ghislaine1941

Hier kun je een subtitel plaatsen

Zandkoekjes bakken

recept is heel eenvoudig.Verschillende mogelijkheden zijn legio.Een zoet gebakken deegplakje… Met honing, suiker, sesam, kaneel, rum…


Dit recept van een koekje is echt heel eenvoudig en kan bijna niet mislukken.

Een koekje kan van alles zijn
Van een klein bakseltje tot een wafel, echter, een ding hebben ze gemeen
Het deeg heeft relatief meer suiker vet en minder vocht dan brooddeeg.
Hierdoor ontstaat in het deeg een vochtgebrek
De meeldeeltjes verdorsten.

Suiker trekt water aan en verdroogt zo het weinig vocht dat in de boter zit en het vocht uit de eieren.
De meeldeeltjes kunnen derhalve geen hecht deeg vormen, omdat de vorming van lange glutenketens niet mogelijk is.
Je krijgt dus een zacht, kruimelig hapje en dat is precies wat een koekje moet zijn, zacht en kruimelig, dus niet stevig.

Je kunt de structuur verder beinvloeden.
Voor een stijf en compact koekje meng je alle ingredienten in een keer in een kom.
Voor een luchtiger koekje meng je de boter, het suiker en de eieren goed en vervolgens meng je voorzichtig de meel er door.

Basisrecept voor een zandkoekje.

Ingredienten:340 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram roomboter op kamertemperatuur
170 gram suiker 2 eieren, is totaal circa 120 gram als je klasse ‘M’ eieren neemt 2 zakjes vanillesuiker

In een grote kom voeg je alle ingredienten behalve het meel samen.
Roer het mengsel goed los
Voeg de helft van het meel toe.
Als je de helft toevoegt kun je een mooi glad deegje maken, roer het stevig door.
Voeg nu de andere helft van het meel toe.
Vanaf nu niet meer stevig roeren, gewoon mooi mengen zonder veel kracht te gebruiken, dan worden de koekjes mooi luchtig.
Een stevig deeg onstaat.
Dek het deeg af en zet het een half uur in de koelkast weg.
Verwarm de oven voor op 175 graden, heteluchtoven 150 graden.
Een ingevet bakblik, of een bakblik met bakpapier zet je klaar.
Het deeg is in de koelkast stevig geworden.

Spreid wat meel op een vlak oppervlak, probeer een mooi bergje te maken.
Strooi wat meel over de deegroller en rollen maar.
Rol hem uit tot een dikte van een halve centimeter.
Met een glas of vormpje druk je er deegplakjes uit.
Het overtollige deeg verzamel je rol je tot een bal, om er nog wat koekjes uit te halen.
De koekjes liggen allemaal op de bakplaat
Nu wat fantasie.
Prik in de helft van de koekjes ondiepe gaatjes.
Strooi sesamzaad op de koekjes
Druk de sesamzaadjes aan met een zeef.

De oven is voorverwarmd.

Met een snelle beweging open je de ovendeur en schuif je het bakblik er in, meteen daarna de deur weer dicht.
De koekjes hebben 15 tot 20 minuten baktijd nodig.
Na 19 minuten prik je met een sate-prikker,als die schoon blijft is het koekje gaar.
De koekjes kunnen uit de oven.
Om te voorkomen dat ze zacht worden haal je ze van het bakblik en leg je ze te ademen op een rooster of op keukenpapier.

Als ze goed zijn afgekoeld bewaar je ze in een afgesloten doos, trommel of bakje.


Mmmmm ze zijn prima gelukt, lekker kruimelig en zeker geen taai stevig bakseltje, lekker los. Heerlijk!

Variaties kun je maken door aan het deeg vanillesuiker, kaneel, rum, citroenrasp, speculaaskruiden of cacaopoeder toe te voegen. Wat ook erg lekker is om een zakje M&M’s te pakken en terwijl het zakje nog dicht is wikkel je er een doek om, sla er een paar keer met de deegroller op waardoor de M&M’s breken en meng ze mee in het deeg.
Rol wel het deeg wat dikker, zeg 1 cm dik, uit.
Je kunt de M&M’s vervangen door een reep chocolade of hazelnoten, walnoten, etc. laat je fantasie werken.
Je kunt de koekjes, nadat je ze op de bakplaat hebt gelegd om gebakken te worden ook bestrijken met een losgeklopt ei en wat suiker er over strooien.
Eventueel sesamzaadjes er nog overheen.
De mogelijkheden zijn divers.

De patronen
Door de koekjes voor het bakken te voorzien van leuke motieven maak je versierde koekjes.
Druk er bv met een rasp erin, dan krijg je een leuk pokdalig oppervlak.
Ook hier geldt laat je fantasie werken.

1 Reactie

  1. Vroeger met Maria heb ik vaak op woensdagmiddag koekjes gebakken, waaronder natuurlijk zandkoekjes en havermoutkoekjes. Ze vondt het prachtig en bedacht toen al variatie’s die me verbaasden.
    Kussiessssssssssssssss

Geef een reactie

© 2014 Smultalk

.Naar boven ↑