Ha, Restjes!!!!!!!!

Restjes in de koelkast en geen idee wat ermee te doen?
Dan vind je hier een paar leuke ideeen
Natuurlijk hoor ik ook graag jouw favoriete restjes recepten. Eerst even een herinnering aan het feit dat je bladgroente als spinazie en zo nooit een tweede keer mag verwarmen. Je kunt er zware hoofdpijn van krijgen. Dus gewoon weggooien. Dus ook een hartige taart met spinazie er in niet meer opwarmen.
DIt heeft te maken met de omzet van nitraat in nitriet.(of was het nou omgekeerd)Restanten vlees, rijst, pasta, en aardappel kan je heerlijk verwerken tot een slaatje.
Koud vlees(kip, kalkoen, varken, ham) in stukjes snijden, mengen met bv stukjes annanas in blik. Maak een vinaigrette met wat annanassap, wat zure room, wat citroensap, een beetje suiker, curry poeder naar smaak, gesneden bieslook en peterselie(vers of diepvries), zout en peper naar smaak.

Meng koude kip met stukjes walnoot, wat witte druiven of mandarijntjes uit blik, geraspte appel, geraspte winterwortel of wittekool en overgiet dit met een dressing gemaakt met half mayonnaise, half zure room, wat citroensap, suiker, zout en peper naar smaak.

Rundvlees is lekker gemengd met bv een rest gekookte aardappel, een(lente)uitje, mayonnaise en mosterd of mierikswortel(potje). evt wat fijngemaakte augurk toevoegen.

Rijst meng je met wat mais(uit blik), annanas en maak er een annanas curry dressing bij zoals boven beschreven.

Meng rijst met een blikje lima bonen, walnoten, een rest koude kip(of kalkoen), mandarijntjes uit blik, mayonnaise, zout, peper, citroensap, beetje suiker, verse peterselie, gesnipperde lente uitjes, een beetje paprika poeder.

Aardappel snijd je in stukjes en meng je met fijngesneden augurk, een uitje, wat mosterd, mayonnaise, zout en peper naar smaak, bieslook en/of peterselie.

Meng door koude pasta eens wat zure room, zalmsnippers, dille, peper en zout naar smaak.

Door de sla zijn restjes kleingesneden koude aardappel en groenten zoals erwtjes, boontje en mais heerlijk.Heb je een restje stoofvlees of ragout? Stop ze dan eens in bladerdeeg. Laat een aantal plakjes diepvries bladerdeeg ontdooien, kruid je restje wat bij en doe op elk plakje bladerdeeg een schep van het mengsel. Maak de randjes van het bladerdeeg vochtig en vouw het nu diagonaal dubbel en kneed de randjes samen. Bak de bladerdeeg flapjes in de oven op 180° tot ze mooi bruin zijn.

Met kant en klaar hartige-taart-deeg (diepvries) en restjes hen je zo een lekkere maaltijd gemaakt. Bekleed een ingevette platte taart vorm met het deeg en bak hem gedurende 10 minuten blind.(met een blindbakvulling of op de luie huisvrouwen manier, door hem overal met een vork in te prikken.)
Meng restjes vlees, groente etc, met evt wat mais uit blik. Meng hier verse kruiden, zout en peper naar smaak, zure room en ca 2 eieren door. Giet de vulling in de taartvorm, bestrooi evt met kaas of bechamelsaus(zie recept tortillas) en bak de taart in ca 20 min af in een oven van 180°.

Hier vind het recept voor “aardappel-restjes-taart”.Een restje champignons of vlees kan je verwerken in ragout. Smelt daarvoor een ruime eetl
boter zachtjes te laten in een pan met dikke bodem. Als hij aan het bruisen is roer je er een ruime eetl bloem door en je blijft zeker 1 a 2 minuten roeren tot de bloem gaar is. Roer er genoeg witte wijn, bouillon of melk door tot je een dunne ragout hebt. Voeg nu je restje vlees en/of champignons(wel eerst even fruiten) en een gefruit uitje toe. Laat de ragout even indikken en op smaak maken met zout, peper(, currie) en verse peterselie. Een paar eetlepels zure room maken de ragout smeuiger. Serveer de ragout in een pastijbakje, op een beetje rijst, als vulling voor een hartig flensje, of op een broodje of boterham dat je eventueel nog even in de oven gratineert.Van een restant aardappels (ong 6) en restanten vlees maak je deze lekkere Scandinavische schotel. Snijd de aardappels in kleine blokjes. Snipper twee grote uien. Je hebt bij elkaar ongeveer een pond vlees nodig. Snijdt je restjes vlees in kleine blokjes en vul die aan met bijvoorbeeld hamblokjes.

Bak je aardappelblokjes in wat olie goud-bruin, Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken. Fruit nu de uien en voeg vervolgens de vleesblokjes toe. Als het allemaal even rondom aangebakken is de aardappeltjes er weer bij doen en lekker veel gehakte peterselie. Eventueel op smaak maken met zout en peper.

In Scandinavie wordt het opgediend met bovenop een halve eierschaal met een rauw ei er in. Dat moet je er dan door roeren. Dat zou ik maar vervangen door een spiegelei!

Doe er op het laatst ook eens wat in blokjes gesneden tomaten doorheen. Zalig fris!!!!Heel veel keukens verwerken hun restjes met ei to een soort ommelet. Denk maar eens aan de Spaanse Tortilla(niet te verwarren met de zuidamerikaanse), of de Italiaanse Frittata (bedankt karinev)

Bak in een grote koekenpan een uitje en meng daar je restjes vlees, aardappel, couscous, pasta of rijst, evt groente, kleingesneden natuurlijk, doorheen en het allemaal goed doorwarmen. Kluts een aantal eieren, afhankelijk van de hoeveelhied restjes in de pan, door met zout en peper naar smaak, en wat gesnipperde peterselie. Voeg dit eier mengsel bij de restjes in de pan en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Laat deze ommelet zachtjes stollen. Zorg dat hij niet aanbrandt aan de onderkant. Als de ommelet niet te groot is kan je hem met behulp van een platteschaal omkeren zodat ook de andere kant licht bruin wordt. Het omkeren van een tortilla verijst enige behendigheid. Hij breekt snel uit elkaar. Hij zal er niet minder om smaken!!!!!!

Restje rijst? Hier vind het recept voor “rijstpannenkoekjes met oude kaas”.Meng je restant vlees en groente door een blik witte bonen in tomatensaus, of afgespoelde kidneybonen. Breng op smaak met een aantal eetl salsa. Vul kant en klare bloemtortillas met een antal scheppen van dit mengsel, rol ze op en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Smelt daarvoor een ruime eetl
boter zachtjes te laten in een pan met dikke bodem. Als hij aan het bruisen is roer je er een eetl bloem door en je blijft zeker 1 a 2 minuten roeren tot de bloem gaar is. Roer er genoeg witte wijn, bouillon of melk door tot je een dikke saus hebt (bechamelsaus). Roer door deze saus 100ml zure room, een paar eetl geraspte kaas en evt wat gehakte peterselie. Op smaak maken met zout en peper.
Giet deze suas over de tortillas, strooi er nog wat kaas over en zet de schaal ong 20 minuten in een oven van ca 190°.

15 Reacties

  1. Heb je artikel meegenomen. Leuke ideetjes voor restverwerking.
    Dank je wel!!

  2. icequeen1155

    1 mei 2006 at 16:14

    een tante van mij vind die bloem tortilla’s niet lekker dus doet ze ipv kant en klare. Zelfgemaakte pannekoeken.

  3. Heel handig, hoe vaak ik wel geen restjes weggooi en met het oog op de financien natuurlijk veel beter het te “hergebruiken”.

    Groetjes Inge

  4. Dit is geen idee van mezelf, maar dat heb ik weer van een ander gelezen:
    Restjes boerenkoolstamppot of hutspot, kroketjes van maken.
    Gewoon simpel in een worstje rollen, door de geklutste ei, paneermeel en bakken in de frietpan.
    Je kan ze ook invriezen ipv meteen bakken.

  5. Van een restje pasta kan je ook fantastische pastasalades maken. Tomaatje en een klein stukje kaas erbij, beetje pesto en klaar…..

  6. Hoi,
    Het was ooit eens een experiment om cake te bakken van overgebleven droge macaronie. Het was echt heel lekker en iedereen die het geproefd heeft, heb ik het achteraf verteld. Verbazing verbazing.
    Per 100 gram macaronie, 2 eieren, 100 gram suiker, 100 gram boter. Eventueel extra ingredienten als appel met kaneel, cacao etc.
    Groet van Joke

  7. Lekker idee van dat geroosterd krentenbrood Shayes….
    Wat denk je zou je er ook lekker wentelteefjes can kunnen maken?

  8. Als je rozijnenbrood hebt dat wat oud gewordenis.
    Rooster het in de broodrooster lekker knapperig.
    Zalig met roomboter en honing!!

  9. Als je rozijnenbrood hebt dat wat oud gewordenis.
    Rooster het in de broodrooster lekker knapperig.
    Zalig met roomboter en honing!!

  10. dit artikel neem ik mee, sinds ik bij smul ben, groeit mijn koelkast vol (en soms groen)
    daar kan ik nu wat mee doen. bedankt, hoor Helen

  11. Keigoed idee in deze tijd van verspilling!
    Als ik restjes over heb, in ieder geval genoeg voor 1 persoon, vries ik die in. Eens in de 3 a 4 weken hebben we ‘kliekjesdag’. Ieder mag kiezen en komen we er niet uit, maken we een soort tombola!
    Een frisse salade erbij en soms ook een gebakken ei en je hebt een klein feestje!

    Anna.

  12. Tja, ook ik heb regelmatig restjes, al zijn die zelden gekookt (ik schijn altijd precies genoeg te koken). Toch een erg handig artikel waar ik vast wel gebruik van kan maken. Ik neem hem mee.

    groeten,
    Nicky

  13. kan je ook verwerking in een heerlijke fritata; bak in een pan een kleine hoeveelheid groenten (uien, tomaten, boontjes …. kunnen ook restjes zijn), kruiden, voeg er de pasta bij. giet hierover losgeklopte eitjes zoals voor een omelet. Laat de eieren stollen en keer de omelet nog even om. Serveer met een frisse sla, lekker

  14. tuinhuisje_van_saar

    28 augustus 2002 at 18:32

    Ik neem het mee!

    Dagmar

  15. Ben op dit moment m’n koelkast, voorraadkast en vriezer aan het leegkoken ivm geplande grote schoonmaak hiervan!

    Chris

Geef een reactie