Inmaken en steriliseren

Inmaken en steriliseren Bij het inmaken of steriliseren van groenten en fruit worden de micro-organismen door verhitting gedood,
en omdat we de levensmiddelen vervolgens luchtdicht afsluiten kunnen er naderhand ook geen nieuwe bacterien
binnendringen.
De producten kunnen op verschillende wijzen worden ingemaakt: in een speciaal daarvoor bestemde ketel of pan, of in de oven.1. U mag alleen onbeschadigde weckpotten gebruiken. De randen van de pot moeten volkomen gaaf zijn om een goede afsluiting te garanderen.
2. De potten voor het gebruik grondig reinigen met heet water en afwasmiddel, en de resten van oude rubberen ringen zorgvuldig verwijderen.
De potten met schoon water naspoelen en omgekeerd op een schone keukendoek uit laten lekken.
3. De rubberen ringen (geen beschadigde of uitgedroogde oude ringen gebruiken) moeten een paar minuten in schoon water worden gekookt en tot ze
gebruikt worden in schoon koud water worden gelegd.
4. De potten tijdens het vullen op een natte doek zetten.
5. De potten, als het om rauwe levensmiddelen gaat, vullen tot aan de rand, en als het om gekookte levensmiddelen gaat tot 2 cm onder de rand, tenzij het in het recept anders wordt aangegeven.
Vloeistof mag tot 2 cm van de rand komen, en een papperige massa(moes) tot 3/4 van de pot.
6. De rubbere ringen en het deksel nat op de schone glasrand leggen. Wanneer de potten worden gelsoten met een beugel of een veer, moet u er goed op leten dat de ringen niet verschuiven.* De potten altijd op een speciaal daarvoor bestemd rooster in de ketel zetten, nooit direct op de bodem.
* De ketel moet met zoveel water gevuld zijn, dat de potten voor 3/4 in het water staan. Potten met een koude inhoud met
koud water opzetten en potten met een hete inhoud met heet water. Een kookthermometer, die tijdens het steriliseren in het
water wordt gezet is beslist noozakelijk om ervoor te zorgen dat het water precies de juiste temperatuur heeft.
* Het vuur hoog zetten om de temperatuur te bereiken die nodig is om te kunnen steriliseren. Het inmaken begint pas als de volgens het recept vereiste temperatuur
op de thermometer af te lezen is. Om deze temperatuur vast te houden wordt de vlam lager gezet. Controleer de temperatuur regelmatig. Het water mag niet koken, maar moet tegen de
kook aanblijven, anders komt er gemakkelijk vocht uit de pot tussen de rand en deksel en kan de pot niet luchtdicht worden afgesloten.
* De potten, als de kooktijd om is, direct uit de ketel halen (vermijd tocht), om te voorkomen dat de groente/fruit te lang doorkookt en daardoor te zacht wordt en dus minder mooi om te zien.
Potten die onder de druk van een beugel of een veer staan, moet u laten staan, tot ze volkomen afgekoeld zijn.* Tref dezelfde voorbereidingen als bij het inmaken in de ketel. Om de ovenwarmte optimaal te kunnen benutten, kunt u het beste tegelijk 6 potten van dezelfde grootte inmaken met dezelfde inhoud,
of in ieder geval met dezelfde kooktijd. De potten mogen elkaar niet raken en ze moeten in een 1 cm hoge braadslee staan, die gevuld is met water. De potten afdekken emt een stuk natgemaakt bakpapier en de braadslee
op de onderste richel van de oven plaatsen. De oven op 180 – 200 graden zetten. Zodra de vereiste temperatuur is bereikt, de braadslee in de oven zetten. Na 60-70 minuten beginnen er luchtbelletjes van de bodem van de potten
op te stijgen.
* Bij fruit: de oven uitzetten en de potten er nog 30 minuten in laten staan
* Bij groenten: de oven op het moment dat de luchtbellen op beginnen te stijgen op 125 – 140 graden zetten en de groenten op deze temperatuur in 90 minuten steriliseren. Zowel fruit als groenten moeten na het
steriliseren direct uit de oven genomen worden om af te koelen, en beide moeten worden afgedekt met een doek, om te beschermen tegen tocht.
Bron: Inmaken

2 Reacties

  1. Neem ik mee,hoor!
    Groetjes Jacqueline

Geef een reactie