high thea of afternoon tea

leuke recepten voor een eigen te organiseren high tea of afternoon tea, ik heb het laats gedaan met de familie op zondag en het was een groot succes. De theepot is eigenlijk het middelpunt van de high tea. Het hoeft natuurlijk geen tuttige theepot te zijn. Daarnaast wat kopjes, voldoende dessertbordjes, glazen, bestek en leuke servetten. Het makkelijkste is om het presenteren in de vorm van een buffet. Het is natuurlijk heel leuk om het bij goed weer buiten te doen. De meeste hapjes en drankjes kun je van te voren bereiden en klaarzetten. en heb je minder tijd en geduld om alles zelf te maken kun je bij de goede bakker ook wel het een en ander krijgen. maar zelf vind ik het leukst om wat te klussen in de keuken

hier wat ideeen:

Hartige Taarten en Sandwiches
Sandwiches
Quiche/Hartige taart
Salade
CreamTea
Cakes en Koekjes
Scones
Muffins
Carrot Cake
Brownies
Koekjes
En Verder
Aardbeien
Ander fruit meloen, bessen enzovoorts
Ijs
Slagroom
Persoonlijk vind ik niet te stijve zelfgeklopte slagroom een stuk lekkerder dan het schuim uit een spuitbus, het plakt ook beter om je aardbei of gebakje heen.
Pudding

_________________________________________________

deze mogen zeker niet ontbreken op de party.
voor 10-12 scones

Ingrediënten:

300 gr zelfrijzend bakmeel

75 g boter

1 ei

25 g basterdsuiker

1 z vanillesuiker

125 ml melk

1 afgestreken tl bakpoeder

snufje zout

aardbeienjam of frambozenjam

slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 240 C.

Zeef en meng het bakmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout.

Snijd de boter in blokjes en meng ze met het meelmengsel en kneed het met de melk tot een zacht deeg. Rol het uit tot een dikte van 1,5 cm.

Gebruik een beker of kopje van ongeveer 5 cm doorsnede om vormen uit te steken. Bestrijk ze met losgeklopt ei. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 minuten lichtbruin en gaar (240 graden).

Snij ze als ze afgekoeld zijn door midden en beleg ze met jam en slagroom.

_________________________________________________

Naast scones en sandwiches kun je de High tea uitbreiden met fruit, cake, brownies, koekjes en bonbons.

Kies voor verschillende soorten thee, zodat ieder naar smaak kan kiezen. Geef schijfjes citroen, suiker, evt. honing en melk bij de thee.

Je hoeft je natuurlijk niet tot thee te beperken. Je kunt ook koffie vruchtensappen, frisdrank, bier en wijn naar eigen idee toevoegen.
_________________________________________________

IJs thee

6 zakjes thee

125 g suiker

250 ml water

1 l water

1 kaneelstokje

6 hele kruidnagels

3 kardamompitten (indien gewenst)

sap van 1 citroen en 2 sinaasappelen

ijsblokjes

ijswater of spa rood

citroen of sinaasappelschijfjes als garnering

Breng 250 ml water aan de kook en voeg suiker en kruiden toe. Laat 5 minuten op zacht vuur trekken. Breng een liter water aan de kook en giet het over de theezakjes. Laat 5 minuten trekken.

Meng de thee, het suiker-kruidenmengsel en laat het afkoelen. Voeg citroen en sinaasappelsap toe. Voeg ijswater of spa rood toe tot het voldoende verdund is. Serveren over ijsblokjes.
_________________________________________________

citroen mint ijs thee

voor 4 personen)

1 liter water

4 theezakjes

400 g muntblaadjes (vers)

4 el suiker

4 el citroensap

Schenk kokend water over de theezakjes, muntblaadjes en suiker. Laat 15 minuten trekken. Verwijder blaadjes en theezakjes. Laat afkoelen en voeg citroensap toe. Serveren met ijs.

_________________________________________________

Club sandwich

12 sneden wit brood, geroosterd en beboterd

12 dikke plakken kipfilet

8 plakken bacon, even gebakken

2 tomaten in plakken
mayonaise of slasaus

4 grote augurken

ijsbergsla

8 tandenstokers

Leg ijsbergsla en drie plakken kipfilet op vier geroosterde boterhammen. Bedek dit met de beboterde kant van nog vier geroosterde boterhammen. Besmeer ze met mayonaise of slasaus. Leg er plakken tomaat op en wat plakjes augurk en daarop 2 plakken bacon. Leg hierop nog wat sla. Leg daarop nog een geroosterde boterham. Snijd ze doormidden en zet ze vast met tandenstokers.
_________________________________________________

Kip kerrie sandwich

2 gekookte hele kipfilets
50 g gehakte walnoten
4 stelen selderij
zout
3 el mayonaise
kerriepoeder
boter
16 sneetjes brood naar keuze

Snij de kipfilets in kneine blokjes. Was de selderijstelen en snijd ze in stukjes. Vermeng kip, selderij en walnoten.

Vermeng 3 el mayonaise met kerriepoeder. Roer het door het kipmengsel. Beboter de sneden brood. Bedek de helft van het brood met het kipmengsel. Leg de rest van het brood erop snijd ze diagonaal door midden
_________________________________________________

Komkommer sandwich

1 komkommer
2 tomaten
4 el roomkaas
zout
1 el azijn
dragon
kervel
waterkers (naar keuze)
volkorenbrood 12 sneden

Maak de komkommer schoon en snijd hem in dunne plakjes. Besprenkelen met azijn en 1 uur laten rusten. Uit laten lekken. Snij de tomaat in dunne plakken. Vermeng roomkaas met dragon en kervel.

Besmeer de boterhammen met het roomkaasmengsel. Verdeel op de helft van het brood de komkommer, tomaat. Afdekken met de rest van het brood. De korsten eraf snijden en diagonaal snijden. Evt. garneren met waterkers.

_________________________________________________

truffels
125 gram melkchocolade, 30 gram roomboter, 2 eidooiers, 2 eetlepels poedersuiker.
Extra nodig:
Bakpapier of marmeren plaat
Bereidingswijze:
Een kom in een pan met kokend water zetten. De chocolade boven de kom in stukjes breken, de boter toevoegen en de chocolade laten smelten. Één voor één de eidooiers en de poedersuiker erdoor roeren. Het mengsel 2 uur in de koelkast laten opstijven. ongeveer 16 balletjes vormen en koel bewaren.
_________________________________________________

sinaasappelbonbons

200 gram marsepein, 100 gram gezeefde poedersuiker, 1 theelepel gedroogde sinaasappelschil, 50 gram zeer fijn gehakte geconfijte sinaasappelschil, gezeefde poedersuiker, 100 gram bittere couverture, wat santen (gedroogde kokosrasp),2 eetlepels gezeefde poedersuiker, 1 eetlepel sinaasappellikeur, wat citroensap, 30 stukjes geconfijte sinaasappel.

Bereidingswijze:
Vermeng de marsepein met 100 gram poedersuiker en de gedroogde sinaasappelschil. Doe ca ¼ van de massa in aluminiumfolie en houd dit apart. Meng door de resterende marsepeinmassa de fijn gehakte sinaasappelschil en sinaasappellikeur. Rol dit op gezeefde poedersuiker circa 1 cm dik uit en steek er ronde koekjes uit (diameter circa 3 cm). Rol de achtergehouden marsepeinmassa dun uit en steek er kleine bloemetjes uit (diameter circa 4 cm). Druk die in het midden enigszins samen, zodat een halfgesloten bloem ontstaat en laat ze drogen. Snijd de bittere chocolade fijn en roer die met santen au-bain-marie romig. Doop de marsepeinkoekjes helemaal in de couverture, haal ze er met een klein vorkje uit, laat ze uitlekken en rangschik ze op bakpapier. Roer de twee eetlepels gezeefde poedersuiker met de sinaasappellikeur en citroensap tot een dikvloeibare massa en bestrijk de marsepeinbloemen hiermee. Schik in het midden van elke bloem één van de stukjes geconfijte sinaasappel en plaats op elke met couverture bedekte bonbon een bloem.
_________________________________________________

citroenkoekjes

300 gram boter
100 gram suiker
400 gram bloem zout
geraspte schil van 1 citroen
1 flacon citroenaroma

Bereiding
Roer de boter (houd een eetlepel apart) schuimig met de suiker, citroenrasp en citroenaroma.
Zeef het bloem en de zout hierover en kneed het geheel vlot tot een samenhangend deeg.
Bestrooi het werkvlak met bloem en maak van het deeg rollen van twee vingers dik.
Wikkel ze in folie en laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 C; beboter de bakplaat met de eetlepel boter.
Neem de rollen uit de folie en snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte.
Leg de plakken deeg op de bakplaat, zet deze in het midden van de oven en bak de koekjes in 20 minuten goudgeel.
_________________________________________________

marmer cake
200 g Koopmans Cakemeel 200 g roomboter of margarine
200 g suiker
een snufje zout
4 eieren nr. 3 (alles op kamertemperatuur) cacaomengsel: 4 el cacao, 3 el suiker, 4 el heet water

cakevorm van 25-30 cm mixer met garden
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Beboter de cakevorm en bestuif de vorm met bloem.

Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig. Voeg de suiker en het zout toe en meng het geheel tot een gladde massa. Voeg een voor een de eieren toe. Klop het geheel daarna in 5 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een luchtig beslag.

Zeef het cakemeel en schep dit voorzichtig door het beslag. Meng de cacao, suiker en het hete water tot een glad papje. Neem 1/3 deel van het cakebeslag apart en roer hier het cacaomengsel doorheen. Doe het cacaobeslag in de cakevorm.

Schep het andere beslag er bovenop. Spatel de twee beslagen licht door elkaar zodat een marmereffect ontstaat. Bak de cake in 60-70 minuten gaar. Stort de cake op een rooster en laat de cake afkoelen.

zonder de chocolade ook makkelijk om muffins te maken.
_________________________________________________

knakworstjes in bladerdeeg

Bladerdeeg of Roomboterbladerdeeg
knakworstjes
ei

Leg een knakworstje op een plakje bladerdeeg. Vouw het plakje bladerdeeg dicht en druk de randen goed aan. Snij het deeg in de lengterichting in volgens de tekening en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.

Bak het bladerdeeghapje volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking.

_________________________________________________

engelse trifle

1/2 cake of cakerol

500 g vers fruit of fruit uit de diepvries of uit blik (aardbeien of bosvruchten)

1 pakje gelatinepudding, bosvruchten of aardbeiensmaak (trixy jelly)

35 g custardpoeder

1/2 l melk

35 g suiker

slagroom

scheutje sherry, port of vruchtensap

Maak de custard, met de melk en suiker als aangegeven op de verpakking.

Kook de gelatinepudding als op het pakje staat. Laat beiden afkoelen tot ze lauw zijn.

Neem een glazen schaal. Snijd de cake in blokjes van 2×2 cm. Leg de helft op de bodem van de schaal. Evt. besprenkelen met sherry, port of vruchtensap.

Leg er de helft van het fruit op. Schenk de helft van de gelatinepudding over het fruit. Hierover de helft van de custardpudding. Leg hierover weer een laag cake, de rest van het fruit, gelatine en custard. Dek alles af met een laag slagroom. Versier deze voor het opdienen met fruit of chocoladevlokken.


_________________________________________________

trifle met banaan en kokosmacroon

250 g kokosmacaronen

35 g custardpoeder

1/2 l melk

35 g suiker

2 bananen

1 rijpe mango

125 ml slagroom

2 el ananassap

1 el citroensap

3 el geraspte kokos

Maak de custardpudding als op de verpakking wordt aangegeven en laat deze afkoelen, af en toe roeren om vel te voorkomen. Snijd de bananen in plakjes en de mango in stukjes en vermeng deze met de citroen- en ananassap. Rooster de geraspte kokos in een koekenpan zonder vet en laat dit afkoelen. Verkruimel de kokosmacaronen. Schenk hierover de helft van de custardvla. Leg hierop de mangostukjes en banaanplakjes met het citroen- en ananassap. Dek dit af met de rest van de custardvla. Verdeel hierover de stijfgeslagen slagroom en garneer met geroosterde geraspte kokos.

_________________________________________________

kruidige bosvruchten jam

250 g frambozen
250 g bramen
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel verse tijmblaadjes
500 g aardbeien
1 kg geleisuiker

Was de aardbeien, frambozen en bramen voorzichtig in een zeef en verwijder eventueel de kroontjes. Weeg 900 g fruit af. Doe het fruit in een grote pan en prak de vruchten met een vork kapot. Meng de balsamicoazijn met de tijm en de geleisuiker erdoor. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1 jaar

_________________________________________________

tropische abrikozen jam

1250 g abrikozen
4 cm verse gemberwortel
1 limoen
2 stengels sereh
1 kg geleisuiker

aantal porties
4 potten

bereidingstijd
ca. 30 minuten

Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Weeg 1 kg vruchtvlees af. Snijd de abrikozen in stukjes en doe ze in een grote pan. Schil het stukje gember en rasp het boven de abrikozen. Boen de limoen schoon en rasp ook de groene limoenschil boven de abrikozen. Pers de limoen uit. Verwijder de buitenste bladeren van de sereh stengels en snijd de stengels in flinterdunne plakjes. Schep het limoensap met de sereh en geleisuiker door de abrikozen. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1 jaar
_________________________________________________

ananas kokos muffin

100 g zelfrijzend bakmeel
100 g gemalen kokos
1 ei
5 eetlepels ananasjam
3 eetlepels olie
1 dl karnemelk
muffinvorm

bereidingswijze
Roer in een kom het zelfrijzend bakmeel met de gemalen kokos, het ei, de ananasjam, de olie en de karnemelk door elkaar. Schep dit beslag in een muffinvorm met 9 kleine holletjes of maak er 4 grote muffins van. Druk er stukjes ananas in en bak de muffins in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar.
_________________________________________________

2 Reacties

  1. Mobi Management komt met de eerste mobiele website uit waarin de beste hightea gelegenheden makkelijk op uw mobiel te vinden is. Hightea.mobi is een storelocator zoals japans.mobi en cateraars.mobi

  2. Hallo, deze heb ik ook in mijn favorieten gezet als je het niet erg vindt, ziet er lekker uit allemaal, nogmaals bedankt gr. Susan

Geef een reactie