Zoetzure paprika-mix.

Zoetzure paprika-mix.

Daar dit recept te lang is maakte ik er een artikel van.
Recept voor 3 – 4 potten.

Info:
Er worden 3 kleuren paprika gebruikt omdat dat er mooi uitziet.
1 kleur paprika’s gebruiken maakt voor de smaak geen verschil.
Tip: Gele en rode paprika’s veranderen nauwelijks van kleur, de groene worden wat minder mooi van kleur, zo’n beetje ‘leger’-groen.

Benodigheden:
Een grote pan,circa 3 liter.
een schaal, circa 2 liter.
Let op:
Bij de bereiding van deze paprikamix wordt warme azijn gebruikt en die tast koper, ijzer en aluminium aan, gebruik daarom
– een roestvrijstalen of geemailleerde pan
– een geglazuurde of glazen schaal.
3 – 4 potten met vacuumdeksel.
750 gram paprika’s, rood, groen en geel, = schoongemaakt circa 600 gram paprika.
100 gram kleine uien of sjalotten.
3 – 4 teentjes knoflook.
6 takjes bladselderij, steel en blad.
3 1/2 deciliter water, 350 gram.
3 1/2 deciliter azijn, 350 gram.
3 – 4 laurierbladeren.
4 volle theelepels mosterdzaad.
12 zwarte peperkorrels.
1 volle theelepel zout.
70 gram suiker.
Bereidingstijd 1e dag: circa 45 minuten.
Bereidingstijd 2e dag: circa 20 minuten.

Bereiden 1e dag:
Was de paprika’s en de selderij.
Snijd de paprika’s overdwars, dus niet van boven naar beneden, doormidden en verwijder de zaadlijsten en stelen uit de paprika’s.
Zet de halve paprika’s een voor een met de snijkant naar beneden op een snijplank en snijd ze van boven naar beneden in repen, circa 1 centimeter breed.
Vul een grote pan met circa 2 liter water en breng het water aan de kook.
Intussen:
Snijd de selderij grof in stukken.
Pel de uien en snijd de uien in ringen. Tip nodig?
Uien snijden. Snipperen: circa 1 centimeter
Fijn snipperen: circa 1/2 centimeter
Zeer fijn snipperen: 1/4 centimeter of minder
Grof snipperen: circa 2 centimeter.
Snijd het bovenste puntje van de ui af, pel de ui maar laat het onderste harde stukje zitten.
Snijd de ui van boven naar beneden doormidden.
Snijd de halve uien, op gelijke afstand van elkaar, van boven naar beneden in, laat de onderzijde vast zitten.
Snij de ui dwars op de sneden door zodat er snippers ontstaan.
Gooi het harde onderste stukje weg.

Ringen. Fruiten / Bakken: circa 1/2 centimeter dik.
Rauw,voor salade: zo dun mogelijk snijden.
Snijd het bovenste puntje van de ui af, pel de ui en verwijder het onderste harde stukje.
Snijd de ui overdwars in plakken.
Haal de ringen alleen als ze rauw verwerkt worden los, de ringen komen namelijk tijdens het bakken of fruiten vanzelf los uit de plakken ui.
Partjes: snijd het bovenste puntje van de ui af en pel de ui.
Snijd de ui van boven naar beneden doormidden en verwijder de onderste harde stukjes.
Snijd de halve uien, van boven naar beneden, in partjes.
Pel de knoflook.
Doe – als het water kookt – de paprika’s, uien, knoflook en selderij in de pan met water en laat de mix 3 minuten koken.
Giet de paprika-mix in zeef of vergiet boven de gootsteen, het water wordt niet meer gebruikt.
Laat de paprika-mix even uitlekken en en doe ‘m daarna in een schaal.
Doe de suiker, de azijn en het water samen met de peperkorrels, laurierbladeren, het mosterdzaad en het zout in de gebruikte pan, breng het mengsel aan de kook giet het kokend heet over de paprika’s.
Dek de schaal af (met een deksel, bord of huishoudfolie) en laat de paprika-mix tot de volgende dag – bij kamertemperatuur – staan.

Bereiden 2e dag:
Zet de benodigde schone potten klaar, zie: Info onderaan, potten voorbereiden.
Giet het vocht van de paprika’s af in een pan.
Vul de potten met paprika-mix, probeer daarbij de kruiden te verdelen en in elk potje een laurierblad en een teentje knoflook te doen.
Zet de gevulde potten op een plankje of een dubbel gevouwen handdoek, niet op het koude aanrecht of werkblad, dan springen ze straks tijdens het vullen met hete vloeistof kapot.
Breng het vocht aan de kook en giet het kokend hete vocht in de potten – tot circa 1 centimeter onder de rand – en sluit de potten meteen af.
Laat de potten afkoelen en bewaar ze koel en donker.
Na 3 dagen is de smaak goed doorgetrokken en kan de eerste pot geconsumeerd worden!.
Bewaren:
Goed afgesloten paprika-mix kan circa een jaar bewaard worden in een kelder of de koelkast.

Tip: De potten zijn alleen goed afgesloten als er na afkoeling een deukje in de deksel zit of als de deksel iets hol naar binnen staat, de rest van de potten gewoon snel op eten.

Eenmaal geopend blijft de paprika-mix circa een week goed in de koelkast mits de mix steeds met een schone vork of lepel uit de pot gehaald wordt.

Potten voorbereiden.
Schoon en schoon is twee.
Grote boosdoeners in het verspreiden van bacterien zijn theedoeken, vaatdoekjes en afwasrekken.
Maar ook schone potten die uit de vaatwasser komen hoeven niet altijd goed schoon te zijn.
Benodigheden:
Soda en een nieuwe houten afwaskwast.
Eventueel: een trechtertje.
Laat de afwaskwast na gebruik drogen en bewaar hem tot de volgende keer voor hetzelfde doel.
Bewaar de overgebleven soda droog in een goed afgesloten plastic doos of glazen pot, anders trekt de soda vocht aan en wordt bikkelhard.
Gebruik bewaarde jampotten liefst maar 1 keer, naarmate ze vaker gebruikt worden is de kans dat ze kapot springen groter.
Aan jampotten met vacuumdeksel die met een warme inhoud gevuld zijn is na afkoelen te zien of ze goed sluiten.
De deksels staan dan hol naar binnen.
Zo niet, dan blijft de inhoud niet lang goed – opmaken dus!.
In jampotten die niet goed afsluiten blijft de inhoud langer goed als er circa 1 centimeter gesmolten paraffine op gegoten wordt.
De randen van de potten moeten wel goed schoon en droog zijn anders sluit de paraffine niet af. Paraffine is te koop bij elke goede drogist.
Bewaren: was jampotten, deksels, weckpotten of flessen, rubber ringen enzovoorts, die voor het inmaken bestemd zijn eerst op de gewone manier af en bewaar ze tot gebruik met gesloten deksels.

Let op:
Potten met plastic deksels en een plastic afwasborstel niet voor dit doel gebruiken, ze smelten in kokend water.
Niet alle glazen flessen kunnen met hete vloeistof gevuld worden.
Hoe dunner de fles, hoe hoger het risico dat de fles springt.
Kies voor hergebruik bij voorkeur potten of glazen die al fabrieksmatig met een hete inhoud gevuld zijn,jam, warme sauzen, hete pap.

Tip: Als Weck-potten, flessen met rubberringen voor andere doeleinden dan wecken worden gebruikt kunnen ze luchtdicht afgesloten worden met Feria – druppels, verkrijgbaar bij een ‘echte’ drogist, de gebruiksaanwijzing zit in de verpakking.
Er zijn overigens niet alleen – de vaak wel bekende hittebestendige – Weck-potten (speciaal voor de inmaak maar ook Weck-flessen.

Voorbereiden voor gebruik:
‘Schone’ jampotten, deksels weckpotten en flessen:
Wassen in zeer heet, liefst kokend water met 2 volle eetlepels soda.
Goed naspoelen met schoon heet water.
Op de kop op een schone theedoek zetten tot gebruik.
Eerder gebruikte, nog gave rubber ringen:
kort koken in een steelpan water met een eetlepel soda en goed naspoelen.

Kurken:
Voor gebruik eerst 5 minuten koken in een steelpan met water.
Gebruik geen oude kurken.
Nieuwe kurken zijn te koop bij de drogist.

Gebruik: Potten of flessen die met een hete inhoud gevuld worden eerst in heet water warm maken.
Zet ze tijdens het vullen niet op het koude aanrecht maar op een plankje of een dubbel gevouwen handdoek anders springen ze kapot.
Maak eventueel vuil geworden randen schoon met vochtig keukenpapier en sluit de potten zo snel mogelijk af.
Tip:
Snijd van een goedkoop plastic trechtertje met een scherp Stanleymes een stuk af zodat het gat flink groter wordt.
Handig voor het vullen van jampotten, de randen blijven zo altijd schoon.

6 Reacties

  1. Heb je artikel meegenomen.Wat ziet dat er leuk uit.Bedankt en groetjes .Jennie

  2. ingridsaida

    1 maart 2005 at 14:19

    Wat een vreselijk leuk artikel is dit zeg! Het ziet er allemaal ook zo mooi uit buiten dat het natuurlijk een lekker recept is.
    Ik neem het graag van je mee, bedankt!
    Groetjes, IngridSaida

  3. Heerlijk Ghislaine,
    Ik hou zo van inmaken. Neem ik graag van je mee. Heel mooi artikel trouwens!
    Groetjes van Petra

  4. Heel mooi artikel,zal zeker eens zo’n paprika-mix maken ik hou daar wel van en zelf gemaakt smaakt altijd beter he.Bedankt Ghiselaine,lieve groetjes Annie

  5. En wat een werk heb je hier weer aan gehad Ghislaine.
    Ik neem het artikel graag van je mee.
    Lijkt me wel veel werk om eens te maken, maar wel leuk en ook erg lekker denk ik.
    Ook een leuk kado als je eens naar een etentje moet.

    Bedankt hoor lieve Ghislaine!
    Liefs Joke.

  6. Ik ben gek op dit soort recepten en artikelen,houd heel erg van zelf maken en wil dit ook eens gaan proberen binnenkort.Waar eet jij deze paprika bij?Groetjes van Karin

Geef een reactie