiets als "zeevruchten" in het Kantonees. Toch zit er geen vis in de saus.

We zouden geen Kookclub zijn als we niet een recept zouden geven om een soort van hoisin-saus eens zelf te maken.Gewoon een keer proberen.
Ingrediënten:
– 4 eetlepels ketjap manis
– 2 eetlepels taoco (een sojabonensaus) ook wel Indonesische Taotjo genoemd
– 1 geperste teen knoflook
– 2 theelepels sesamolie
– sambal oelek
– rijstazijn
– zwarte peper
– suiker
– zout
Meng alles door elkaar en proef. De saus heeft een sterke smaak. Vind je de smaak te sterk, verdun dan met olie of water. De saus is zout-hartig van smaak, niet scherp, met een zoete ondertoon, gladder en dunner dan ketchup en wordt in grillgerechten en roerbakgerechten toegevoegd, of als basis voor dipsauzen gebruikt. Hoisinsaus wordt vooral in de Kantonese en Vietnamese keuken gebruikt. Vaak wordt het gebruikt om vlees voordat het op de barbecue gaat mee in te smeren. De saus past prima bij vette vleessoorten, zoals spare-ribs, Pekingeend, varkensvlees en als dipsaus.
In roerbakgerechten één of twee eetlepels toevoegen. De saus kan in gerechten meegekookt worden, of zo uit de fles worden opgediend. Na opening wel in de koelkast bewaren.Net als zovele kruidensauzen en kruidenmengsels heeft elke streek een eigen recept om hoisinsaus te maken. Elk merk hoisinsaus heeft zijn eigen ingrediënten in verschillende hoeveelheden. Daardoor heeft elk merk zijn eigen smaak. (overgenomen van internet!)

Recepten van Kookclubleden met hoisinsaus


Pittige paddenstoelen met tagliatelle en groente


Chinese eendenborst uit de wok
Geglaceerde kip met Hoisinsaus


Gebakken blokjes kip in een zoetzure hoisinsaus


Chinese, gewokte, kip met broccoli en witte rijst


Mijn variatie op Char Siu (zoete geroosterd varkensvlees)


4 x Varkenskarbonade Uit Oven


Speklap met Chinese paddenstoelen en hoisinsaus


Spare ribs uit Peking


Mijn eigen pittig zoete gelakte spare ribs uit de oven


Indonesische rundvlees hachee uit de wok !!


Kippenbouten met oosters tintje (slowcook)


Rundvlees met hoisinsaus uit de tajine

Tuinbonen
Tuinbonen zijn een seizoen groente. Het seizoen loopt van april/mei tot eind augustus.
Verse tuinbonen zitten in een peul. Ook zijn ze te koop in pot of blik en uit de diepvries.
Verse tuinbonen kun je – nadat je ze heel even (plm. 2 minuten) hebt voorgekookt en direct daarna met koud water hebt afgespoeld – ook dubbel doppen.
Wie niet van tuinbonen houdt lust vaak wel de dubbel gedopte tuinbonen omdat het schilletje van de tuinboon vaak taai en bitter is.
Tuinbonen kun je dubbel doppen door met je nagel een sneetje te maken tegenover de navel van de boon. Je wipt de boon er dan zo uit, waarna je deze verder kunt bereiden.
Je hoeft de dubbel gedopte tuinbonen dan nog maar heel kort te koken (plm. 5 minuten, maar dan wel even proeven of ze gaar zijn).

Recepten van Kookclubleden met tuinbonen


Tomaten gevuld met gamba en gemarineerde tuinbonen


Soep met tuinbonen en gemengde mosterdkool


Kipfilet met tuinbonen, chorizo en tijm


Piselli con prosciutto ( doperwten of tuinbonen met rauwe ham


Tuinboontjes met Ham


Tuinbonen met ham spek en sjalotjes

Sojabonen
Sojabonen – Glycine max – komen oorspronkelijk uit Azië. De sojaboon – al duizenden jaren een belangrijk voedsel in Azië. De sojaboon wordt daar beschouwd als één van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. De sojaboon is pas vanaf de 20ste eeuw bekend geraakt in de Westerse wereld. De sojaboon is een peulvrucht zoals erwten of groene bonen.

Recepten met sojabonen van Kookclubleden


Ongedopte groene sojabonen


Gebakken rijst uit Yangzuou

Tot slot twee heerlijke “Recepten van de Maand” !!

Het recept van ecureuil
Volgens ecureuil “het lekkerste recept dat ze ooit geproefd heeft”.

TOP: NOUGAT GLACÉ

Ingrediënten
2 eieren
80 g 2 eetlepels fijne suiker
65 g honing
65 g amandelen
50 g ongezouten pistachenoten
2,7 dl slagroom

Hulpmiddelen
Cakevorm, liefst siliconen van 1 liter, mixer

Voorbereiding
Verwijder de vliesjes van de amandelen : giet er zoveel kokend water op dat ze ruim onder water staan.
Na 2 minuten afgieten en afspoelen met koud water. Wrijf de vliesjes eraf.Goed droog maken.

Bereidingswijze
Gril de amandelen in een tefalpan, voeg een afgestreken eetlepel suiker toe en laat ze zachtjes karameliseren. Idem voor de pistachenootjes. NIET stiekum proeven, is heet!!
Af laten koelen. Klop intussen de eiwitten stijf. Breng de honing aan de kook en giet deze, al kloppend, in een dun straaltje bij de eiwitten.
Klop de eidooiers met de suiker licht en schuimig en spatel door de eiwitten. Klop de slagroom stijf en spatel door de eimassa. Hak de noten grof en spatel door de massa.

Schep in de vorm ( je houdt wat over voor een klein bakje) en zet minstens 6 uur in de diepvries.

Serveertip
Serveer bv. met een beetje frambozencoulis of wat vers rood fruit.

Het recept van de maand van foekje1
“Hier heb ik hele mooie herinneringen aan. Laura, mijn kleindochter, die meedenkt en ook al een eigen mening heeft.”

MEDITERRANE LASAGNE
Verrassende combinatie, gemaakt voor Laura, mijn kleindochter. Ze wilde de walnoten erbij, maar dat vind ze achteraf niet zo`n goed idee.De verse pesto is heerlijk erbij.

Ingrediënten
12 verse lasagnevellen,200 gram spekjes, 750 gram gehakt naar keuze; 3 el ras el hanout, 1 dl paprikapoeder en beetje cayenne.750 gram diepvriesspinazie, 2 zoete puntpaprika`s,4 tomaten, 6 sjalotjes, 4 knoflook, 2 el ras el hanout, zout en peper naar smaak,2el olijfolie, 3 eieren, 250 gram turkse of griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 100 gram parmezaanse kaas, 100 gram gehakte walnoten. Voor de pesto; 1 bos verse basilicum, 3 el parmezaan kaas, 2 el pijnboompitten, 5 el olijfolie.

Hulpmiddelen
Ovenschaal

Voorbereiding
Gehakt bestrooien met de ras el hanout specerijen, paprikapoeder. De knoflook en sjalotjes pellen en in plakjes snijden. De puntpaprika`s van zaadlijsten ontdoen en in ringen snijden.De eieren met de yoghurt, mascarpone los kloppen en zout en peper erover strooien.

Bereidingswijze
Olie in braadpan verhitten, sjalotjes, knoflook aanzetten, gehakt toevoegen en bestrooien met de ras el hanout, paprikapoeder, en cayenne.De tomaten 15 minuten mee laten smoren. De spekjes uitbakken en apart weg zetten. De puntpaprika`s 5 minuten in beetje olie smoren. Apart weg zetten.De spinazie al roerend in pan ontdooien en verwarmen.De parika`s erbij doen en de spekjes.In lage platte schaal, die ingevet is 3 lasagnavellen op de bodem leggen. De helft van het gehakt hierover verdelen, weer 3 vellen lasagne, daarop het spinaziemengsel verdelen, dan weer 3 vellen met gehakt erop en als laatste laag het mascarponemengsel die bedekt wordt met geraspte parmezaan kaas en walnoten. In een voorverwarmde oven de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar laten worden. De pesto maken door alles in een blender te pureren.

Serveertip
De lasagne in porties snijden en op bord leggen. De pesto apart erbij geven.

Wij hopen dat jullie weer veel plezier zullen beleven aan dit artikel, leuke ideeën opdoen en lekker zullen smullen !!!

Aan dit artikel hebben meegewerkt: fressnaph, molenmeisje, ecureuil, foekje1, marcdepester, pwiggers, alidada en deonart.

Juni 2013,
Petra en Deon.

4 Reacties

  1. Ziet er allemaal heerlijk uit Dank jullie Groetjes Karina

  2. molenmeisje

    17 juni 2013 at 16:57

    Wat ziet het er weer leuk uit. Een goed idee hoor steeds enkele producten in het zonnetje. Bedankt voor het mooie artikel. Hanneke

  3. Ook van mij complimenten voor de heerlijke recepten. Helaas was ik deze keer niet van de partij maar dat komt wel weer. Bedankt Petra en Deon. groetjes Susan

  4. Wederom dank aan Petra en Deon voor weer hele lekkere recepten. Het zelf maken van de hoisinsaus lijkt me inspirerend. Ook de nougat glace is heel apart.Groet, Marieke

Geef een reactie