Bah!

koken is net photoshop, timing en laagjes bouwen..

oven geheimen

Crisp-Sensation

” geachte hans, helaas kunnen we niet aan je verzoek voldoen om ons recept en de daarbij horende procedure van het proces mede te delen , zoals je begrijpt is dat gepatenteerd, en zijn we trots op deze prestatie ”  crisp sensation.

ja dat antwoord had ik natuurlijk al verwacht, voor de goede orde , dit bedrijf heeft dus dat fantastische paneermeel  uitgevonden ( en u maar denken dat paneer een beetje gedroogd brood was ) , die al onze oven snacks zo lekker krokant maken .  sterker nog ” Our products were tested in a longitudinal study carried out by Wageningen University, a leading technical center in the Netherlands ”

vergis je niet buiten de korst wordt namelijk ook de vulling aangepast en ook zijn ze niet gezonder dan frituur ( 90 % wordt eerst gefrituurd voordat ze die geheime coating krijgen )  , enige voordeel , geen stank en het scheelt je een frituurpan schoonmaken.

mailtje dan maar naar een vriend in Wageningen , ” heb jij heel toevallig meegewerkt aan dat onderzoek van crisp ? “

ja

” wat is de truc ? ”

wil je dat ik zonder baan kom te zitten of wat ?

hmm , nee dat wil ik niet , niet voor een kroket uit de oven , let wel, je kunt elke snack in de oven bereiden , sommige komen er alleen niet zo knap uit ( frikandellen etc.  gerimpeld  , ja lijkt op …  bitterballen dus slapjes ) smaak is overigens prima. 230 C 25 minuten is meestal genoeg

maar ik wilde dus een krokante oven kroket maken , of een basis waarmee ik dingen kon paneren die altijd een goede korst hebben.

nou geeft de website wel wat prijs, zo zouden ze het spul supersnel invriezen & een soort van ” beslag ” gebruiken , wat het 2e inhoudt geen idee .

 het eerste wel, en tenzij je stikstof gebruikt ( niet doen!, het kost je bij verkeerd gebruik letterlijk je vingers , die vriezen er gewoon af, wel pijnloos schijnt ) is dat niet te doen met huis, tuin en keuken vriezers.

dus hoe nu verder , en ik denk dat ik de oplossing heb gevonden , das namelijk zo weinig mogelijk vocht in bepaalde ingrediënten.

en nou hoor ik u denken ja jezus , is dat het allemaal waard voor een kroket? nee en ja , tuurlijk haal je zon zak uit de super, flikkert hem in de airfryer of oven en klaar , dus waarom al dat werk ?  nou gewoon omdat het kan , en je bent hobby kok of niet.

wat gaan we doen, als basis heb ik deze genomen .

500 gram rundvlees ( vervangen door met bot, merg geeft extra binding en smaak ) 1 flesje FC Derde helft bier (33 ccl, alc. 5,7%) vervangen door leffe blond

185 gram bloem, ( wordt 190 gr. bloem en gezeefd!)  125 gram boter ( geklaard of ghee gebruiken ) 12 gram gelatineblaadjes ( 14 gr. ) 600 ml water ( kippen bouillon nog beter, half blokje op 600 ml. ) Snuf kruidnagel Flink wat nootmuskaat Zout plus 1 el. aromat  Witte peper 2 eieren ( wordt 4 ei gelen ) plus 1 el. maizena Paneermeel ( plus panko , gedroogd zie # )

# bekleed 2 bakplaten met bakpapier ,  bestrooi met paneer ( zorg dat het gemaakt is van vers brood ) en laat op 80 C 2 uur staan in de oven, herhaal dat voor de zak panko . laat afkoelen .

klop de eigelen met de maïzena tot schuimig , haal dan eerst de rolletjes door het gewone paneer , zorg dat alles goed bedekt is , dan het ei met maïzena , dan de panko .

laat het vlees 4 uur sudderen ipv. 2 , en laat ook de ragout idd  afkoelen voor minimaal een dag. koelkasten trekken ook hoop vocht uit je producten.

wat over blijft is je eigen super krokante oven kroket ( of bitterbal ) waar meneer kwekkeboom  nog een puntje aan kan zuigen :)

 

1 Reactie

  1. Het is me teveel werk Hans, maar heb me weer super vermaakt tijdens het lezen! Dankjewel weer!! Vriendelijke Smulgroet, Erwin

Geef een reactie