Recepten

Een kleine selectie van de recepten uit onze restauranttijd. Zie mijn artikel Panade en Gulliver′s.
Ik heb er nog een aantal in mijn archief zitten. Die worden geleidelijk aan toegevoegd. Tiramisu

Klop 250 ml slagroom lobbig met 100 gram witte basterdsuiker. Roer er dan met de mixer op laagste stand 200 of 250 ml. mascarpone doorheen, Het moet goed door elkaar zijn geroerd.
Pak een cakeblik en bedek het met plastic folie, erg ruim om het later aan de bovenkant dicht te kunnen vouwen. Zet eerst een kopje espresso sterke koffie, doe er wat suiker en een scheutje Amaretto in en doop hier stuk voor stuk zoveel lange vingers in tot de bodem van het cakeblik bedekt is. Schep hierop een laagje mascarpone mengsel (de helft) en herhaal dit nog een keer. Vouw het dicht en laat het in de koeling opstijven en alle smaken opzuigen.Als je je op gaat dienen kun je het geheel uit het blik halen, het folie verwijderen en cacao door een zeefje erover strooien. In Plakken snijden en op een mooi dessertbordje presenteren naar keuze.

Chocolademousse 6 personen.

Ingredienten: 140 gram pure chocolade ; 3 eetlepels basterdsuiker ; 2 eiwitten (zonder maar 1 drupje geel) ; 2 blaadjes witte gelatine ; 1 eetlepel oploskoffie; 1 eetlepel water (voor de koffie)) en ruim water om de gelatine in te weken; 5 dl slagroom.
Bereiding: De chocolade laten smelten,dat kan au bain marie of voorzichtig in de magnetron De eiwitten stijf slaan met mixer, let op dat geen drupje eigeel doorzit. De slagroom stijfslaan met de basterdsuiker De oploskoffie in heet water losroeren De gelatine in een pannetje in koud water 5 minuten laten oplossen, dan goed uitknijpen en met bodempje water al roerend verwarmen, totdat alles is opgelost, het mag absoluut niet koken. Dan dit mengsel voorzichtig door de slagroom lepelen, de chocolademassa en de oploskoffie toevoegen en alles goed door elkaar roeren Als laatste de geslagen eiwitten er doorheen lepelen, voorzichtig doen, liefst met pannenlikker. Dan de massa in een vorm gieten of in 1 persoons schaaltjes of hoge glazen, wat je hebt. Serveertips: Versier de mousse met dot slagroom, takje munt Verder is advocaat of vanillesaus of warme kersensaus er erg lekker bij.

THAIS GEHAKT MET MIHOEN EN ROERGEBAKKEN GROENTEN VOOR 4 PERSONEN

Ingredienten: 500gram rundergehakt 100 gram hollandse garnalen verse koriander blikje kokosmelk 2 eetlepels oestersaus scheutje sojasaus mespunt sambal (naar behoefte) 250 gram mihoen 100 gram peultjes 200 gram geneden wortel 200 gram tauge 1 paksoi in grove stukken (evt. wassen) 200gram oesterzammen of (kastanje)champignons in plakjes gesneden 1 bosje lenteui. (zee)zout scheutje gembersiroop wokolie Bereiding: Het gehakt in een beetje wokolie aanbakken, kokosmelk, oestersaus,sambal erbij doen en 15 minuten laten sudderen. Mihoen volgens gebruiksaanwijzing op pak koken, koud afspoelen en beetje liefst sesamolie erdoor roeren. Wortel en peultjes beetgaar koken. In wok olie verhitten en paksoi,paddestoelen en lenteui eerst roerbakken met wat zeezout, dan peultjes, wortel en tauge erbij doen en beetje gembersiroop erbij doen. Op hoog vuur verder 5 minuten roerbakken. Mihoen in schaal in magnetron verwarmen, op borden verdelen. Gehaktmengsel erover, roergebakken groenten erbij scheppen. Hollandse garnalen en verse koriander erover strooien. Tip; lekker met geroosterde sesamzaadjes.

BITTERKOEKJESPUDDING MET ADVOCAAT EN SLAGROOM VOOR 6 PERSONEN

Ingredienten;
4 eetlepels custardpoeder 1 liter volle melk 150 gram bitterkoekjes 100 gram witte basterdsuiker of 75 gram frustose (voor diabetes 2) 2 eetlepels advocaat 2,5 dl slagroom kloppen met schepje suiker of fructose (voor diabetes 2)
Bereiding;
4 eetlepels custard met zoveel koude melk losroeren dan nodig is. melk met bitterkoekjes en suiker aan de kook brengen custardmengsel pas toevoegen als de melk kookt en de custard beetje bij beetje al roerend erdoor roeren en maar 1 minuutje al roerend laten koken. Van het vuur af de advocaat erdoor roeren. Als er mensen zijn die geen advocaat lusten of mogen eerst voor die personen de vla in schaaltjes gieten. Serveren met slagroom.

Aziatische viscurry

De ingredienten voor dit recept zijn verkrijgbaar in de toko of xl supermarkt Los een theelepeltje Thaise gele currypasta met 1 dl water al verwarmend op het vuur op en voeg toe; ongeveer 2 dl kokosmelk, 10 druppels vissaus , 1 dl mirin, een theelepeltje kurkuma en 5 korreltjes grove zeezout of beetje gewoon zout. Breng dit aan de kook en laat het 5 min. inkoken, de saus licht binden met een theelepeltje aardappelmeel dat opgelost is met beetje koud water. 500gram witte visfilet naar keuze in grote stukken snijden en in de currysaus 5 min. pocheren(=is aan de kook houden). Van het vuur af 100 gr. (hollandse) garnalen erdoor roeren of koud op het bord erop scheppen. Garneren met verse koriander. Lekker met mihoen of basmatirijst, paksoi of broccoli Ik heb het gisteren gemaakt met rode linzen 1 kop rode linzen met 2 koppen water en beetje zout aan de kook brengen. 4 sjalotjes pellen en in stukken snijden met 2 gehakte tenen knoflook, 1cm. gehakte gembersiroop en nog wat komijnpoeder. Doe daarbij nog een scheutje gembersiroop en laat dit 15 min. zachtjes gaar koken.

Tapenade
1 bolletje mozzarella
2 dessertlepels pesto genovese (potje)
2 grote zongedroogde tomaatjes op olie (potje)
1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaatjes
Dit alles met een staafmixer pureren.
Als het te droog is nog wat olie toevoegen.
Lekker met vis, aardappelen in de schil, prei of broccoli.
Voor de mensen die olijven willen en kunnen eten kun je ook olijven nog toevoegen en/of ansjovis mee pureren.

Aardappelblini’s
500gr. Aardappelen schillen en met wat zout gaarkoken. Afgieten en fijnstampen. Beetje melk, beetje mosterd er door roeren. Af laten koelen.
2 eetlepels creme fraiche, 3 eieren, 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel met handje vol verse gehakte peterselie door aardappelmengsel roeren. Het mag niet te dun zijn, anders nog wat bakmeel erbij doen.
In klein pannetje (er zijn blinipannetjes in kookwinkels te koop of een bakring in bakpannetje zetten) boter en/olie doen. Een sauslepel aardappelmengsel in pan doenen zachtjes bakken. Voorzichtig omkeren en laten garen.
Er zijn talrijke mogelijkheden om deze blini’s te bedekken.
– Met zure room en gerookte zalmtartaar of gerookte paling
– Met allerlei tapenades
– Met pesto en carpaccio of rauwe ham
– Waar je zelf zin in hebt
Als voorgerecht of bijgerecht opdienen.

Garbanzosflan

2 blikjes kikkererwten ,uitlekgewicht 250 g. afgieten en in magimix of kom of blender doen. Erbij doen 2 bosjes lenteuitjes in stukjes gesneden, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel mosterd, handje verse koriander, klein eetlepeltje komijnpoeder,korianderpoeder, 5 eieren, 3 eetlepels creme fraiche, een eetlepel aardappelmeel en wat zout. Dit alles tot mousse pureren (evt. met staafmixer).
Muffinbakvorm invetten met olie of boter, de bodem bestrooien met sesamzaad (hoeft niet persee). Kikkererwtenpuree in de vormpjes gieten tot bijma aan de bovenrand.
In oven op 175 graden 20 minuten gaar laten worden.
Met saus naar keuze opdienen.Als voorgerecht met salade
Als bijgerecht serveren bij couscous en roerbakgerecht van aubergine, courgette,gekookte abrikozen, paprika, wortel(eerst voorkoken)in tomatensaus.
Garneren met verse koriander
Lekker met lamsvlees of gehaktballetjes

MON CHOUTAART

100 gram roomboter met 200 gram chocoladebiscuits in blender of magimix tot smeuige koek malen. Groot eetbord met wat boter insmeren en eventueel ook nog wat paneermeel erover strooien.Koekmengsel op bord gelijkmatig over de bodem verdelen met je hand. Met mes egaal strijken en 10 minuten in de vriezer zetten om hard te worden. 2,5 dl slagroom met 1 eetlepel suiker lobbig kloppen en met 200 gram Mon Chou voorzichtig in stukjes met de mixer op de laagste stand door elkaar vermengen. Zolang dat het mengsel weer stevig is. Dit mengsel met pannenlikker over de koekbodem verdelen en weer glad strijken. Op het slagroommengsel een blikje kersenvlaaivulling verdelen.In 6 of 8 porties snijden Bij gebruik een kwartier van te voren uit de koeling halen, zodat de bodem zacht wordt. Ook kun je de kersenvlaaivulling pas bij gebruik erop scheppen, dus per portie. Dit om geknoei te verminderen.

Chocoladetrifle

200 gram pure chocolade au bain marie laten smelten. (pannetje met stukjes chocolade in groter pannetje met kokend water zetten en al roerende laten smelten).
3 eieren voorzichtig splitsen. Er mag geen eigeel in het eiwit zitten.
De eidooiers met 100 gram bruine basterdsuiker losroeren.
De eiwitten met mixer stijfslaan.
2,5 dl slagroom lobbig kloppen.
6 plakjes boerencake met abrikozenjam insmeren
12 abrikozen gekookte of ready to eat (of boerenmeisjes) in stukjes snijden.
De gesmolten chocolade door eidooers roeren. Dan de slagroom voorzichtig er doorheen spatelen en dan de eiwitten totdat alles een mooie gladde massa is gworden.
Een ondiepe schaal met koud water omspoelen. Op de bodem de helft van de chocolademousse scheppen, daarop de plakken cake leggen. De cake besprenkelen met brandewijn van de boerenmeisjes of sherry of alcoholvrij sap. De stukjes abrikozen over de cake verdelen.
De rest van de chocolademousse op de cake verdelen.
De schaal afdekken met plastic folie en in koeling op laten stijven.
In porties opdienen op dessertbordje en opdienen met vanillesaus.
Warme vanillesaus
Een halve liter melk met 1 pakje vanillesuiker aan de kook brengen met een eetlepel suiker.
1 eetlepel custardpoeder met melk los roeren en als de melk kookt druppelsgewijs de custard al roerende toevoegen.
Een toef slagroom erbij is nog extra lekker !
Tip;
Als je een snelle trifle wilt maken kun je ook kant en klare chocoladevla kopen en als vanillesaus doe je kant en klare vanille vla erbij.

Passcha
nagerecht 4-6 personen

250gr. kwark met 200 gr. zure room, 2 eieren,2 zakjes vanillesuiker, beetje citroenrasp, 1 eetlepel gewone suiker (fructose voor diabetes,maar dan ¾ eetlepel), scheut cointreau (of vruchtensap) en in water geweekte rozijnen. Al deze ingredienten door elkaar roeren en in pan al roerend aan de kook brengen. 1 eetlepel custardpoeder met wat koud water losroeren en als het kwarkmengsel kookt beetje bij beetje de custard door de kwark roeren totdat hij dik genoeg is . In coupes presenteren. Kan zowel warm als koud gegeten worden.

Estouffade

voor 4 personen
Koop 1kg. goed runderstoofvlees. Als je van een beetje vet houdt zijn riblappen een goede keuze.
Laat of snijdt zelf het vlees in 2 cm. dikke stukken.
Doe 6 eetlepels olijfolie in een goede braadpan en als de olie goed heet is het vlees even goed roerbakken.
Dan doe je de volgende ingredienten erbij:
– 4 in ringen gesneden uien
– 4 teentjes knoflook fijngehakt
– 2 dessertlepels tijm ( vers is het lekkerste)
– zout naar behoefte
– peper naar behoefte
Dit alles lekker met het vlees 10 minuutjes mee laten sudderen.
Dan een halve liter rode wijn en nog wat water erbij doen en als het kookt op een laag pitje ongeveer 2 uur laten sudderen.Dan nog een half pond gebakken kastanjechampignons erdoor roeren met 200gram uitgebakken spekjes.
De jus licht binden met 1 dessertlepel aardappelmeel in koud water opgelost.
Lekker met aardappelen, penne rigate ( zijn pijpjes pasta) of rijst en verse groenten van het seizoen. Of salade.
Dit gerecht is wel 5 dagen in de koeling houdbaar of je vriest het in.
Ideaal als je voor veel mensen moet koken.

Bojo

Uit Afrika afkomstige plant waarvan de wortel maniokmeel levert. Wordt gebruikt voor het maken van kasripo, brood en pap of taart.
Ingredienten
400gram cassave (diepvries), 200gram geraspte kokos,200gram bruine basterdsuiker,4 eieren, 1blikje kokosmelk, 100 gram gewassen rozijnen, theelepel amandelaroma, 1 theelepel vanille essence, 100 gram boter, 2 eetlepels custardpoeder, kaneel om op de taart te strooien.
Deze producten zijn te koop in een toko
Kook de cassave 10 minuten in water. Even af laten koelen en in blokjes snijden. Doe alles in een keukenmachine, behalve de rozijnen. Voor de mensen die geen rozijnen lusten of deze niet kunnen eten deze dan niet gebruiken.Ook de kaneel niet erbij doen. Alles goed door elkaar laten pureren.De rozijnen erdoor roeren. Een springvorm invetten met boter, ook de randen.Het mengsel erin gieten. Dan de kaneel erover strooien zoveel als je lekker vindt. De oven op 150 graden 10 minuten voorverwarmen en de taart een uur lang in de oven laten garen.Met een satestokje in de taart prikken. Als het stokje droog blijft is hij gaar. De taart eerst wat laten afkoelen en dan in 8 stukken snijden. Het is een machtig nagerecht, maar wel lekker.

Appeltaart anders

Maak de bodem volgens het recept op het pak.
Vet een springvorm in met boter,dus ook de randen.
Schil 2 appels naar keuze in blokjes, week een handvol rozijnen in water, schil een kaki (of mango) en snijdt die ook in blokjes, Doe dit alles in een kom en verkruimel 6 bitterkoekjes over het fruit, zeef de geweekte rozijnen . Doe die ook bij het mengsel, voeg 1 eetlepel citroenrasp van dr. Oetker en een eetlepel custardpoeder toe. Roer dit alles goed door elkaar. Ik ga er vanuit dat er suiker in het deeg zit. Dan hoef je hier geen suiker doorheen te doen.
Bestrooi de deegbodem met kokosrasp en schep het mengsel hierover uit.
De bovenkant insmeren met vloeibare honing.
Bak de taart ongeveer 45 minuten op 175 graden lekker bruin.

Kerstkalkoen van Simone

Dit is een recept van een heel traditionele kerstkalkoen die ik al jaren maak. Ingrediënten (voor circa 8 personen): 1 kalkoen van ongeveer 6 kg. zout en peper 2,5 d. sherry stuk bardeerspek (vetspek) van 40 x 40 cm. 125 gram gesmolten boter/margarine [voor de vulling:] 250 gram fijngesnipperde ui 200 gram fijngehakte bleekselderij 3 eetl. boter/margarine 500 gram kalfsgehakt 2 eetl. fijngehakte salieblaadjes paneermeel om het gehakt bij elkaar te houden zout en peper 350 gram voorgekookte ongezoete kastanjes (verder nodig:) rolladetouw en een braadslede met rooster Bereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius. Kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper bestrooien. Sherry met 5 dl. warm water in braadslede schenken. Vulling: ui en bleekselderij ongeveer 5 minuten zachtjes in de boter bakken. Mengen met overige ingredienten. Kalkoen hier mee vullen. Bardeerspek om kalkoen binden. Gevulde kalkoen op rooster in braadsledeleggen. Gesmolten boter over kalkoen schenken. Kalkoen onderin de oven zettenen braden. De tijd is als volgt: neem 20 minuten per 500 gram. Na de eerste 30 minuten zet je de oven lager – op 175 graden Celcius. Kalkoen om de tienminuten bedruipen. Als de bovenkant te bruin wordt, c.q. lijkt te verbranden, leg je er wat aluminiumfolie op. Als ie klaar is: op een grote schaal leggen.

Pannacotta met witte chocolade en kokos

Breng 150 ml. melk met 150 ml. (kook)room en 200 ml. kokosmelk die goed doorgeroerd ismet 20 gram suiker aan de kook.Voeg 50 gram in stukjes gesneden witte chocolade toe en laat al roerend dit smelten. Haal de pan van het vuur en doe er 3 el kokoslikeur of Pina Colade of advocaat doorheen. 5 blaadjes witte gelatine in ruim koud water weken en na 10 minuten uitknijpen en door het chocolademengsel voorzichtig roeren. Onder regelmatig roeren af laten koelen en in een met water uitgespoeld glas de galzen vullen met het mengsel. Afgedekt 3 uur in de koeling zetten en de pannacotta′s op een bord storten. Als dit niet meteen lukt de randen voorzichig met een mesje los maken in heet water even zetten.

Perentaart

100 gram gesmolten boter met 150 gram suiker luchtig kloppen, 250 gram yoghurt of kwark erdoor roeren.3 eieren, 4 eetlepels custardpoeder, 2 eetlepels (tarwe)bloem, 4 verkruimelde bitterkoekjes, 3 sappige handperen geschild en in stukjes gesneden (uit blik kan natuurlijk ook), 2 dessertlepels citroenrasp en wat kaneel.Dit alles door het yoghurtmengsel roeren en in een ingevette springvorm gieten. Nog lekkerder maken met amandelessence (bij bakafdeling super). De taart in een voorverwarmde oven op 150 graden zachtjes in 35-60 minuten bakken. Met vork of naald prikken in de taart. Als er niets aan blijft hangen is hij gaar. Deze taart was een restverwerking van overrijpe peren.

Hollandse lasagne ( geen restaurant recept)
Deze lasagne heb ik bedacht voor de buren omdat ik daar voor kook als de buurvrouw ons haar geknipt heeft. Nu lust de buurvrouw geen aardappelen en pasta is favoriet. Zij heeft een tweeling van 19 jaar die niet van groenten houden,maar spinazie en gehakt lusten ze wel.
Braad 6 slavinken in olijfolie lekker bruin,doe er wat water bij en laat ze op een laag vuur gaar sudderen. Doe 2 pakken diepvriesspinazie a 250 gram in een pan met een beker creme fraiche van 2,5 dl en laat die op een laag vuur en regelmatig roeren ontdooien en warm laten worden.Op smaak brengen met zout en peper. Kook 4a6 eieren zacht/hard. Met koud water aan de kook brenegen en dan nog 5 minuten koken. Met koud water afspoelen. Maak een bechamelsaus: 100gram boter in pannetje doen en laten smelten, 100gram bloem erbij doen en goed roeren zodat het een smeuige massa wordt,dan telkens een beetje melk erbij doen en weer roeren totdat de saus lekker dik is. Op smaak brengen met wat zout of bouillonblokje. Dan een rechtvormige ovenschaal invetten met olie of boter.Op de bodem een beetje (pikante) pastasaus uit pot (490 gram) uitsmeren zodat de lasagnebladen die je erop legt vochtig zijn. Als de bladen niet passen ze breken of bijknippen. Op de onderste laag de slavinken met pastasaus verdelen, bedekken met lasagnebladen. Hierop de spinazie a la creme scheppen en de gesneden eieren erin drukken.Hierop 150 gram blauwe kaas naar keuze verkruimelen. Weer een laag bladen en deze goed bedekken met de bechamelsaus die je met 200 gram geraspte kaas bestrooit. De oven 10 minuten voorverwarmen en de lasagne 45 minuten op 175 graden garen. Als de kaas te bruin wordt de bovenkant afdekken met aluminiumfolie. Lekker met salade van rucola, trostomaten,olijven, verse basilicum en geroosterde pijnboompitten. Als je liever gewoon gehakt gebruikt omdat dat voor de moeilijke eters/slikkers prettiger is, goed alternatief. Het gehakt (500 gram) dan rul bakken en de pastasaus erdoor roeren.

Couscouspaella

Ingrediënten voor 8 personen
1 groene paprika
2 stengels bleekselderie
2 stuks prei
8 grote trostomaten
12 abrikozen
1 eetlepel geknipte peterselie
1 blikje ansjovis
zeezout en peper naar behoefte
10 draadjes saffraan
750 gram kabeljauwfilet (diepvries)of zalm
1 blikje kikkererwten van 425 ml
300 gram couscous
500 ml water (halve liter)
Boter 4 kleine stukjes
3 tenen knoflook
2 dl visfond
couscouskruiden
olijfolie
Dit zijn heel veel ingrediënten,maar de moeite
waard om het te maken vooral als je veel
mensen te eten krijgt. Je kunt het ook
invriezen. Couscouskruiden zijn in
Marokkaanse winkels kant en klaar te koop
onder de naam ras al hanout. Je kunt ook
komijn, piment, zwarte peper, kaneel en
gember door elkaar roeren.
Doe de saffraan in een kopje met water om de mooie gele kleur te krijgen. Maak dan de couscous eerst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Als je de biologische van de grootgrutter koopt is de verhouding : breng 5 dl water aan de kook en strooi de 300 gram couscous er al roerende doorheen. De pan van het vuur halen, er 4 klontjes boter door roeren en om de 5 minuten weer doorroeren totdat hij mooi korrelig wordt. Dan gaan we de paprika, prei, wortel,bleekselderie, knoflook,trostomaten, snijden en.wassen en alles in een wok of grote Turkse pan in olijfolie roerbakken met de couscouskruiden en zout naar behoefte.. Dit ongeveer 10 minuten laten sudderen, dan de vis, die in stukken is gesneden erbij doen, Dit zachtjes al roerende mee laten stoven. Vervolgens de couscous, abrikozen, kikkererwten ansjovis en visfond (of water) toevoegen en heel voorzichtig doorroeren . Nog 5 minuten laten intrekken. Tenslotte nog wat peper en peterselie (of koriander) erover strooien.
Je kunt het recept natuurlijk ook halveren.

Zalm uit de oven

Bereiding
Oven 10 minuten voorverwarmen op 175 Graden.
Alumiumfolie in 2 stukken verdelen en invetten met de boter.
De zalmfilets met zout en peper bestrooien.
Plakje limoen of citroen en de peterselie erop leggen.
Zalm op de folie leggen.
Evt. een scheutje witte wijn erover sprenkelen.
Pakjes dichtvouwen en 10-15 minuten in oven afhankelijk van de dikte.
In folie presenteren op bord . De mensen zelf de folie laten verwijderen.

Venkelrisotto met mascarpone voor 4 personen.

Ingrediënten;
1 venkelknol
eetlepel olijfolie
250 gram risottorijst
5 dl bouillon van blokje naar keuze
125 gram mascarpone

Bereiding.
De venkel ontdoen van de bovenste stengels.
Het groen bewaren voor decoratie
Aan de onderkant een dun plakje afsnijden en de bittere kern verwijderen. De venkel julienne snijden (in hele kleine blokjes).
In pannetje de olijfolie doen, de venkel even roerbakken en klein beetje water erbij doen. 5 minuten zachtjes gaar sudderen.
De rijst met bouillon opzetten en als het kookt goed doorroeren en 25 minuten zonder deksel laten gaar koken. Als het te droog wordt nog wat water erbij doen. Op het laatst de venkel er door roeren met de mascarpone.
Voor een mooie presentatie kun je met 2 lepels een mooi bolletje van de risotto vormen.
De zalm er naast leggen.

Geitenkaas timbaaltjes
Ingrediënten;
250 gram zachte geitenkaas
6 sneetjes witbrood van korst ontdaan
2 eetlepels creme fraiche
theelepeltje tijm
3 eieren
1 dessertlepel aardappelmeel
Werkwijze;
De geitenkaas en witbrood in stukjes snijden.
Alles in een kom doen en met de staafmixer of in keukenmachine of blender glad pureren.
Muffinvorm invetten met boter of olie
De vormpjes vullen tot ¾ hoog en 20 minuten in voorverwarmde oven op 160 graden garen.
Af laten koelen en voorzichtig met mesje de kanten losmaken en uit de vorm halen.
Lekker met cranberrycompote uit een potje.
Tips; Als je geen muffinvorm hebt dan kun je schaaltjes
Gebruiken, wel goed invetten, anders krijg je het er moeilijk uit.
Hou je niet van geitenkaas, ook wel chevre genaamd, koop dan een andere kaas zoals gorgonzola bv.
Ook is het leuk om bovenop de timbaaltjes een walnoot te leggen of blokjes ham erin te schuiven.
Lekker als voorgerecht.

Schwarzwalderkirsch mousse met vanilleroom.

Ingrediënten;
100 gram gesmolten boter
100 gram bruine basterdsuiker
en nog wat voor bovenop de mousse
100 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels cacao
1 dl kirsch (klein flesje kopen)
4 eieren
1 dl koksroom
grote pot kersen uitgelekt 420 gram (sap niet nodig)
evt. een handje amandelsnippers
Werkwijze;
Alle ingrediënten door elkaar roeren
De kersen erbij doen en alles nog eens goed doorroeren
Een ondiepe ovenschaal goed invetten met boter.
Het cacaomengsel erin gieten
De bovenkant bestrooien met bruine basterdsuiker en
evt. amandelsnippers.
In voorverwarmde oven op 160 graden ongeveer een uur bakken.
Af laten koelen en in stukken snijden
Lekker met vanilleroom;
Ingrediënten;
bekertje creme fraiche
Halve liter vanillevla
Met staafmixer tot een gladde saus roeren

.

14 Reacties

  1. Hoi Karin,
    Het is lang geleden dat ik het gemaakt heb. Omdat het een russisch recept is gebruikt men daar altijd zure room. Ik heb het altijd zo gemaakt. Anders gebruik je creme fraiche.
    Groet, Marieke

  2. hoi hoi.ik heb ff een vraagje,
    ik wil graag het recept passcha graag maken,maar heb een beetje mijn twijfels bij het punt dat er kwark en zure room aan de kook gebracht moeten worden,naar mijn beleving is zure room niet geschikt warme bereidingen ,maar creme fraiche wel!! kwark weet ik niet maar zou jij me daarbij kunnen helpen?? groetjes karin.

  3. Hallo Ik heb je heerlijke recepten meegenomen.
    Goed weekend en groet van Ria

  4. Petra, dat is een goeie vraag. Meestal maakte ik 6 porties . Moet even nog de recepten nakijken. Nog even geduld.
    Fijn weekend. Groet, marieke

  5. Nog even een vraagje Marieke: Zijn alle recepten voor 4 personen (behalve die waar je het bij hebt gezet?) Groetjes, Petra

  6. Dank je Petra. Tot mijn verbazing zijn er heel veel meegenomen. Leuk.Groet, Marieke

  7. Gefeliciteerd Marieke met je mooie artikel. Je begrijpt wel dat ik dit natuurlijk meenemeen naar mijn pagina. Er staan zoveel lekkere recepten op!
    Bedankt voor het delen en natuurlijk de groetjes van Petra.

  8. Heerlijk artikel met dito recepten. Ik heb hem meegenomen, bedankt. Groet, Laura

  9. Bedankt voor het delen van al deze recepten, ik heb het meegenomen Marieke. Groetjes, Louise

  10. Dank je Dirk. Groet, Marieke

  11. Restaurant gerechten altijd welkom .Erg leuk Artikel Marieke !!!

  12. Dank je Deon. Wij koesteren onze restaurant tijd. Groet, Marieke

  13. Heel leuk Marieke. Er zitten heerlijke recepten bij. Je kan zien aan de ingrediënten dat het goed smaken. Bedankt voor het delen met ons.
    En jullie mogen best trots zijn op jullie restauranttijd.

  14. Leuk!Ik neem het mee, dan kan ik het nog eens rustig bekijken, het laatste recept is snel aan de beurt denk ik…

Geef een reactie