Recepten Vaderdag





Pappas worden toch nog altijd het liefst verrast met een lekkere maaltijd want de liefde van de man…

Het ultieme Vaderdagontbijtje bestaat o.a. uit:

Een pot zwarte koffie;

Verse geperst sinaasappelsap;

Een koude, verkwikkende mousserende wijn;

Gebakken eieren met spek;

Sandwiches met gerookte zalm;

Verse partybroodjes, waaronder roombotercroissants;

Pancakes overgoten met stroop;

Getoast brood met zachte roomboter en diverse biologische confituren ;

Verse aardbeien.



Irish coffee taart


175 gram cafe noir
100 gram gesmolten boter
6 blaadjes gelatine
1 en een halve dl sterke koffie
100 gram suiker
3 eetlepels whisky
1 vierde liter slagroom
200 gram MonChou (kaas)
2 dl vanillevla
Moccaboontjes of chocolaatjes

Bereiding:

Verkruimel de koekjes en roer de gesmolten boter erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm (20 cm) Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel glad. Plaats de bodem 30 minuten in de koelkast.

Week de gelatine enkele minuten in ruim koud water tot de blaadjes soepel zijn. Los eerst de uitgeknepen gelatine in de hete koffie op en dan 50 gram van de suiker.

Voeg de whisky toe en laat het mengsel afkoelen. Klop 1 en een halve dl slagroom met twee eetlepels suiker lobbig. Klop de MonChou met een mixer glad. Voeg de vla toe en klop tot het mengsel glad is.

Klop het koffie mengsel erdoor en laat het MonChou mengsel lobbig worden. Spatel de geslagen slagroom erdoor. Verdeel het mengsel over de taartbodem.

Laat de taart in de koelkast in ca. 3 uur opstijven. Verwijder de rand van de springvorm. Klop de rest van de slagroom met 1 volle eetlepel suiker stijf en spuit toeven op de taart.

Versier elke toef met een moccaboon of chocolaatje.


Cappuccinotaartjes, 6 stuks.


Baktijd en oventemperatuur:
Boven- en onderhitte: 200 graden C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 180 graden C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 3-4 (voorverwarmd)
Baktijd: ongeveer 10 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
2 eieren
60 g suiker
1 zakje vanille suiker
1 snuifje zout
80 g bloem
een halve afgestreken theelepel bakpoeder
3 afgestreken theelepels cacaopoeder (ongezoet)

Voor de vulling:
4 blaadjes witte gelatine
1 pakje chocoladepudding
600 ml melk
4 eetlepels suiker
1 theelepel Instant espresso poeder
2 eetlepels Cognac
400 g koude room

Voor de garnering: (naar wens)
250 ml koude room
1 zakje klop-Fix
1 zakje vanillesuiker
mokkabonen
geraspte chocolade.

Verder:
Voor de bakplaat:
een beetje boter
bakpapier

Voor de dessert-ringen:
een beetje olie
een beetje poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor. Vet de bakplaat in, beleg deze voor de helft (30 x 20 cm) met bakpapier en vouw het bakpapier om aan de open kant zodat het deeg er niet kan uitlopen.

Biscuitbeslag:
Doe de eieren in een mengkom en klop ze op de hoogste stand gedurende 1 minuut schuimig. Suiker,vanillineerde suiker en zout onderroeren en de massa gedurende 2 minuten verder opkloppen.
Bloem met bakpoeder en cacaopoeder mengen, zeven en kort op de laagste stand ondermengen. Giet het deeg op de bakplaat, strijk het glad en plaats het onmiddellijk in de voorverwarmde oven.

Stort de gebakken biscuit op het werkvlak, bakpapier niet aftrekken, en laat het afkoelen. Steek 6 rondjes uit met de dessert-ringen en haal deze van het bakpapier. Vet de dessert-ringen in met olie, bestrooi ze dun met poedersuiker en plaats ze op een met bakpapier beklede plaat. Leg in elke dessert-ring een biscuitrondje als bodem.

Vulling:
Laat de gelatine weken volgens de handleiding op de verpakking. Bereid de pudding volgens de handleiding op de verpakking maar gebruik slechts 600 ml melk en 4 eetlepels suiker. Roer hieronder het espressopoeder en de cognac. Laat de gelatine al roerend in de nog hete pudding oplossen. Laat de pudding al roerend afkoelen. Sla de room stijf en meng deze onder de pudding als deze begint vast te worden. Giet de pudding in de dessert-ringen en plaats deze gedurende minstens 3 uur in de koelkast. Haal de taartjes uit de dessert-ringen en plaats ze op een dessertbordje. Versier voor het serveren naar wens met slagroom, mokkabonen, geraspte chocolade.
Tip:
Indien u geen dessert-ringen heeft kan u whiskyglazen in de plaats gebruiken. Steek dan een ring uit de biscuit met het whiskyglas, leg deze biscuitring onderin het glas en stort hierop de pudding.
Serveer de puddingtaartjes in het glas.


Chocoladekoekjes met rum


Baktijd: ca. 10 minuten
Oventemperatuur: 180 of 190 graden C
Gas: stand 3 – 4

Ingredienten:
Voor het deeg:
125g boter of margarine
250g rietsuiker
snufje zout
50g pure chocolade, gesmolten
2 eieren
1 flesje rum-aroma
4 eetlepels cacaopoeder
260g bloem
2 theelepels bakpoeder
50g witte chocolade, fijngehakt
50g melkchocolade, fijngehakt
50g amandelen, fijngehakt

Voor de garnering:
50g pure chocolade, gesmolten
50g witte chocolade, gesmolten

Bereiding:
De boter met de suiker en het zout schuimig kloppen, de afgekoelde gesmolten chocolade, de eieren en het aroma toevoegen en roeren tot de ingredienten goed met elkaar zijn vermengd. Cacao, bloem en bakpoeder door elkaar mengen, zeven en in kleine porties door het botermengsel scheppen. De witte chocolade, de melkchocolade en de amandelen erdoor roeren.

Steeds met een volle theelepel bergjes deeg 5 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. De koekjes midden in de oven bakken tot de rand van de koekjes stevig, maar het midden nog wat zacht is. De koekjes op een taartrooster laten afkoelen.

De pure en witte chocolade elk apart in een klein spuitzakje overdoen en de koekjes hiermee garneren.

Tip:
De koekjes kunnen drie dagen van tevoren worden bereid. Zonder glazuur kunnen ze in de diepvriezer drie maanden worden bewaard.


Cuba-Libre taart


Baktijd en oventemperatuur:
Boven en onderhitte: 180 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 160 graden C (voorverwarmen)
Gas: stand 2 a 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ca. 25 minuten
Bereidingstijd: ca. 50 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
175 g bloem
1 eetlepel cacaopoeder
3 theelepels bakpoeder
225 g suiker
3 eieren (middelgroot)
175 g boter of margarine
150 ml cola

Voor de vulling:
3 blaadjes witte gelatine
75 g suiker
50 ml witte rum
400 ml room

Voor het heldere glazuur:
200 g bloemsuiker
3 of 4 eetlepels witte rum

Voor het donkere glazuur:
50 g bloemsuiker
1 eetlepel Cola

Voor de versiering:
Enkele colaflesjes

Bereiding:
Meng de bloem met de cacao en het bakpoeder en zeef alles in een kom. Voeg er ook de andere ingredienten voor het deeg aan toe en mix alles op de laagste stand. Mix het vervolgens op de hoogste stand gedurende 2 minuten.

Giet het deeg in een springvorm, 26 cm, bodem ingestreken met boter en met bakpapier belegd) en zet het in de oven. Neem de bodem uit de vorm en laat het op een taartenrooster afkoelen. Snijd dan de bodem 2 keer horizontaal door.

Laat de gelatine voor de vulling inweken. Meng de suiker met de rum en vervolgens ook met de gelatine. Klop daarna de slagroom bijna stijf en roer er de rum-gelatine onder. Mix alles tot de slagroom helemaal stijf is.

Leg het onderste deel van de bodem op een groot bord en strijk er de helft van de rumcreme op. Neem daarna het middelste stuk van de bodem en leg het er boven op. Doe de overige creme hierop en tenslotte het bovenste stuk van de bodem. Zet de taart nu gedurende 3 uur in de koelkast.

Meng 200 g bloemsuiker en doe er zoveel rum bij dat er een dikke vloeistof ontstaat. Giet deze vloeistof ruimschoots op de taart dat het over de taartrand loopt.

Meng 50 g bloemsuiker met 1 eetlepel Cola en giet alles in een spuitzak. Spuit hiermee evenwijdige lijnen op het nog natte witte glazuur en trek dit met een houten prikker door het witte glazuur.
Laat alles hard worden en versier de taart met colaflesjes.

Tip:
De taart kan de dag voordien klaargemaakt worden.
De rum kan door citroensap vervangen worden.


Kokoskoekjes


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 120 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 100 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 1 (voorverwarmen)
Baktijd: 30 ? 40 minuten

Ingredienten:
4 eiwitten
1 mespuntje zout

200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespuntje kaneel
4 druppels amandelaroma
200 g gemalen kokos

Bereiding:
De eiwitten met het zout zo stijf slaan dat een snede van een mes zichtbaar blijft. De suiker en de vanillesuiker geleidelijk toevoegen en het eiwit verder stijf slaan tot de suiker volledig is opgelost. Eerst de kaneel en het amandelaroma er voorzichtig door scheppen en tot slot de gemalen kokos.

Van het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat met 2 lepels bergjes vormen. De bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven schuiven.


Ricottataart


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 175 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 160 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ca. 70 minuten

Ingredienten :
Deeg :
220g bloem
50g suiker
4 eierdooiers
5 druppels citroenaroma
3 eetlepels zoete, droge witte wijn, bijv. Marsala
een halve theelepel zout
180g boter of margarine (kamertemperatuur)

Vulling:
1 kg ricottakaas
120g suiker
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
rasp van een halve sinaasappel
4 eierdooiers
30g rozijnen
30g geconfijte sinaasappelreepjes, in stukjes
30g sukade
50g geschaafde amandelen, geroosterd en verkruimeld

Voor het bestrijken:
1 eiwit, losgeklopt

Bereiding:
De bloem boven een mengkom zeven. Een kuiltje in het midden maken en de overige ingredienten voor het deeg in de aangegeven volgorde er in doen. Deze met wat bloem afdekken en de ingredienten vanuit het midden tot een samenhangend deeg kneden. Het deeg 30 minuten in de koelkast laten rusten.

Het deeg in twee porties verdelen. Van de ene helft een bal vormen, de deegbal op een met bloem bestoven aanrecht of tussen plasticfolie uitrollen. Een springvormbodem (24-26cm) hiermee bekleden en de ingevette springvormrand erop bevestigen. Van twee derde van het resterende deeg een rolletje vormen, het deegrolletje tegen de rand in de vorm leggen en het deeg met twee vingers omhoog drukken tot er een opstaande rand van drie cm ontstaat. De deegbodem met een vork op diverse plaatsen inprikken.

Voor de vulling de ricotta gladroeren, de suiker, het zout, de vanillesuiker, sinaasappelrasp, eierdooiers, rozijnen, gekonfijte sinaasappel en sukade erdoor roeren. Het ricottamengsel over de deegbodem verdelen. De bovenkant gladstrijken en met de geschaafde amandelen bestrooien.

Het resterende deeg tot een dikte van drie mm uitrollen en hiervan lange repen van twee cm breed snijden. De repen traliegewijs op de taart leggen en de bovenkant met eiwit bestrijken.

De taart iets onder het midden in een voorverwarmde oven bakken. De taart in de vorm laten afkoelen.

Mocht er geen sukade verkrijgbaar zijn, neem dan een eetlepel rozijnen en een eetlepel gekonfijte sinaasappelreepjes extra.

Vaderdagstaart


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 40 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
5 eigelen
75 g poedersuiker
5 eiwitten
75 g suiker
150 g bloem
1 zakje puddingpoeder Chocolade

Voor de creme:
200 g gesmolten bittere chocolade
100 g zachte boter
60 ml whisky

Voor het besprenkelen:
Een beetje whisky

Voor het versieren:
500 g marsepein
een beetje voedingskleurstof
een beetje chocolade glazuur

Bereiding:
Klop de eigelen met de poedersuiker romig. Klop het eiwit stijf, voeg de suiker beetje bij beetje toe en klop het eiwit tot het volledig stijf is.

Meng het stijfgeklopte eiwit onder de eigeelmassa. Zeef de bloem samen met het pudding poeder op de eimassa en meng dit voorzichtig. Giet de massa in een ingevette en bebloemde bakvorm (18 x 25 cm) en strijk deze glad. Schuif de bakvorm in de onderste helft van de voorverwarmde oven.

Laat het gebak op een taartrooster afkoelen en snijd dit dan 2 maal horizontaal door.

Doe de chocolade, boter en whisky in een mengkom en roer dit romig. Vul de taart met 3 vierde van deze creme en besprenkel het bovenste deel met een beetje whisky. Bestrijk de bovenkant en de randen van het gebak met de overige creme en plaats het gebak gedurende 1 uur in de koelkast.

Vorm van 2 derde van de marsepein een rol, rol deze op een met poedersuiker bestoven werkvlak uit tot een rechthoek (25 x 32 cm) en leg dit over de taart. Druk de zijkanten voorzichtig aan en snijd het teveel weg. Bewaar een beetje van deze marsepein voor de knoopjes. Vorm van de rest een rol en leg dit als vulling van de hemdskraag op de taart.

Kleur de overige marsepein met de voedingskleurstof en rol deze uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Snijd hieruit de kraag, leg deze over de marsepeinrol en versier deze met twee knoopjes. Snijd vervolgens de das en het hemdzakje uit en leg dit op het gebak. Rol voor het etiket een klein stukje marsepein uit tot een rechthoek en leg het in de hemdskraag. Vorm met een beetje glazuur de initialen op het etiket.





Maak voor je vader een lekkere Negerzoenentaart


Vul de bodem van een springvorm met negerzoenen.
Giet daar voorzichtig suikerglazuur overheen. Daarop weer een laag negerzoenen, weer begieten met glazuur, enzovoort. Om een piramidevorm te krijgen, moet je voor iedere laag wat minder negerzoenen nemen. Zet bovenop 1 negerzoen met een vlaggetje erin.
In plaats van suikerglazuur kun je ook slagroom gebruiken. Dit is minder zoet, maar wel zo lekker. Wil je kleine negerzoenen gebruiken, dan gebruik je in plaats van een springvorm een diep schaaltje of bordje.
Suikerglazuur maak je zo:
neem voor 1 kopje ranja 3 scheppen witte basterdsuiker.
wanneer het te dun is, voeg er dan nog weer wat extra suiker aan toe
meng alles goed door elkaar .


Irish Coffee


Ingredienten: Koffie , Whiskey
Samenstelling: 8 soeplepels(Ierse) whisky, 2koffielepels bruine suiker en slagroom.
Bereidingswijze: Giet 8 soeplepels(Ierse) whisky samen met 2 koffielepels bruine suiker in een hittebestendig glas op voet. Overgiet met de hete koffie.Tot slot voegt u nog een laagje room toe: laat over de bolle kant van een lepel de room op de koffie lopen zodat deze zich niet mengt met de koffie.
Serveertips: Meteen de onvervalste Irish Coffee opdienen.


Italie – Cappuccino


Ingredienten:
1 espresso
125 ml warme melk
een beetje cacaopoeder of kaneel

Bereiding:
Giet 1 espresso in een koffietas. Schuim 125 ml (1 achtste l) warme melk op met melkopschuimer en schep deze met een eetlepel op de espresso. Bestrooi dit naar wens met cacao of kaneel.


Schuimige Cappuccino


Ingredienten
90 ml sterke koffie
120 ml verse volle melk
cacaopoeder
eventueel siroop naar keuze

Bereiding
Een cappuccino bestaat uit 1 derde sterke koffie, 1 derde warme melk en 1 derde opgeschuimde melk.

Begin met het maken van de koffie en het opwarmen en opschuimen van de melk. Doe de siroop in een flinke cappuccino mok. Vul de mok voor 1 derde met de verse koffie en schenk de hete melk erbij tot 2 derde van de kop. Gebruik een lepel om de melkschuim tegen te houden. Voeg als laatste het melkschuim toe. Een cappuccino heeft een schuimlaag die een goed stuk boven de kop uitsteekt. Strooi eventueel wat cacaopoeder over de schuimlaag.

Tip

Geef de cappuccino een feestelijk uiterlijk door een zelfgemaakte cacaosjabloon te gebruiken. snij een ster uit een stukje papier en houd het boven de kop tijdens het strooien



Hasseltse koffie


Ingredienten
1 kop sterke koffie per persoon
1 maatje jenever
verse room
wat chocolade hagelslag

Bereidingswijze
Klop de room op met een garde tot deze stijf is. Doe de jenever in een hoog glas en vul bij met de hete koffie. Voeg de room met een lepel voorzichtig toe. Werk af met de chocolade hagelslag.


Zo heet als de hel, zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel en zo zoet als de liefde – zo moet koffie zijn. Charles, hertog van Talleyrand, Frans staatsman 1754 -1838, hield duidelijk van koffie.


Walnootmuffins


Baktijd en oventemperatuur :
Boven ? onder hitte : ongeveer 200 graden C (voorverwarmen)
Hetelucht: ongeveer 180 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 – 4 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 15 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
100 g walnoten
1 pak mix voor muffins
1 ei
100 ml water
50 ml olie
60 g chocoladestukjes

Voor het glazuur:
125 g poedersuiker
ongeveer 3 eetlepels citroensap of Rum

Bereiding:
Houd 12 halve walnoten opzij voor de garnering, hak de overige walnoten fijn. Doe de deegmix in een mengkom, voeg het ei, het water en de olie toe en meng het geheel tot een glad deeg. Meng hierbij de chocoladestukjes en de fijngehakte walnoten.

Plaats de vormpjes op een bakplaat, doe het deeg met behulp van 2 eetlepels in de vormpjes en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Laat de muffins na het bakken afkoelen op een taartrooster.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met zoveel citroensap of Rum tot u een dikvloeibare massa verkrijgt. Bestrijk de muffins met een dik laagje glazuur en garneer ze met de opzij gehouden halve walnoten.



Proost! op de gezondheid van alle VadersWil je je papa verrassen met een leuk ontbijt op bed
Enkele Internationale ontbijtjes.
Op een culinaire reis ronde wereld.
Elke land heeft zijn eigen ontbijtgewoonten, een heerlijke selectie uit verschillende landen.


Denemarken – Kaneelrolletjes


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
450 g bloem
1 pakje gist
200 ml lauwwarme melk
200 g zachte boter
1 snufje zout
80 g suiker
1 ei
1 koffielepel kardemom

Voor de vulling:
80 g gesmolten boter
100 g suiker
1 koffielepel kaneel
50 g gemalen amandelen

Bereiding:
Zeef de bloem in een mengkom en vermeng het goed met de gist. Voeg de overige ingredienten een voor een toe en mix ze met de mixer (kneedhaken) tot een glad deeg. Laat dit toegedekt op een warme plaats rusten tot het deeg verdubbeld is in volume.

Rol het deeg uit tot een rechthoek met dikte van ongeveer 1 cm.

Bestrijk het deeg voor de vulling goed met boter. Meng de suiker, de kaneel en de amandelen en verdeel dit regelmatig over het deeg. Rol dit met een deegrol voorzichtig vast en bedruppel dit met een beetje boter. Rol het deeg op van onder naar boven en leg de rol gedurende 1 uur in de diepvriezer.

Snijd de rol in stukken van ongeveer 1 cm dik en druk de deegeindjes goed aan. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in de onderste helft van de voorverwarmde oven.


Duitsland – Buchteln


Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 175 graden C
Heteluchtoven: 160 graden C
Gasoven: stand 2-3
Baktijd: 40-45 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
500 g bloem
1 zakje gist
1 theelepel zout
60 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
2 eierdooiers
100 g boter of gesmolten margarine
ca. 375 ml lauwwarme melk

Voor de vulling:
pruimenconfituur
1 flesje rumaroma

Voor het bestrijken:
25 g boter of gesmolten margarine

Bereidingswijze:
De bloem boven een mengkom zeven en de gist er goed doorroeren. In het midden een kuiltje maken, het zout, de suiker, vanillesuiker, het ei, de eierdooiers, de iets afgekoelde boter en de melk erin doen en met de mixer, met de kneedhaken op de hoogste stand, kneden tot het deeg van de bodem loslaat en blazen vertoont. Het deeg afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg kort kneden. Van het deeg op een met bloem bestoven aanrecht een rol (doorsnede 3 cm) vormen, de deegrol in stukken van 5 cm snijden en de stukken deeg platdrukken.

De pruimenconfituur met het rumaroma vermengen. Het midden van elke deegrol met een lepel pruimenconfituur bedekken, de deeguiteinden op elkaar drukken en de deegrollen niet te dicht naast elkaar in een ronde ovenvaste schaal zetten en ze afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld.

Het deeg iets onder in het midden van een voorverwarmde oven bakken.


Engeland – Bagels


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 200 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 180 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 4 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 20 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
450 g bloem
1 pakje gist
1 koffielepel suiker
1 en een halve koffielepel zout
1 eiwit
125 ml lauwwarme melk
40 g gesmolten boter

Voor het koken:
2 l water
1 koffielepel zout

Voor het bestrijken:
1 eigeel
2 eetlepels melk

Voor het bestrooien:
een beetje sesamzaad
een beetje maanzaad
enkele zonnebloempitten

Bereiding:
Zeef de bloem in een mengkom en vermeng het goed met de gist. Voeg vervolgens na elkaar de overige ingredienten toe en meng het met de mixer (deeghaken) tot een glad deeg. Laat het deeg toegedekt rusten op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.

Maak van het deeg een rol en verdeel deze in 12 stukken. Vorm bollen met deze stukken en druk ze een beetje plat. Maak met je vinger een gaatje in het midden van de bollen en vorm deze tot ringen. Leg de ringen op een met bloem bestoven werkvlak, dek ze af en laat ze op een warme plaats rusten tot het volume verdubbeld is.

Breng het water met het zout aan de kook en leg de deegringen er voorzichtig in. Laat de ringen per kant ongeveer 1 minuut in het hete water en leg ze dan op een ingevette bakplaat. Meng het eigeel met de melk, bestrijk de ringen hiermee en bestrooi ze naar believen met sesamzaad, maanzaad en zonnebloempitten. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.Engeland – Buttermilk Pancakes


Voor 8 porties
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingredienten:
Voor de pannenkoeken:
280 g bloem
3 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
2 eieren
5 eetl. honing
300 ml karnemelk
400 ml melk
250 ml abrikozen
boter om te bakken

Voor de chocoladesaus:
50 g pure chocolade
125 ml room
2 eetl. honing
2 eigelen
gemalen gember.

Bereiding:
Bloem, bakpoeder, zout, eieren, honing, karnemelk en melk roeren. Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in stukjes. Roer de stukjes abrikoos door het beslag. Bak het deeg in de verhitte boter tot kleine pannenkoekjes. Houd de pannenkoekjes warm op een warmtebron.

Voor de saus de pure chocolade in kleine stukjes hakken. Verwarm een pan au bain-marie en doe hier de stukjes chocolade in samen met de room, honing en eigeel en klop het schuimig. Breng de saus op smaak met gember en serveer de saus bij de pannenkoeken.
Naar wens met abrikozenpartjes garneren.


Frankrijk – Brioche


Temperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 160 graden C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 2 – 3 (voorverwarmd)
Baktijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:
125 g koude boter
225 g bloem
1 zakje gist
een halve theelepel zout
1 ei
1 eigeel
20 g suiker
75 ml melk

Voor het bestrijken:
1 eigeel
2 eetlepels melk

boter om de vorm in te vetten
6 briochevormen (8 cm)

Bereidingswijze:
Snijd de koude boter in stukjes. Zeef de bloem in een mengkom. Meng zorgvuldig de gist door de bloem. Voeg zout, ei, eigeel, suiker en melk toe en kneed het geheel met een mixer met deeghaken, eerst op een laagste en daarna ongeveer 3 minuten op de hoogste stand. Voeg de koude stukjes boter toe en mix ongeveer twee minuten tot een glad deeg ontstaat. Dek het deeg af met een plastic folie en zet het dertig minuten in de koelkast.

Vet ondertussen de briochevormen in en verwarm de oven voor. Kneed het deeg nog een keer door op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het daarna in 7 gelijke stukken. Vorm van zes stukken zes bolletjes en doe het deeg in de briochevormen. Druk met een lepel in een kuiltje in het midden van de deegbolletjes. Verdeel het overgebleven deegbolletje in zes stukjes. Maak van deze stukjes een druppel en leg deze (met de spitse kant naar onder) in de kuiltjes van de bolletjes. Laat de brioches afgedekt met plastic folie tien minuten rijzen bij kamertemperatuur. Meng het eigeel met de melk en bestrijk de brioches hiermee. Pas op dat er geen eigeel op de rand van de vormpjes blijft kleven want dan rijzen de brioches niet gelijkmatig. Laat de brioches nogmaals rijzen tot het volume verdubbeld is. Zet de vormen op het rooster en plaats het rooster in de oven en bak de brioches.

Tien minuten na baktijd kunnen de bakvormen verwijderd worden. Laat de brioches afkoelen op een keukenrooster.

Tips:
-U kunt de brioches een dag van te voren maken. De volgende dag kunt u de Brioches even vijf minuten in de oven opwarmen op de aangegeven oventemperatuur.
-Het gistdeeg kan een avond van te voren worden bereid. Zet het deeg een nacht in de koelkast.

Frankrijk – Franse stokbroodjes


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 200 graden
Heteluchtoven: 180 graden
Gasoven: 4 – 5
Baktijd: 40 – 45 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
1 kg bloem
2 zakjes gist
1 eetlepel zout
3 en een halve dl lauwwarm water

Voor het bestrijken:
1 ei

Bereidingswijze:
Zorg ervoor, dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem boven een mengkom. Meng er de gist door en voeg de rest van de ingredienten toe. Kneed de ingredienten met een mixer met deeghaken tot het deeg van kom loslaat.

Bestuif het deeg voor het rijzen met wat bloem. Dek het deeg af met een (vochtige) doek. Laat het deeg rijzen tot het zicht heeft verdubbeld. Kneed het deeg opnieuw door, vorm er 4 stokbroodjes van en leg ze op de ingevette bakplaat. Snijd de bovenkant van de broodjes diagonaal in en laat het deeg nogmaals 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en schuif de bakplaat midden in de oven.


Frankrijk – Hamcroissants


Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 180 graden C
Heteluchtoven: 165 graden C
Gasoven: stand 3
Baktijd: 20 – 25 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
250 g bloem
een half zakje bakpoeder
mespunt zout
1 ei
250 g koude boter of margarine
250 g magere platte kaas, uitgelekt

Voor de vulling:
150 g gekookte ham
2 hardgekookte eieren
3 augurkjes
een halve paprika
1 eetl. mosterd
zout en peper naar smaak
1 eetl. fijngehakte peterselie
1 eetl. zure room

Voor het bestrijken:
2 eetl. melk

Bereidingswijze:
Zeef de bloem met de bakpoeder boven een mengkom. Maak een kuiltje in het midden en doe hier het zout en het ei in en meng dit met een beetje bloem snel tot een dikke brij. Leg hierop de in stukken gesneden boter en de platte kaas. Dek het geheel af met een beetje bloem en kneed de ingredi?nten vanuit het midden snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg vervolgens 30 minuten rusten op een koele plaats. Kneed het deeg opnieuw en laat het daarna weer 30 minuten rusten.

Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een dikte van 2 mm uit. Snijd er cirkels uit ter grootte van een springvormbodem (26 cm doorsnede). Snijd elke cirkel vier keer door, zodat er 8 punten ontstaan.

Snijd voor de vulling de ham, de eieren, augurken en paprika klein en roer de mosterd, zout en peper naar smaak, de peterselie en de zure room er door.

Bestrijk de deegpunten vanaf de brede kant tot het midden met melk. Leg op de breedste kant een beetje vulling en rol het deeg vanaf deze kant op tot een croissant. Bestrijk de hamcroissants met melk en leg ze op een met koud water omgespoelde bakplaat. Bak de croissants in het midden van de voorverwarmde oven.

Frankrijk – Notencroissants


Baktijd en oventemperatuur:
Baktijd: 20-25 minuten
Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmd)
Heteluchtoven: 165 graden C (voorverwarmd)
Gasoven: stand 3

Voor het deeg:
150 g magere platte kaas
3 eetlepels melk
1 ei
6 eetlepels olie
80 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 mespunt zout
300 g bloem
1 zakje bakpoeder

Vulling:
100 g hazelnoten, gemalen
50 g suiker
4 druppels amandelaroma
1 eiwit
1 ? 2 eetlepels water

Voor het bestrijken:
1 eierdooier
een halve eetlepel melk

Bereiding:
De platte kaas loskloppen en achtereenvolgens de melk, het ei, de olie, de suiker, de Vanillesuiker en het zout erdoor mengen. De bloem zeven, twee derde hiervan met het bakpoeder vermengen en lepelsgewijs onder het plattekaasmengsel scheppen. Vervolgens de rest van de bloem erdoor kneden. Voeg een beetje bloem toe als het deeg nog kleeft.
Voor de vulling de hazelnoten, de suiker, het amandelaroma en het eiwit met zoveel water gladroeren tot een dik vloeibaar mengsel ontstaat.
Het deeg uitrollen en er cirkels van ongeveer 26 cm diameter uitsnijden. Elke cirkel 4 keer doorsnijden zodat er 8 punten ontstaan. Op de breedste kant een beetje vulling leggen en het deeg vanaf deze kant tot een croissant oprollen.
De croissants op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. De eierdooier met de melk loskloppen en hiermee de croissants bestrijken. De croissants op de tweede richel onderaan in een voorverwarmde oven bakken.


Italie – Tomaat – mozzarellamuffins


Baktijd en oventemperatuur :
Boven ? onder hitte : ongeveer 180 graden C (voorverwarmen)
Hetelucht: ongeveer 160 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:
125 g mozzarella
100 g uitgelekte gedroogde tomaten in olie
250 g bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 eieren
125 ml karnemelk
75 ml olijfolie
1 eetlepel fijngehakte basilicum

Bereiding:
Laat de mozzarella uitlekken. Snijd de mozzarella en de tomaten in kleine stukjes.

Meng de bloem en de bakpoeder en zeef dit in een mengkom. Voeg het zout, de eieren, de karnemelk en de olie toe en meng het geheel met de mixer (kneedhaken) tot een glad deeg. Meng tenslotte de fijngehakte basilicum, de stukjes mozzarella en de stukjes tomaat onder het deeg.

Doe het deeg in 12 ingevette muffinvormpjes en plaats deze op een rooster in de voorverwarmde oven. Laat de muffins na het bakken 10 minuten afkoelen, haal ze dan uit de vormpjes en serveer ze lauwwarm.

Tip:
De muffins kunnen ingevroren worden. Laat ze dan voor het serveren 2 uur ontdooien en plaats ze gedurende 5 minuten bij 180 graden C in de voorverwarmde oven.

Mexico – Churros con chocolate


Olietemperatuur: 180 graden C

Ingredienten:
225 ml water
20 g boter of margarine
125 g bloem
1 ei
1 mespunt bakpoeder

Poedersuiker
Olie om in te bakken

Bereidingswijze:
Doe het water en boter of margarine in een pannetje en breng het aan de kook. Neem het pannetje van het vuur. Zeef de bloem en voeg dit in een keer toe aan de hete vloeistof. Roer tot een gladde deegbal ontstaat. Zet het pannetje op het vuur en verhit al roerende het deeg ongeveer een minuut (karameliseren). Schep het deeg over in een mengkom. Meng het ei door het deeg met een mixer (deeghaken) op de hoogstand. Roer tot slot het bakpoeder door het afgekoelde deeg.

Verwarm de friteuse tot 180 graden C. Vul een spuitzak, met een stervormige spuitmond van ongeveer 10 mm, met het deeg. Vorm repen van 12 cm, snijd ze af met een mes en laat ze direct in vet glijden. Bak de Churros goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze met en lauwwarme, dikke chocoladesaus.

Warme chocoladesaus:

Ingredienten:
100 gram pure chocolade
250 ml melk
1 afgestreken theelepel maizena
3 afgestreken theelepels suiker

Bereidingswijze:
Hak de chocolade fijn. Smelt de chocolade samen met 125 ml melk in een klein pannetje en breng het aan de kook. Maak van de maizena en de overgebleven melk een papje en roer het met een spatel door de chocolade en breng het kort aan de kook. Voeg naar smaak suiker toe aan de chocolade en serveer het warm bij de Churros.

Oostenrijk Dinkel-Fladenbroodjes


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 200 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 180 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 4 (voorverwarmen)
Baktijd: 20 – 25 minuten

Ingredienten:
Voor het deeg:
200 g bloem
200 g volkorenspeltbloem
1 pakje gist
1 eetlepel honing
2 koffielepels zout
8 eetlepels olijfolie
300 ml lauwwarme water

Voor het bestrijken:
een beetje water

Voor het bestrooien:
een beetje sesamzaad
een beetje maanzaad
enkele zonnebloempitten

Bereiding:
Zeef de bloem in een mengkom, voeg de volkorenspeltbloem en de gist toe en meng goed. Voeg vervolgens na elkaar de overige ingredienten toe en meng het met de mixer (deeghaken) tot een glad deeg. Laat het deeg toegedekt rusten op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.

Maak van het deeg een rol en verdeel deze in stukken van de gewenste grootte. De deegstukken plat rollen tot een dikte van ongeveer 5 mm, uitsteken met vormpjes en op de ingevette bakplaat leggen. Bestrijk de vormpjes met water en bestrooi ze naar believen met sesamzaad, maanzaad en zonnebloempitten. Laat het deeg toegedekt een half uur rusten op een warme plaats.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.

Tip:
Om 1 klavertjevier te verkrijgen kan men 4 uitgestoken hartvormpjes samenvoegen.


Oostenrijk – Erdbeer-Nocken


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmen)
Heteluchtoven: 150 graden C (voorverwarmen)
Gasoven: stand 3 (voorverwarmen)
Baktijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:
Voor het beleg:
250 g schoongemaakte aardbeien
2 eetlepel suiker
2 eetlepel citroenlikeur (Limoncello)

Voor het deeg:
4 eigelen
30 g poedersuiker
1 pakje vanillesuiker
4 eiwitten
30 g suiker
60 g gezeefde bloem
3 fijn gebrokkelde beschuitschijfjes

Om te overgieten:
een beetje citroenlikeur

Bereiding:
Meng de aardbeien met de suiker en de citroenlikeur en laat deze gedurende ongeveer 1 uur trekken.

Klop de eigelen met de poedersuiker en de vanillesuiker schuimig. Klop de eiwitten met de suiker stijf en roer deze voorzichtig onder het eigeelmengsel. Meng de bloem met de fijn gebrokkelde beschuit en roer deze onder het eimengsel.

Onmiddellijk van het deeg schijfjes in een ovenvaste schaal plaatsen en de schaal in, de voorverwarmde oven plaatsen. Verdeel na ongeveer 20 minuten bakken de aardbeien over het deeg en bak het verder af op dezelfde temperatuur.

Giet een beetje citroenlikeur op het nog warme gebak en serveer onmiddellijk.

Oostenrijk – Vintschgerl


Baktijd en oventemperatuur:
Elektrische oven:
eerst 230 graden C (10 min.), daarna 180 graden C (25 min.)
Heteluchtoven:
eerst 205?C (10 min), daarna 165 graden C (25 min.)
Gasoven:
eerst 4 (10 min.), daarna 2 a 3 (25 min.)

Benodigdheden:
150 g zuurdesem
250 ml lauwwarm water
400 g volkoren roggemeel
600 g volkoren tarwemeel
ca. 500 ml water
1 koffielepel anijs
1 koffielepel karwijzaad
20 g zout
2 zakjes gist
volkoren roggemeel

Bereiding:
Zuurdesem, water en roggemeel tot een glad deeg verwerken en 3 a 4 uur laten staan.

Tarwemeel, water, anijs, karwijzaad, zout en gist toevoegen en alles tot een zacht deeg kneden. Een half uur laten rusten en nogmaals goed doorkneden. Weer 20 minuten laten rusten en vervolgens tot broodjes vormen. Vijf minuten laten staan en dan beide zijden goed door volkoren roggemeel halen. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen en 20 a 25 minuten op een warme plaats laten rijzen. Op de middelste richel van de oven bakken.


Turkije – Sesamringen met geitenkaascreme


Oventemperatuur en baktijd:
Heteluchtoven: 180 graden C
Elektrische oven: 200 graden C
Gasoven: stand 3 of 4
Baktijd: ongeveer 25 minuten

Ingredienten:
Deeg:
450 g bloem
1 zakje gist
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
50 ml zonnebloemolie
1 eiwit (middel)
200 ml warm water

Bestrijken:
1 eidooier
1 eetlepel water
3 eetlepels sesamzaad

Bereidingswijze:
Zeef de bloem boven een beslagkom. Meng de gist erdoor en voeg de suiker, zout, zonnebloemolie, eiwit en warm water toe. Kneed de ingredienten met een mixer met deeghaken eerst op laagste stand en dan op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ruime beslagkom, dek het af en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor.

Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en kneed het deeg kort door. Vorm van het deeg rol en deel het in vijf stukken. Elk stuk in een 35 cm lange rol uitrollen, leg deze rollen als een ring op de bakplaat.

Eidooier met water losroeren, de ringen ermee bestrijken en de ringen met sesamzaden bestrooien. De bakplaat in de oven plaatsen.

Na het bakken, de ringen op een keukenrooster laten afkoelen.

Geitenkaascreme:

Ingredienten:
50 g zwarte olijven zonder pit
200 g geitenkaas
125 g room
teentje knoflook
gemalen peper

Bereidingswijze:
De olijven wassen en laten uitlekken. Snij de olijven in kleine stukjes. De geitenkaas verkruimelen en met de room en geperste knoflook in een beslagkom pureren.

De olijven erdoor roeren en met peper op smaak brengen.



Enkele Vaderdagknutsels voor Kinderen


Een spullenhouder voor Vader


Verzamel een aantal rollen van verschillend formaat.
Lange, dikke, kleine, platte, hoe verschillend, hoe leuker! Eventueel kun je ook doosjes gebruiken of .
Wanneer je vader van voetbal houdt, versier je de rollen (en doosjes) in de kleuren van je vaders favoriet.

Plak de versierde rollen aan elkaar en plak het geheel op een stevig stuk karton, bv. van een doos. Stop er wat potloden (denk aan de kleuren van je vaders favoriet) in, een gummetje, een penseeltje en potjes verf (denk aan de kleuren van je vaders favoriet) en maak er een leuk pakje van. Nu kan je vader alle standen bij houden, een pool opzetten en zich beschilderen met de kleuren van zijn favoriete land.


Houten fotolijstje.


Nodig:Goede lijm.
Macaroni en andere pasta soorten.
Pak een pastasoort en doe er een beetje lijm op (niet te veel.) en plak het op het fotolijstje, je kunt ook van te voren een deel van het fotolijstje met lijm besmeren. Neem steeds een ander soort dat is grappig tot dat je klaar bent.
Dit plakken kan je kriskras door elkaar doen, of netjes in verschillende patronen. Je kan ook alleen de hoekjes beplakken en de rest het houten lijstje laten.
Tip:

Je kan de lijst als hij af is ook nog verven.


Een leuk vaasje met bloemkens


Wat heb je nodig:
Lege jampotjes.
Zaadjes.
Verf.

Neem een paar lege jampotjes en verf die met mooie kleuren. Daarna vul je de potjes met zwarte aarde. Nu kan je er bijvoorbeeld tuinkers zaadjes instoppen. Of zonnebloempitten of zaad van andere bloemetjes. Nu krijg je een leuk tuintje voor je vader. Natuurlijk kan je vader later de zonnebloemen ook in de tuin planten, want die worden vast te groot voor de potjes.

Tip:
In plaats van jampotjes gebruiken is het ook leuk om een leeg melkpak te gebruiken. Maak deze dan aan de (lange) zijkant open waardoor je een mooi rechthoekig plantenbakje krijgt.

Tip2:
Als de bloeitijd voorbij is en de potjes leeg zijn kun je ze schoonmaken en er een waxinelichtje in doen.
Samen met het geverfde gedeelte geeft het een leuk effect.

2 Reacties

  1. christiane_007

    25 maart 2007 at 17:24

    Neem hem mee.

    Groetjes Chris

  2. Dit ziet er allemaal goed uit zeg!

    Neem het artikel mee,bedankt!!

    Gr. Georgette

Geef een reactie